CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3837|Reply: 11

FAVOURITE MENU UNTUK BERBUKA PUASA, JOM SEMBANG

  [Copy link]
Post time 18-3-2024 10:35 AM | Show all posts |Read mode
Selamat berpuasa, kawan-kawan semua.
Sempena bulan puasa ni, marilah kita meriahkan thread makan-makan. Kita sharelah menu-menu yang u all beli or masak or orang bagi untuk berbuka. Mana tahu boleh tiru bila dah tak ada idea, kan?

Puasa ke-4 hari tu i tetiba rasa nak makan mamak. Sebabnya teringat telur sotong dekat situ yang lembut. Nasi dan lauk2 kami pilih masakan mamak je, kuih tepung pelita beli dekat bazar ramadhan. Buah tembikai, kurma dan bubur tu dibagi percuma untuk semua yang tengah tunggu waktu berbuka puasa.

U all pulak berbuka apa tu? Jomlah kita share.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2024 10:40 AM | Show all posts
Edited by dilaOHdila at 18-3-2024 10:41 AM

Hari puasa masuk hari ke 7
Lepas ni boleh lah komer tepek Juadah menu berbuka erk
*mesti ramai yg tgh dok memikior nak masak apa ptg ni
Menu PARAM pun boleh masuk kat sini kay
Ayam bawang mamak cam best je nih



Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2024 11:30 AM | Show all posts
Assalamualaikum... Dah masuk ramadan ke 13 hr ni.  Semoga semuanya sihat dan dipermudahkan segala urusan utk beribadah kepada Allah.

Bercakap pasal menu kan... Mama punya menu hari2... hari2 diulang sekali lagi... hari2 mesti ada ayam goreng! hahahaha Anak bongsu umur 10 tahun kalau xde ayam goreng tak sah and tak bahagia dia nak buka puasa.

Lauk2 lain tambahan aje... kadang2 beli ayam percik, daging bakar.  Yang berkuah bergulai mmg xbeli... Sbb takut xelok... Blk keje singgah le tepi2 jalan dgn niat bantu peniaga yg menjual di bulan puasa ni.

Taaapi, lauk2 pauk bazar dah naik harga.  Jadi kalau teringin sgt sesekali boleh lah.. If not, mmg xsinggah pun.  Ramai yg bgtau makanan xde kualiti di bazar.  Betul jugak... Kdg2 dah xelok...dah basi.  Itulah sbbnya mmg xmembeli hari2 di bazar pun.  And tips mama kalau membeli, beli makanan yg bakar atau masak panas2 kat situ.  Kalau berkuah nak2 lagi yg dah siap2 bungkus tu... xpasti mcm mana ... elok ke tak.  Atas rezeki le pulak.  Nak marah2 pun, xboleh ye dak... hehehe


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2024 09:25 AM | Show all posts
Mamason replied at 24-3-2024 11:30 AM
Assalamualaikum... Dah masuk ramadan ke 13 hr ni.  Semoga semuanya sihat dan dipermudahkan segala ur ...

Tq ma share info suasana menu buka posa kali ni

Mmg betul lau gi PARAM kali ni jrg beli lauk.
beli kuih sikit2 adalah memandangkan nak buat sdiri tak cukup masa

Menu kuih tak tinggal 'kuih klepon' nama jawanya.
Nama melayunya 'Onde Onde'

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2024 12:17 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 25-3-2024 09:25 AM
Tq ma share info suasana menu buka posa kali ni

Mmg betul lau gi PARAM kali ni jrg beli  ...

wow.. klepon ek? comei pulak namanya.

Onde2 ni satu je adunan kita boleh buat mcm2... boleh buat badak berendam... boleh buat kuih koci.. boleh buat buah melaka.. and boleh buat pengat wadai kepeng tu... (xpyh letak inti).. guna adunan tepung pulut tu je.  Kuah santan dia tu letak gula melaka.. xpyh letak gula putih, daun pandan and garam sikit jgn dilupa utk bagi lemak2 kuahnya.... aishhh mcm nak buat je blk office krg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 11:16 AM | Show all posts
Mamason replied at 31-3-2024 12:17 PM
wow.. klepon ek? comei pulak namanya.

Onde2 ni satu je adunan kita boleh buat mcm2... boleh buat  ...

Ma, pengat wadey tu macam bulat tepek2 yang calor2 tu ke ma?

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-4-2024 11:51 AM | Show all posts
harini teringin nak makan nasi beriani ayam masak merah lah, tapi nak nasi arab jugak, lepas tu nak soto pun sedap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 12:13 PM | Show all posts
my febrettt ...nasik kerabuu...tapi kena pi kedaii yg biasa beli...kedai lain takut tak sedappp

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2024 11:00 AM | Show all posts
Iols nak pergi bazar harini nak cari kuih tradisional pulak, dah hujung2 ni nampak mcm dah makin kurang peniaga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2024 11:13 AM | Show all posts
dilaOHdila replied at 2-4-2024 11:16 AM
Ma, pengat wadey tu macam bulat tepek2 yang calor2 tu ke ma?

Kalau betul2 jowoooo laa (sbb ada kawan jowoo) dia bulat2 kan doh kecik2 je and penyekkan tgh... Color putih je xde colorful.  Pastu masak dlm santan + gula melaka.  Fuhhh! hahaha soooodaaap tau!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 03:05 PM | Show all posts
Semalam cari kuih dah dapat, tapi ada nampak pulak kerang bakar sambal Sedapnyaaaa harini lah, bazar lain-lain so menu cuci mata tukar2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 02:29 PM | Show all posts
kuih ketayap kegemaran

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 11:58 AM GMT+8 , Processed in 0.169580 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list