View: 6427|Reply: 6
|
resepi Ikan goreng paling anak dan suami suka musim hujan gini.
[Copy link]
|
|
Ikan Selayang Rebus nise, goreng panas panas bau dia saja buat berair mulut. Lagi lagi musim hujan gini, boleh makan dengan nasi panas, ubi rebus dan juga pulut.
Ikan rebus nise goreng ni asalnya daripada Thailand resepi dia, tapi barang semua ada di Malaysia jadi semua boleh buat
Resepi dan Gambar HAK MILIK : Vi Ibi Haji Ariffin
CARA PENYEDIAAN:
1.Untuk 15-20 ekor ikan selayang. Masukkan 2 ketul nise kerek, 6 batang serai, 1/2 sudu garam, 6 ulas bawang putih, asam keping segenggam dan limau purut 15 helai ke dalam periuk.
2.Masukkan ikan, nak letak cili pun boleh. Masukkan air sama paras dengan ketinggian ikan
3.Rebus selama setengah jam dan buka api kecil je. Cuba rasa kuah tu, kalau masin atau manis sangat tambahkan air panas. Ikan rebus ni makin lama simpan dlm peti makin sedap.
Nak makan boleh keluarkan dari peti sejuk dan panaskan saja. TAPI NAK lagi sedap kena goreng garing kruppp kruppll
Ni yang dah digoreng, perlukan kesabaran sebab dia meletup-letup sikit. Akak buka api slow tutup dengan tudung periuk.
Goreng bawang besar sekali dan bila masak perah asam limau..pergg nak jerit sero.
GAMBAR : MY DAILY MAKAN
GOOGLE
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sedap, tapi leceh nak buat. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau ada sayur lemak & sambal belacan lagi ngaamm |
|
|
|
|
|
|
|
Lauk ni x cukup ns sepinggan |
|
|
|
|
|
|
|
Wahhh tak pernah try makan ikan rebus goreng |
|
|
|
|
|
|
| |
|