CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14241|Reply: 114

[Tempatan] Rumah terbuka:'kenapa diaorang ni semua perangai macam Tarzan' Tuan rumah bengang Anak-Anak Tetamu 'Berlumba' Sepah & Lenyek Makanan Atas Karpet

  [Copy link]
Post time 19-4-2024 07:45 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 19-4-2024 07:49 AM

Baru-baru ini tular di Instagram apabila seorang pemanggil berkongsi situasi ketika dia membuat rumah terbuka yang menyebabkan dia trauma sehingga sekarang.



habis keadaan rumah jadi huru-hara

Menerusi video tersebut, seorang pemanggil di radio Kool101 berkongsi situasi yang 'mengerikan' semasa dia membuat rumah terbuka.

Dia memberitahu bagaimana perangai anak-anak tetamu yang hadir membuatkan rumahnya menjadi huru-hara dan tidak beradab.

Menurutnya, kanak-kanak tersebut dilihat berkelompok di mana satu kumpulan bermain di tangga, satu kumpulan bermain di bahagian makanan dan ada juga yang bermain di peti ais.

Apa yang lebih membuatkan dia geram adalah kumpulan kanak-kanak yang dengan sesuka hati mengambil nasi himpit dan berlumba di antara mereka untuk melenyekkannya di atas karpet.

Perkara itu membuatkan dia marah dan menjerit sehingga mereka semua terus beredar.

"Memang saya menjeritlah dekat rumah tu, jadi macam diaorang terperanjat dan akhirnya saya macam tak tahan saya cakaplah kenapa diaorang ni semua perangai macam Tarzan.

"Lepastu bila dah jerit macam tu kan mak-mak diaorang semua minta diri. Oh, kau dah jahanamkan barang dalam rumah aku, kau nak minta diri," ujarnya.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2024 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Padannn
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tarzan kan haiwan yang bela so make sense ler.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah buat rumah terbuka, hadaplah terima anak anak tetamu ya. Kalau rasa tak mampu nak hadap perangai kanak-kanak yang memang aktif dan nakal dengan perangai parents yang tak cara ke anak waktu hadap makanau, you tak perlu jemput diorang. Isu sama tiap-tiap tahun berulang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 19-4-2024 08:35 AM

Iols mmg takde energy dah nk buat umah terbuka, buat mkn2 pun malas
Tp cam biasa mesti ada je yg sibuk tanya tak buat mkn2 ke? Iols rasa tak manis la org tanya gitu.
Biarlah org tu dulu yg pelawa dtg umah, nih tuan bdn takda ckp apa2 pun sbb mmg dh plan tanak wat apa2.
Cukupla dh beraya seminggu kat kg, letih woii dr start sampai kg asik wat keje kat dapur je.

Pastu nak suh aku berpenat lelah lg, no man aku nak baring2 plak sambil mkn kerepek dan tgk netflix

Masalah tetamu ni kita penat berhari2 kemas satu umah sampai ke bilik yg dia tak masuk pun.
Tup2 dorang gak yg sepahkan balik
Tak boleh ke mentenkan je keadaan umah tu sama mcm korang mula2 masuk sampai la balik hahah
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 07:59 AM | Show all posts
Kalau nak jugak buat open house tapi takut rumah berselerak apa bagai, kenapa tak pasang je khemah dekat luar rumah. Dalam rumah biar family members je. Kawan2 dengan anak2 theyols duk je la luar makan2. Takde la carpet rosak, Hot Wheels hilang.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-4-2024 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
vanillaninja replied at 19-4-2024 07:59 AM
Kalau nak jugak buat open house tapi takut rumah berselerak apa bagai, kenapa tak pasang je khemah d ...

Takpun buat kat kedai mkn, ada org kat taman iols ni buat open house kat restoran dkt ngn umah tu
Setel, umah tak berkecah dia pun tak perlu nk berpenat lelah.
Masa adik dia kawen pun dia buat gak kat restoran yg sama.

Satu lg kalau tanak penat sorang2 jd host masak serba serbi  buatla open house ala2 potluck kt taman awam ke apa
Masing2 bawak mknn, tikar dan pinggan mangkuk sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 08:11 AM | Show all posts
Suchi replied at 19-4-2024 12:07 AM
Takpun buat kat kedai mkn, ada org kat taman iols ni buat open house kat restoran dkt ngn umah tu
...

Kawan I rajin buat open house dekat dewan. Dah bertahun sheols buat. Tu pun tak renyah. Siap budget je, takde nak penat2 bagai.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2024 08:25 AM | Show all posts
itula org dh pesan dh miskin buat cara miskin tak payah hadap nk pegi beraya umah ongkaya mestilah s4k41 orgkaya pandang atas bawha je si miskin beraya dgn anak2 perangai mcm beruk
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Xsuka umah bkecah jgn buat open house.
Org buat open house, ko pn nk buat open house.
Umah bsepah bkecah mmg xleh lari dekk..
Jiran² pon 2x5 rengsa ngn ko sbb semak ngn keta tetamu² jemputan ko (kalo dok taman).
Lg haru kalo kna hadap sampai mlm.
Toksah la expect umah masih rupa show house bila wat jamuan.
Hidup ni mudah dekk..
Bosan la tiap tahun raya pn masih bodo.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
vanillaninja replied at 19-4-2024 08:11 AM
Kawan I rajin buat open house dekat dewan. Dah bertahun sheols buat. Tu pun tak renyah. Siap budge ...

Kan janji ada bajet setel.
Buat kat umah mmg kena hadapla risiko2 anak tetamu manjat kabat umah korang nk plak kalau umah besar dan cantik.

Kalau tanak tetamu merayap sana sini sampai ke belakang umah, kat ruang tamu sediakan siap2 sinki dan toilet.
Mcm umah mak sedara iols, kat bhgn ruang utk tetamu beraya dan makan tu dah siap2 ada 2 biji tandas. Kat dinding tepi meja mkn ada sinki dah.


Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 08:42 AM | Show all posts
Ibubapa sebelum bawak anak2 ke rumah orang, pesan kat anak2 ye.. Takde lah orang cakap, eh mak bapak ko tak ajar ke? Suka ek orang datang rumah kita buat macam tu, ajar basic je.. Dtg rumah org duduk diam2, jangan masuk bilik orang, jangan pergi dapur orang buka peti ais.. Takkan lah org datang rumah kita buat mcm tu kita suka kan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 09:03 AM | Show all posts
Suchi replied at 18-4-2024 06:56 PM
Iols mmg takde energy dah nk buat umah terbuka, buat mkn2 pun malas
Tp cam biasa mesti ada je yg sib ...



Ye aiols pun tak gemar orang yang suka mengendeng2 nak datang rumah atau rasa entitled boleh datang rumah tanpa undangan. Takde manners ler.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko x siapkan area utk bdk2 main ke? Kalau buat open house, antara benda yg ko kena fikirkan sekali makanan utk budak2 dan area utk dorang main. Kat situ ko lambakkan la mainan dan pesan main kat situ je. At least berkecahnya kat situ je. Ni mak pak sibuk borak berjam2 x peduli anak tu kebosanan.

Makpak pun bila pi rumah orang makan la gilir2. Kena la ada yg tengokkan anak kalau anak tu jenis aktif. Kalau rasa2 x boleh handle cepat2 minta diri. Raya utk eratkan silaturrahim. Kalau dah sampai tuan rumah pun jerit jadi tarzan jugak tercapai ke matlamat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 09:22 AM | Show all posts
Suchi replied at 19-4-2024 07:56 AM
Iols mmg takde energy dah nk buat umah terbuka, buat mkn2 pun malas
Tp cam biasa mesti ada je yg sib ...

kalau ade member tanya pasal buat makan2 aku akan ckp' ada buat makan2 di restoran ali maju'boleh dtg bila2 masa tapi bayar sendiri hahahaha'
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 09:24 AM | Show all posts
vanillaninja replied at 19-4-2024 07:59 AM
Kalau nak jugak buat open house tapi takut rumah berselerak apa bagai, kenapa tak pasang je khemah d ...

mcm umah mertua aku, dia buat kat beranda je,tetamu xperlu masuk rumah pun, letak la sofa rotan kat luar,bentang je la tikar getah tu,
kalau buat dlm rumah sempit,leceh kita xde privcy
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2024 09:27 AM | Show all posts
dewi_rina replied at 19-4-2024 08:42 AM
Ibubapa sebelum bawak anak2 ke rumah orang, pesan kat anak2 ye.. Takde lah orang cakap, eh mak bapak ...

ada setengah parent mmg xreti adab,apatah lagi nak ajar anak beradab
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 09:43 AM | Show all posts
copy_paste replied at 19-4-2024 01:27 AM
ada setengah parent mmg xreti adab,apatah lagi nak ajar anak beradab

Kalau tak reti ajar anak adab, duduk rumah nnti org tegur anak sentap.. Tapi iols mmg tak tegur anak org, nnti kita pulak kena.. Biar jelah mak ayah nya yg ajar sendiri.. Zaman sekarang dah lain, bukan boleh nak tegur2, silap2 boleh jadi gaduh.. Lantak kome ler, anak kome.. Anak sendiri buat mcm tu ko sabar jap, mak ko jadi biru
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 09:54 AM | Show all posts
tak payah la buat open2 house ni, membazir...lebih baik simpan duit pergi melancong...nak buat makan2 ni hanya utk ahli keluarga terdekat je...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2024 10:00 AM | Show all posts
Suchi replied at 19-4-2024 07:56 AM
Iols mmg takde energy dah nk buat umah terbuka, buat mkn2 pun malas
Tp cam biasa mesti ada je yg sib ...

sama aku x koser nak masak banyak2 order pun kena bajet besar
pastu rumah pun kena kemas penat seharian tetamu dtg
eh aku keje nak layan plak kemas2 mmg malas la
kwn opis punya tanya x buat rumah terbuka ke
aku kata rumah sentiasa terbuka
dtg jela bila2 pun
x kisah
infom awal dpt la masak goreng bihun ke mee
open house ni bukan impian la aku nak buat
mimpi jelaaaaa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 05:04 AM GMT+8 , Processed in 0.252933 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list