CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10861|Reply: 18

[ILMU MUDAH]: Microbiome Dalam Perut (Gut Microbiome)

  [Copy link]
Post time 18-12-2023 07:33 AM | Show all posts |Read mode
Microbiome Dalam Usus

Di dalam badan kita,ada hampir 100 trillion micro-organism yang hidup bersama kita dengan aman dankita saling memerlukan padanya. Micro-organism2 ini terdiri dari bacteria2, virus2,fungi dan pelbagai parasites lain yang kesemuanya terdiri dari beribu2 speciesdan setiapnya, bermacam2 variants. Inilah Microbiota pada kita manusia. Kesemua ini, genes mereka sangat banyak dan merata2. Secara collectivenya, genomes mereka (genomes = set secukupnya dari genes sesuatu organism itu) ini kita namakan sebagai Microbiome.

Kepada manusia, microbiota yang paling utama adalah di dalam usus kita, ie Gut Microbiota. Microbiome dalam usus kita adalah sangat berguna untuk kita, hinggakan scientists menganggap ianya suatu organ yang tersendiri. Bayi mula mempunyai Microbiomenya sendiri sebaik sahaja dia melalui vaginal canal ibunya untuk dilahirkan. Selepas itu, setiap nafas dan setiap kali dia menelan makanan, berjuta2 microorganism baru akan masuk dan menjadi sebahagian dari microbiota nya, dan membentuk Microbiome yang unik dan tersendiri untuk bayi tadi. Sebahagian kecil dari Microbiota ini adalah sangat merbahaya kepada kita. Tetapi, kerana kita hidup secara balance dengan mereka, maka mereka terkawal, sebagaimana setiap negara mempunyai penyangak mereka masing2 tetapi dikekang.

Kebaikan Microbiome Usus kita adalah sangat besar. Immune System kita mendapat pelbagai rangsangan dan kekuatan dari Microbiome Usus ini. Microorganism didalam nya membuat pelbagai amino acids, Vitamins, membantu pencernaan dan menghalang microorganism yang jahat dari membiak.

Ramai orang berpendapat Probiotics, iaitu supplements yang mempunyai bacteria2 untuk mencukupkan balik microbiota kita jika ia berkurang (eg selepas penggunaan antibiotics), adalah antara kaedah2 perubatan yang berguna dan saya sendiri bersetuju dengan opinion ini. Walaubagaimanapun, terdapat juga pihak2 tertentu yang terlampau bergantung kepada Probiotics dan tidak mengendahkan ubat2 dan methodology lain; ini mungkin tidak tepat, kerana Microbiota and Microbiomenya bukanlah jawapan kepada semua kemaslahatan
diri kita.

Jadi, ambil Antibiotics hanya bila perlu sahaja. Jika kena Flu, kena selsema, kena common colds, janganlah ambil antibiotics. Ianya akan hanya membunuh Microbiota kita dan mengubah Microbiome kita sahaja.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2023 08:37 AM | Show all posts
dr apa beza probiotik dan prebiotik
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2023 01:05 PM | Show all posts
helicornia replied at 18-12-2023 08:37 AM
dr apa beza probiotik dan prebiotik

probiotic tu contains microbes yg bagus utk gut health kita and kita dpt benefits machiam2.. contoh probiotics  yogurt, yakult, kimchee, kobucha, cheese ( yg real bukan yg dah processed masuk dlm samich),  yakult, vitagen, sourdough and meols yakin budu, cencalok jugeeee .. ni sbb scientis kat UK yg study.. bukan hat mesia
salu femes microbes yg good for gut health ni lactobassilus and bifidobacterium aka bifidos.. lactobasillus per nama dia ( lactose = milk sugar) .. byk la dlm shushu.. bifidos tu pulak dlm fermented food la


prebiotics pulak create the best enviroment utk microbes  florish dlm gut la.. so senang citer.. probiotics ni mcm fauna of the gut , prebiotic ni mcm soil dia.. lagi byk fertilizer kita letak , lagi diverse la fauna dia.. and to maintain good microbes vs bad ones or a well balance bowel flora. kena la makan makan2 promote good probiotics ni mcm legum ke, fruit, veggies.. some scientis even suruh kita makan 30 plant based food dlm seminggu. , sayur2, buah2, herbs, spices tu smua termasuk la dlm plant based food tu... kut masak kari je dah berapa rempah ratus letak kann.. aa camtu,, but boleh la replace santan dgn susu masam cam kedai yinddia

jgn tatawu.. ada some microbes yg  boleh ensure acik2 makan banyak pun selim2 aje .. some mmg genetically ada microbes tu, some boleh je create the suitable evironment for the similar microbes to florish by eating the right kind of food (prebiotic) which kita panggeil epigenetic process,

and vise versa ada some microbes not beneficial to our gut and boleh create inflamation which is some say the root cause of chronic illnesses. some even boleh buat kita gemuk dah jadi obese dan kekal obese , nak suh kita melantak mekdi aje hari2

sbb microbes in our guts ni pun some what connected to our hypotalamus area yg control our mood, and rasa lapar ye acik2


then antiboitic per nama dia.. once kita amek, will wipe out almost the entire microbes dlm gut,  yg bagus ke tak bagus ke smua dia wipe off sekali.. termasuk la segala mala antibacterial product kat pasaran... so bottom line kena la balance out dr segala segi..dan ambil jika perlu je, wicis digalkkan lepas amek anti biotics, mkan lah yogurt ke minum yakult ke with the right combination of prebiotcs.. tidak digallakna amek suppliements.. but eat more real food saje

kalau kita terlalu bersih sgt pun tak guna.. tu la antara penyebab org jaman now kena allergy sana sini, vs 50, 60 years ago


remember microbes are the real inhabitants, we are just passing by

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2023 01:11 PM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 18-12-2023 01:17 PM

pls also jgn terpedaya dgn low fat product., some letak chemcal or worse sugar yg berselindung dlm nama fructose, sucrose, dan segala mala rose


high fat/ high fibre diet is way better,,  but since each of us ada different set of microbes, some diet work, some will not

the only thing that work thus far is just IF saje and also good for hour gut house keeping...

digalakkan amalkan 16/8 IF kalau boleh ie skip je bfast... minum kopi je ( digalakkan) tanpa gula and susu sbb kopi ada polyphenols and some say fiber,, but tak sure part ni.. conclusive ke tak coffee ni contains fiiber of just soluble fiber

sesapa nak tawu pasal microbes and its benefits leh baca buku ni.. takkan hari2 main porem ajeeeeeee


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2023 05:58 AM | Show all posts
helicornia replied at 18-12-2023 08:37 AM
dr apa beza probiotik dan prebiotik

eh panggil je ipes
jika awak panggil dr sy seolah terasa ingin caj je
tapi jika rasa ingin rai kan sy dgn memanggil sy dr, itu ok lah

prebiotics ni kononnya makanan kepada microbiota awak eg garlics
probiotics pulak adalah microorganisms tu sendiri
postbiotics pon ada - ini adalah product2 dari microorganism tadi

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2023 05:59 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 18-12-2023 01:05 PM
probiotic tu contains microbes yg bagus utk gut health kita and kita dpt benefits machiam2.. conto ...

haaa ini jawapan yg detail dan ada explanation
bagus
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-12-2023 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
betul kena baca ingredients sebelum beli
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2024 07:46 PM | Show all posts
meowed replied at 25-12-2023 11:50 PM
betul kena baca ingredients sebelum beli

Ye sbb kdg2 ia mungkin tidak sesuai utk seseorang itu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-1-2024 07:48 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 18-12-2023 01:05 PM
probiotic tu contains microbes yg bagus utk gut health kita and kita dpt benefits machiam2.. conto ...

Ya, mereka sudah established cara sejak beratus millenia sedangkan kita makhluk yg agak baru. So we are passing thru their lifecycle je.
Malah cells kita yg terkumpul ni pon sbb cells kita dpt capture suatu "bacteria" yg sgt berguna utk pernafasan cell ie Mitochondria
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2024 04:18 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 18-12-2023 01:11 PM
pls also jgn terpedaya dgn low fat product., some letak chemcal or worse sugar yg berselindung dlm n ...

uols buat IF ke? so far apa kesan pada diri uols? kindly share
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2024 04:33 PM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 19-2-2024 04:35 PM
aina_shaira replied at 19-2-2024 04:18 PM
uols buat IF ke? so far apa kesan pada diri uols? kindly share

kalo ikut buku tu, IF je yg betul2 boleh turun kan berat & diet plg berkesan via calorie deficit

meols buat weekends je chuols.. skip bekpas je.. but kena time la last dinner pukul berapa, and tu pun utk buat only for gut cleansing je sbb BMI meols mmg dah borderline 18 tu haaa, meols cannot go lower yach or else underweight sangat dah

meols buat 16: 8, last dinner by 8pm, then 1st meal next day tu noon onwards, then repeat

nak buat 14: 10 boleh,  20:4 boleh, ikut suka la.. some buat selang seli, some buat 2 days in a week, depending apa target chuols


or some just makan dlm masa 5 hrs in a day , the rest tu tak mkn apa2, and dlm this period boleh je mkn apa2 chuols nak mkn tu, takde limit calories, but ni from my reading saje, meols tak penah buat yg ni


nak minum coffee kosong boleh and stilll dlm phase fasting tu but make sure no sugar, no milk, no creamer



but to tell you the truth, mmg badan rasa ringan la.. sbb nya meols sekali kan dgn work out.. meols pun dah start weight lifting juga utk bone density. .. so only total change on diet, but on exercise regime too,, dedulu just buat core exericse like planking , push up etc, now dah tambah cardio and weight lifting utk turunkan body fat percentage especially visceral fat yg kita mmg tak nampak sbb terselindung disebalik organ2 dalaman disamping membina muscle, nanti leh badan ketul2 mantul


ehh terpanjang pulak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2024 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 19-2-2024 04:33 PM
kalo ikut buku tu, IF je yg betul2 boleh turun kan berat & diet plg berkesan via calorie deficit

m ...

Wow, good explanation. Kiranya uols ni kurus dan lean orangnya
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2024 05:33 PM | Show all posts
aina_shaira replied at 19-2-2024 05:14 PM
Wow, good explanation. Kiranya uols ni kurus dan lean orangnya

ha ye.. but bmi tu actually tak accurate.. sbb bila badan start build muscle so you akan jadi berat sikit, kalo yg hat hit the gym tu sure bmi dia mcm dekat borderline tp sbb body dia penuh muscle kita tak la kata dia obese penuh lelemak

best guna total body fat calculator or waist to hip ratio sis, yg tu bagi more accurate result


buleh guggle je ,salu mintak measurement neck, waist, thigh/hip so amek siap2

ni salah satu

https://www.lih.lu/en/visceral-fat-calculator/



Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2024 12:31 AM | Show all posts
iols baru plan nak berjinak jinak dgn supplement probiotics ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2024 06:02 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 19-2-2024 04:33 PM
kalo ikut buku tu, IF je yg betul2 boleh turun kan berat & diet plg berkesan via calorie deficit

m ...

good input; walaubagaimanapun, IF ni, dimana mereka di Europe ni buat sebagai puasa 16 hours, ada issus dengan cardiovascular risks.
Puasa dawn to dusk tidak ada risiko ini.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2024 06:04 AM | Show all posts
lolipopmanish replied at 23-3-2024 12:31 AM
iols baru plan nak berjinak jinak dgn supplement probiotics ni

saya recommend:
ambil Omega Oil capsule
Vitamin D kalau blood level <50 (stop ambil jika level >125)
multivits yang murah2 dan basic sahaja
banyakkan sayur dalam makanan harian
di Malaysia, 3L liquid sehari
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2024 02:09 PM | Show all posts
Edited by lolipopmanish at 23-3-2024 02:13 PM
ipes2 replied at 23-3-2024 06:04 AM
saya recommend:
ambil Omega Oil capsule
Vitamin D kalau blood level 125)

Thanks doc ! Alang alang tu nak tanya, if now tgh breakout hormonal acne ok ke nak consume probiotic tu?
Or beli je supplement ikut doc punya suggestion? I mcm ada gerd jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2024 02:46 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-3-2024 06:02 AM
good input; walaubagaimanapun, IF ni, dimana mereka di Europe ni buat sebagai puasa 16 hours, ada  ...

meols buat weekends saje... terus brunch... sbb malas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2024 02:09 AM | Show all posts
lolipopmanish replied at 23-3-2024 02:09 PM
Thanks doc ! Alang alang tu nak tanya, if now tgh breakout hormonal acne ok ke nak consume probioti ...

ok je jika hormonal-related acne
the cod liver oil tu tak buat kulit berminyak

ada GERD ye, rasanya ada thread pasal tu

supplements ini sebenarnya jika kita mkn balanced food, tidak lah perlu sgt
tetapi sy tahu my food mmg tak balanced
dan ramai dari kita dihari ini mmg susah nk lunaskan balanced diet on a daily basis kan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:03 AM GMT+8 , Processed in 0.089727 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list