CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4808|Reply: 0

[Tempatan] KKM akan tambah baik proses discaj IJN ke hospital awam

[Copy link]
Post time 5-3-2024 11:30 AM | Show all posts |Read mode
KKM akan tambah baik proses discaj IJN ke hospital awam

https://www.malaysiakini.com/news/698227

Zikri Kamarulzaman
Diterbitkan:  Mar 5, 2024 9:54 AM⋅
Dikemaskini: 10:38 AMKementerian Kesihatan sedang berusaha menambah baik proses discaj pesara dan penjawat awam yang dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) ke penjagaan hospital dan fasiliti kementerian itu.

Pada masa ini, pesara dan penjawat awam yang discaj dari IJN diberi surat rujukan untuk mereka mendapatkan janji temu sendiri di hospital awam.

“Bagaimanapun, penambahbaikan kepada sistem semasa akan dilakukan.

“Satu mekanisme di mana janji temu dibuat dari IJN ke fasiliti Kementerian Kesihatan yang dipilih akan dikaji dan dilaksanakan. Ini akan meningkatkan keselesaan kepada pesakit,” kata kementerian itu dalam menjawab pertanyaan daripada Malaysiakini.

Malaysiakini bertanya tentang proses discaj pesakit yang dalam keadaan kompleks dari IJN ke fasiliti kerajaan.

IJN adalah milik kerajaan tetapi ia beroperasi sebagai pusat perubatan swasta.

Kerajaan pada 2002 telah mengeluarkan pekeliling yang mewajibkan penjawat awam dan pesara yang dirawat di IJN supaya dibenarkan discaj ke hospital awam rujukan selepas 12 bulan rawatan sebagai langkah penjimatan kos.

Minggu lalu, portal berita kesihatan CodeBlue menerbitkan surat di mana seorang pesara mengeluh kerana dilepaskan daripada jagaan IJN walaupun masalahnya yang sangat rumit.

Lebih memburukkan keadaan, pusat jantung Kementerian Kesihatan berhampiran rumahnya tidak mempunyai kepakaran untuk mengendalikan kesnya dan mereka juga tidak mempunyai ubat yang dia perlukan.

Pesara itu berkata dia mempunyai alahan ubat dan IJN telah mencuba beberapa ubat sebelum mendapati ubat yang berkesan dan selamat untuknya.

Pesara itu akhirnya dirujuk semula ke IJN tetapi mengeluh bahawa ini bermakna beberapa bulan lagi menunggu janji temu.

Dalam responsnya kepada Malaysiakini, Kementerian Kesihatan menegaskan bahawa pesara dan penjawat awam yang dilepaskan dari IJN ke kemudahan kerajaan adalah mereka yang stabil dan tidak dirancang untuk pemeriksaan lanjut atau prosedur jantung.

“Malah, terdapat pesakit yang sesuai untuk disusuli di hospital Kementerian Kesihatan tanpa pakar atau klinik kesihatan kementerian.

“Sebaliknya, apabila timbul keperluan, sama ada pesakit baru atau pesakit yang pernah diperiksa di IJN sebelum ini, rujukan semula ke IJN boleh dilakukan.

“Kami perlu menekankan bahawa banyak prosedur kompleks kini boleh didapati di pusat jantung Kementerian Kesihatan. Oleh itu, pesakit boleh membincangkan keutamaan mereka mengenai pusat jantung dengan doktor,” katanya.

Ia menambah bahawa bagi kes yang berada di bawah jagaan IJN, tempoh penjagaan bergantung kepada kerumitan setiap kes dan boleh lebih lama jika disahkan secara klinikal.

Ia berkata bahawa dalam kes kanak-kanak, sebagai contoh, ini boleh sehingga dua tahun dan tiga tahun untuk kes yang lebih kompleks.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-4-2024 05:44 AM GMT+8 , Processed in 0.061387 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list