CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 31145|Reply: 62

Rakyat Britain Mungkin Terima Pencen Usia 90 Tahun

  [Copy link]
Post time 10-2-2024 10:30 AM | Show all posts |Read mode






LONDON – Seorang pakar memberi amaran bahawa rakyat Britain tidak lama lagi dijangka hanya boleh menuntut wang pencen ketika berumur 90 tahun, lapor akhbar Daily Express semalam.


Pengarah syarikat Investment Consulting, Sam Roberts berkata, kerajaan Britain tidak lama lagi terpaksa mengubah dasar semasa pencen kerana ia menimbulkan tekanan terhadap Perbendaharaan negara.


“Syarat pencen ditetapkan kerajaan tidak mapan kerana tidak mengurangkan faedah secara jelas atau sudah mengurangkan faedah tetapi menyebabkan inflasi lebih tinggi akibat kenaikan pencen tahunan.


“Umur pencen secara teori boleh meningkat kepada 80 atau 90 tahun. Ketika diperkenalkan, kebanyakan pekerja dijangka tidak hidup cukup lama untuk menuntutnya.


“Bagaimanapun, usia pencen adalah keputusan politik jadi kenaikan secara besar adalah mustahil. Oleh itu, Bank of England nampaknya memilih mewujudkan lebih banyak inflasi,” kata Roberts.


Umur pencen di Britain dijangka meningkat kepada 67 tahun antara 2026 dan 2028 serta kepada 68 tahun antara 2044  hingga 2046.


Roberts turut memberi amaran bahawa sejak sekian lama, kenaikan kos sara hidup telah mengatasi pertumbuhan dalam pencen.


Penasihat kewangan, Michael Dinich, memberi amaran bahawa kenaikan 8.5 peratus kepada pencen pada April lalu mungkin tidak menampung peningkatan kos yang dihadapi oleh pesara. – AGENSI


Sumber : Kosmo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2024 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia will follow suit..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Dorang tak ada kwsp ke
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa yg x sign penolakan kwsp baru kerja x sampai setahun sebelom pngumuman tiada skim kwsp tu jgn la inzal awal yakin dpt pencen
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
saka atokcow ijau mumia fosil PRU'99tahun tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
90? Dan mati dulu. Kesian
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-2-2024 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
jejai replied at 10-2-2024 01:11 PM
Dorang tak ada kwsp ke

Hanya ada 6 negara sahaja dalam dunia ini yang berani buat KWSP, semua negara yang lain bantah sebab melanggar hak asasi manusia,  masuk duit wajib, tapi nak keluarkan duit tersimpan tak boleh, kena tunggu 55 tahun baharu boleh keluarkan duit
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 10-2-2024 07:41 PM
Hanya ada 6 negara sahaja dalam dunia ini yang berani buat KWSP, semua negara yang lain bantah seb ...

Tapi ada kebaikan jugak kalau difikirkan boleh keluar bila nak serupa tak simpan langsung.atleast acc 2 boleh kan kira ok la tu.cuma aku rasa kalau umur 50 lg baik kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2024 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 10-2-2024 07:41 PM
Hanya ada 6 negara sahaja dalam dunia ini yang berani buat KWSP, semua negara yang lain bantah seb ...

Bkn ka akaun 2 bleh dikeluarkan dgn syarat2 tertentu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 10-2-2024 07:41 PM
Hanya ada 6 negara sahaja dalam dunia ini yang berani buat KWSP, semua negara yang lain bantah seb ...

kwsp account 2 boleh dikeluarkan untuk tujuan bayar ptptn, deposit rumah, kos perubatan dan alat bantuan perubatan. bukanlah tak boleh keluar langsung

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada mangkuk local kata pencen tu dari potongan 17% gaji. Jadi tak de kena mengena dgn perbelanjaan negara. Kalau mcm tu kita tukar semuanya jadi EPF.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 10-2-2024 10:32 PM
kakikuDibibirmu replied at 10-2-2024 07:41 PM
Hanya ada 6 negara sahaja dalam dunia ini yang berani buat KWSP, semua negara yang lain bantah seb ...


Ish apa pulak 6 je, kat europe to.mostly ada kwsp panggil nama lain je.  Uk punya national insurance, australia and nz punya depa panggil superannuation.  Semua ni tak boleh kuar hingga 60 tahun (last time i la) kalau kuar boleh tapi taxable. Itupun dgn syarta2 tertentu seperti meninggalkan negara tu.  Haritu kena berapa ntah tax tak ingat. Lagi satu bahagian employee contribution kecil je 2% kut.  Kat mesia acc 2 boleh kuar sebelum retiremwnt age tak kena tax pun.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 10-2-2024 10:01 PM
Ada mangkuk local kata pencen tu dari potongan 17% gaji. Jadi tak de kena mengena dgn perbelanjaan n ...

Semua orang boleh access kot belanjawan negara page tu.. boleh tengok berapa belanja bayar pencen politician, berapa belanja pencen penjawat awam... mmg pakai budget negara pun
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 10-2-2024 10:01 PM
Ada mangkuk local kata pencen tu dari potongan 17% gaji. Jadi tak de kena mengena dgn perbelanjaan n ...

Kt tiktok pùn ada yg komen mcm ni..katanya pencen itu tolak dari gaji mrk.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 10-2-2024 11:01 PM
Kt tiktok pùn ada yg komen mcm ni..katanya pencen itu tolak dari gaji mrk.

Xde nye kena tolak. Kdg2 penjawat awam dan rakyat malaysia mmg bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 10-2-2024 11:04 PM
Xde nye kena tolak. Kdg2 penjawat awam dan rakyat malaysia mmg bodoh

Samaada dia bodoh ataupun dia nk perbodohkn org² kt tijtok.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-2-2024 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 10-2-2024 11:40 PM
Samaada dia bodoh ataupun dia nk perbodohkn org² kt tijtok.

Ramai in denial mode especially org pantai timur yg anak beranak keeja gomen. Pasni susah sikit  la nk claim duduk kelantan pon kaya
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2024 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 10-2-2024 11:40 PM
Samaada dia bodoh ataupun dia nk perbodohkn org² kt tijtok.

Dicarumkan ke dalam kwap

https://www.kwap.gov.my/contribution/soalan-lazim-tentang-caruman/

1. Bilakah majikan perlu mula mencarum kepada KWAP?
a.         Pekerja tetap dan berpencen        Mulai dari tarikh kuatkuasa pemberian taraf berpencen (PTB).
b.        Pegawai Pinjaman        Mulai dari tarikh peminjaman pegawai.
c.        Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa  Tempatan yang baru di tubuhkan        Mulai dari tarikh penubuhan  BB/PBT yang mempunyai pekerja berstatus tetap dan berpencen.

2. Berapakah kadar caruman kepada KWAP?
a. Caruman Bulanan Pekerja Berstatus Tetap dan Berpencen
17.5% daripada gaji hakiki bulanan pekerja. (Rujuk Seksyen 8(1) Akta Pencen Pihak Berkuasa Berkanun Dan Tempatan 1980 (Akta 239) )

Contoh :
Gaji Hakiki RM1,867.03
Bantuan Sara Hidup (COLA) RM300.00
Imbuhan Tetap Perumahan RM300.00
Imbuhan Tetap Khidmat Awam        RM160.00

Jumlah        :        RM2,627.03
Caruman bulanan        :        RM1,867.03 x 17.5%
                        RM  326.73
Nota: Gaji Hakiki adalah gaji bulanan tidak termasuk elaun.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2024 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dgq habaq sbb najib bawak duit kwap kluaq utk investment yg rugi, now dah takde kenaikan 2% utk pesara, kecuali hat sesetengah org terpilih.. giteww..

Politicians pun dikira pesara kerajaan yach walopon berkhidmat selama satu penggal.. satu penggal 5 tahun, kan?

Giteww iols curah minyak ke api..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2024 08:46 AM | Show all posts
nw111 replied at 10-2-2024 10:55 AM
Malaysia will follow suit..

nti dia bagi option
1. pilih kwsp
2. kekal pencen pengeluaran bila usia 90 tahun


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

18-4-2024 08:00 AM GMT+8 , Processed in 0.519104 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list