CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 35694|Reply: 295

[Tempatan] Pelajar Malaysia Perlu Tunjuk Bukti Ada Simpanan RM100,000 jika hendak sambung belajar di Australia

  [Copy link]
Post time 10-5-2024 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Keputusan Australia untuk meningkatkan simpanan minimum bagi pelajar antarabangsa yang memohon visa telah mencetuskan kebimbangan dalam kalangan pelajar Malaysia yang bercita-cita melanjutkan pengajian tinggi di negara itu.



Menurut laporan NST, langkah ini, yang kedua dalam tempoh tujuh bulan, adalah sebahagian daripada usaha Australia untuk mengawal selia visa pelajar asing, terutamanya sebagai tindak balas kepada cabaran yang dihadapi selepas pandemik COVID-19 dan kesannya.

Pihak berkuasa Australia telah menaikkan had bagi pelajar antarabangsa dengan mewajibkan simpanan sekurang-kurangnya A$29,710, kira-kira RM100,000, untuk mendapatkan visa pelajar.

Langkah ini susulan peningkatan sebelumnya daripada A$21,041 kepada A$24,505 pada Oktober lalu.

Kenaikan ini dijangka memberi kesan kepada sekitar 15,000 pelajar Malaysia yang sedang belajar atau merancang untuk melanjutkan pelajaran di Australia.

Peraturan ketat visa sejajar dengan usaha Australia untuk menguruskan kemasukan pelajar antarabangsa, terutamanya memandangkan sekatan COVID-19 yang semakin berkurangan.

Lonjakan ketibaan warga asing ke negara itu memburukkan lagi tekanan ke atas pasaran sewa hartanah, mendorong pihak berkuasa untuk mengambil tindakan untuk mengurangkan kesan ini.

Sebagai tindak balas kepada perkembangan ini, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir telah menyatakan hasrat untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan Australia bagi membincangkan polisi terbaharu ini

Perbincangan itu juga akan mengarah kepada persoalan-persoalan yang lebih terperinci seperti adakah polisi ini terpakai kepada semua negara atau ada yang terkecuali.

Pada masa yang sama, Menteri Dalam Negeri Australia Clare O’Neil telah mengeluarkan amaran kepada institusi pendidikan yang terlibat dalam amalan penipuan pengambilan pelajar.

Tiga puluh empat institusi sedemikian telah diberi amaran, dengan kemungkinan akan diambil tindakan undang-undang, termasuk hukuman penjara dan larangan pengambilan pelajar.

Sektor pendidikan antarabangsa Australia, bernilai A$36.4 bilion, merupakan penyumbang penting kepada ekonominya.

Bagaimanapun, kebimbangan terhadap tahap imigresen dan kesannya terhadap pasaran hartanah telah mendorong kerajaan mengumumkan rancangan untuk mengurangkan separuh bilangan pelajar antarabangsa dalam tempoh dua tahun akan datang.

Menteri O’Neil menyatakan bahawa ini adalah penurunan terbesar dalam penghijrahan sejak di luar konteks perang atau pandemik.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-5-2024 11:22 PM | Show all posts
bye2 je lah..dah alang2 ada rm100k, baik buat kat lokal uni atau uni overseas lain je
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2024 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pelajar afrika daftar jer..'sekolahnya' idok kt Malezia vole...ni.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 12:03 AM | Show all posts
Tu yg buat org menyampah nk dtg Aussie ni.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Belajo je la kat malaysia or negara lain.. tak mampu takyah laaaa bergolok bergadai...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
ada savings 6.5mil apa barang 100k pun nak berkira
-acik porem-
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-5-2024 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak lagi negara lain boleh sambung belajar. Palinggg senang ko sambung jerlaa kat tanag air terchentaa nie.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 03:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Fuhh..nigga sambung belajar kt Malaysia senang aje
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2024 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena start menabung dari lahir la kalo gitu
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 06:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Dolu2 parents pinjam bg ada ratusan ribu dlm bank. Masa nak apply tu tunjuklah statenent bsnk tu. Once visa dah approved, pulangkan balikla duit tu. Rasanya ni common practice ja. Bdk scholar exempted ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 10-5-2024 03:01 PM

Tunjuk sufficient fund statement ini common saja...maybe OZ ini destination untuk budget .. Bukan bank statement saja... ASB... apa apa pun boleh asal kan boleh tunjuk... US tourist visa mahu senang dapat usd 10k dalam bank...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 07:09 AM | Show all posts
Selama kini student scholar mcm mana belajar sana? Kena tunjuk bukti duit juga ke?

Untuk pelajar persendirian yang bayar sendiri, biar ibu bapa mereka fikir sendiri lah. Kalau tak mampu tak payah study sana.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 11-5-2024 06:07 AM
Dolu2 parents pinjam bg ada ratusan ribu dlm bank. Masa nak apply tu tunjuklah statenent bsnk tu. On ...

Ni la kawan iols buat..
Pinjam.duit parents..
Hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 11-5-2024 07:09 AM
Selama kini student scholar mcm mana belajar sana? Kena tunjuk bukti duit juga ke?

Untuk pelajar p ...

tajaan kerajaan , atau apa2 tajaan lah kena tunjuk la bukti sponsored by who. Tunjuk scholarship grant brp ... sama je procedure
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 11-5-2024 06:07 AM
Dolu2 parents pinjam bg ada ratusan ribu dlm bank. Masa nak apply tu tunjuklah statenent bsnk tu. On ...

Sama la.. masa buat student visa nak study uk bapak aku transfer 100k sbb kena tunjuk ada dlm 70k dlm savings dlm masa 3 months during application period.. tp sebab aku memang pi study duit sendiri so 100k tu mmg pakai utk bayar yuran + accommodation... duit belanja bapak aku transfer lain bulan2.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 11-5-2024 07:09 AM
Selama kini student scholar mcm mana belajar sana? Kena tunjuk bukti duit juga ke?

Untuk pelajar p ...

Biasa kalau ada scholarship tak payah. Asal boleh tunjuk bukti kukuh documentation semua ada guarantee untuk cover financial aspects masa study kat sana supaya tak jadi masalah kepada kerajaan Australia kelak kalau tak cukup duit nanti.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2024 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu la orang suruh belajar, ko pergi petik buah asam boi.

Kurang asam betul perangai.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Benda dah lama. 100k tu pun x cukup untuk sustain sampai grad.

Zaman dulu2 nak apply visa pelancong pun kena tunjuk credit card atau OZ dollar dlm bentuk traveller's cheque.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Bgs Australia ni. Kat msia ni x yah ada saving pun ma pren blh register msk u ipts. Just bayar yuran pendaftaran n yuran 1 sem setel. Pastu pg scam org msia cari duit
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2024 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
hashashes replied at 11-5-2024 12:03 AM
Tu yg buat org menyampah nk dtg Aussie ni.

mai la Malezia cam negro..daftar jer..pastu merayau le buat apa yg patut...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-6-2024 03:29 AM GMT+8 , Processed in 0.072933 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list