CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2735|Reply: 10

[Tempatan] Tempoh sah kad media wartawan dalam talian dipendekkan

[Copy link]
Post time 5-3-2024 10:47 AM | Show all posts |Read mode
Tempoh sah kad media wartawan dalam talian dipendekkan

https://www.malaysiakini.com/news/698229

Aidila Razak
Diterbitkan:  Mar 5, 2024 10:14 AM⋅
Dikemaskini: 10:14 AM



Jabatan Penerangan telah mengeluarkan kad media dengan tempoh sah yang jauh lebih pendek untuk beberapa wartawan media dalam talian dari pelbagai agensi berita.

Beberapa wartawan dalam talian menerima kad media yang hanya mempunyai tempoh sah enam bulan, manakala yang lain, seperti beberapa wartawan Malaysiakini, diberikan kad dengan tempoh sah selama setahun.

Ini jauh lebih pendek daripada berbanding tempoh sah dua tahun standard untuk kad media yang dikeluarkan kepada media tempatan dan bercanggah dengan dasar yang dinyatakan di laman web Jabatan Penerangan.

Tempoh sah yang lebih pendek untuk kad media nampaknya melibatkan wartawan yang bekerja untuk portal dalam talian, yang memohon untuk memperbaharui atau membuat permohonan baru untuk kad media mulai tahun ini.

Semakan Malaysiakini mendapati ia menjejaskan kakitangan kontrak dan tetap pelbagai agensi berita dalam talian.

Bagaimanapun, berdasarkan semakan, wartawan media cetak yang memohon dalam tempoh yang sama menerima kad media dengan tempoh sah dua tahun.



Satu organisasi dalam talian yang wartawannya diberikan kad yang sah selama enam bulan sahaja ialah laman web berita Twentytwo13, yang mula beroperasi pada 2018.

“Ya, pas media terbaru kami hanya sah selama enam bulan. Sebelum ini dua tahun,” kata Haresh, editor Twentytwo13.

"Kami berhasrat untuk bertemu dengan ketua pengarah Jabatan Penerangan dan berharap mendapat penjelasan tidak lama lagi," kata Haresh, yang juga timbalan presiden Kelab Akhbar Kebangsaan Malaysia.

Malaysiakini juga difahamkan Jabatan Penerangan telah menghentikan pengeluaran kad media kepada lidah rasmi parti seperti Suara Keadilan, Roketkini, Harakah, dan Umno Online.

Difahamkan ini kerana Jabatan Penerangan sedang mengemas kini dasar pengeluaran kad media kepada organisasi jenis ini.

Dihubungi berhubung perkara itu, pengarah bahagian media dan komunikasi Jabatan Penerangan E Sivabalan berkata dia tidak diberi kuasa untuk membuat kenyataan media mengenai perkara itu.

Ketika laporan ini disiarkan, e-mel Malaysiakini kepada ketua pengarah jabatan itu, Mohd Sukari Ab Hamid, yang dihantar Jumaat lalu masih belum dijawab.

Kumpulan advokasi kebebasan media Gerakan Media Merdeka (Geramm) berkata kekurangan ketelusan dalam isu akreditasi media adalah bermasalah dan tanpa justifikasi sewajarnya boleh dilihat sebagai cara tambahan untuk mengawal media.

Ini terutamanya kerana perubahan kepada terma tidak dimaklumkan kepada pihak berkepentingan.

“Jika (Jabatan Penerangan) tidak melakukannya secara telus, ia akan dilihat sebagai satu langkah perkukuh kuasa. Ia akan dilihat sebagai satu bentuk kawalan yang akan menjejaskan keupayaan syarikat media atau wartawan untuk melaksanakan tugas mereka,” kata jurucakap Geramm Radzi Razak kepada Malaysiakini.



Isu ini timbul berikutan kritikan terhadap kod etika yang dilancarkan baru-baru ini untuk media yang ditetapkan oleh Jabatan Penerangan.

Jabatan itu berkata ia akan menggunakan kod etika ini untuk memutuskan pihak yang mendapat kad media - satu langkah yang dikatakan pengkritik tidak selaras dengan peraturan kendiri.

Kod baru itu tidak menyatakan apa-apa tentang tempoh sah yang berbeza untuk wartawan bergantung pada medium pelaporan.

Kad media adalah penting untuk wartawan kerana ia menyediakan akses kepada acara penting seperti sidang akhbar di Bukit Aman dan Pejabat Perdana Menteri atau persidangan parlimen.

Memutuskan secara sewenang-wenangnya pihak yang mendapat kad media dan tempoh sah memberi bayangan cengkaman kerajaan terhadap media cetak melalui Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984.

Di bawah AMCP, media cetak mesti mempunyai permit kerajaan untuk menerbitkan dan keputusan untuk membatalkan permit adalah mengikut budi bicara KDN.

Ini memaksa media cetak untuk memastikan permit mereka tidak dibatalkan - kesan mengerikan yang boleh berlaku kepada media dalam talian jika akreditasi media dikeluarkan atas dasar budi bicara.

Selama beberapa dekad, AMCP telah digunakan untuk menyekat kebebasan media dengan ketua pengarang atau pemilik media yang dipanggil ke Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan surat tunjuk sebab.

Penggunaan AMCP yang paling ketara untuk melanggar kebebasan media adalah pada tahun 1987, apabila empat akhbar telah dibatalkan permit dan terpaksa ditutup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
No wonder why aku tgk beberapa portal berita(to be exact hampir semua) semacam tak sebulu dgn madanon, so hari2 dorg kuar berita tak best pasal madanon..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Wartawan cari ada pas ke
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu korang gak yang agung2kan dorang kankankan
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 02:32 PM | Show all posts
Edited by antikorok at 5-3-2024 02:44 PM

Wowww. Messiakini yg slaloo kuor berita provok2 gomen dulu dapat setahun, yg lain dapat 6 bulan jah. Pileh kaseh nampak.

Dolu kemainnn kann puak2 media ni kutuk2 gomen dulu padahal zaman gomen skrg lagik hauk bakalan kena sekatan cikit demi cikit. Cashhhh la khenn nak sangatttt tukor gomen khennn dan double cashhh huntok puak2 yg pitenoh guna socmed hasut bebudok muda acah2 woke puak2 MOODA Sed Sadik khennn dolu

DS Najib tersenyum sinisss bila puak2 ni kata zaman dia dulu sekat kebebasan media padahal zaman skrg?

RoketZi*nies taknak beri sepatah dua kata karaoke jamban ker dgn isu yinni?
https://www.roketkini.com/2016/0 ... erintahan-diktator/
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 5-3-2024 12:27 PM
No wonder why aku tgk beberapa portal berita(to be exact hampir semua) semacam tak sebulu dgn madano ...


Ye uols....gambau bang non pun dorang pilih buruk2. Kalo iols jd bang non iols pun kecik ati.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-3-2024 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
jfq replied at 5-3-2024 01:37 PM
Wartawan cari ada pas ke

Ada. Pas copy & paste.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 5-3-2024 03:21 PM
Ye uols....gambau bang non pun dorang pilih buruk2. Kalo iols jd bang non iols pun kecik ati.

Memang silap besar la si mie badut tu cari pasal dgn reporter2..dia tak tahu ke reporter ni ada pengaruh bsr yg blh menjatuhkan madanon
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 04:32 PM | Show all posts
bodoh tahap tinggi bila media yang kau guna utk tegur kerajaan sebelum ini kau limitkan pelaporan mereka.  ni mcm gali kubur sendiri lah bodoh woiii
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 04:36 PM | Show all posts
HAHAHAHA.... tggu masa jela gomen ni bakalan kena hamput... kebebasan bersuara konon
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 05:08 PM | Show all posts
Orix replied at 5-3-2024 04:36 PM
HAHAHAHA.... tggu masa jela gomen ni bakalan kena hamput... kebebasan bersuara konon

Tepat sekali.

Demokrasi dan ketelusan abah dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-4-2024 05:00 AM GMT+8 , Processed in 0.301821 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list