CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 10671|Reply: 38

[Dunia] Tular video Ronaldo sebut Bismillah sebelum ambil sepakan percuma

[Copy link]
Post time 29-5-2024 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ronaldo meraikan selepas menjaringan gol dalam perlawanan pasukannya Al Nassr menentang Al Ittihad di Stadium Al-Awwal di Riyadh. - Foto REUTERS

CRISTIANO Ronaldo dikatakan menyebut Bismillah sebelum mengambil sepakan percuma ketika perlawanan Al Nassr menentang Al Ittihad pada Selasa.

Ronaldo meledak dua gol dalam perlawanan terakhir Liga Pro Saudi itu ketika membantu pasukannya menewaskan Al Ittihad 4-2.

Dua gol tersebut menyaksikan Ronaldo menjadi penjaring terbanyak liga dengan 35 gol dan memecahkan rekod yang dicipta Abderrazak Hamdallah yang menjaringkan 34 gol pada musim 2019


Kamera merakam Ronaldo dari jarak dekat dan pemain Portugal itu mendongak ke atas dan mulutnya menyebut Bismillah sebelum melakukan sepakan percuma pada minit ke-66.

"Cristiano Ronaldo sebelum mengambil tendangan bebas: Bismillah," ciapan di akaun SimplyGoal di laman X.



Video Ronaldo itu mendapat banyak komen daripada pengguna media sosial yang menyifatkan Ronaldo semakin dekat dengan Islam dan ada juga yang mengatakan sebenarnya pemain itu menyebut 'wish me luck'.

"Semoga Allah membimbingnya kepada Islam," tulis seorang pengguna laman sosial.

"Dia berkata 'wish me luck'," tulis seorang lagi pengguna laman sosial dengan emoji ketawa.
Ini bukan kali pertama Ronaldo dipercayai mengucapkan Bismillah kerana Pemenang lima kali Ballon d'Or itu pernah didakwa melakukan perkara sama ketika mengambil sepakan penalti untuk pasukan negaranya pada perlawanan kelayakan Euro 2024 menentang Slovakia.

Malah, Ronaldo juga sudah terbiasa dengan budaya di Arab Saudi apabila sering dilihat mengenakan jubah dan serban selain mengucapkan assalamualaikum ketika berjumpa rakan sepasukan Al-Nassr. - Sinar Harian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2024 11:18 AM | Show all posts
Farrokh Bulsara pun sebut Bismillah juga.  Tapi bbnu tak kenal dia so tak de le kecoh masuk cari forum
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 11:27 AM | Show all posts
Samerosie replied at 29-5-2024 11:18 AM
Farrokh Bulsara pun sebut Bismillah juga.  Tapi bbnu tak kenal dia so tak de le kecoh masuk cari for ...

ku igtkan sape laaaa
rupanya...........
bohemian rhapsody



Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 11:30 AM | Show all posts
supernaturalee replied at 29-5-2024 11:27 AM
ku igtkan sape laaaa
rupanya...........
bohemian rhapsody


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 12:21 PM | Show all posts
Samerosie replied at 29-5-2024 11:18 AM
Farrokh Bulsara pun sebut Bismillah juga.  Tapi bbnu tak kenal dia so tak de le kecoh masuk cari for ...

cakap la freddie. farok mana org kenal
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bismillah ni sebutan biasa kat areb sana. Sama mcm sebut alhamdullillah dan assalamualaikum. Apa2 pon boleh je kita doakan semoga 1 hari nanti diberikan hidayah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-5-2024 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
kawan i cindian suka sgt berisghtifar..idokla kitaorg semua mendoakan dia masuk isle..dia terikut2 ngan kekawan dia
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan2 cina india selalu je duk bismillah, alhamdulillah.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2024 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada drebar teksi india semua dia letak dalam teksi. Patung banyak kaki, patung cina buncit. Quran kecil. Semua mini size. Dia kata dia percaya semua.


Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa je tu. Nicky minaj pun sebut mashaallah dlm lagu Plain jane. Member cina sekolah dulu siap boleh baca al fatihah & doa pagi
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus le tu.  Maksudnya ada sikit kepercayaan & keyakinan kpd kalimah suci ini. Nak2 dlm kes ni. Mana le nak tahu selo2 terbukak hati deme2 yg suka sebut tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu pun nak terkejut. Dah sah2 la dia dok Saudi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 02:11 PM | Show all posts
nikaido replied at 29-5-2024 01:26 PM
Biasa je tu. Nicky minaj pun sebut mashaallah dlm lagu Plain jane. Member cina sekolah dulu siap bol ...

kwn india hindu umur 30s masih igt baca doa makan
sbb masa kelas pend islam die join sekali
x pasti sama ada xde kelas utk bahasa tamil
atau pendidikan moral di sekolah dia


Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 03:27 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 03:52 PM | Show all posts
_blackbird replied at 29-5-2024 12:21 PM
cakap la freddie. farok mana org kenal

Kat kampung di Jeli, kawan2 pangge Farok
Actually kan dia dgn mak pak dia cakap urdu kan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 04:04 PM | Show all posts
Samerosie replied at 29-5-2024 03:52 PM
Kat kampung di Jeli, kawan2 pangge Farok  
Actually kan dia dgn mak pak dia cakap urdu kan...

bahasa apa dia guna tak pasti la. tapi dia mcm org majusi kan, parsi? gituh kan. org sana ckp bahasa apa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2024 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan2 cina nk sport toto no ekor juga Bismillah2 juga
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 05:46 PM | Show all posts
Edited by Samerosie at 29-5-2024 05:49 PM
_blackbird replied at 29-5-2024 04:04 PM
bahasa apa dia guna tak pasti la. tapi dia mcm org majusi kan, parsi? gituh kan. org sana ckp baha ...

Yes. and you tau the 3 wise men dlm bible tu pun majusi.  On the language, orang dekat2 dia kata tak pernah dengar dia cakap urdu tapi he actually went to school in bombay and his parents were Indian Farsee, so mungkin dia tahu bahasa tu tapi dia tak cakap depan orang kut.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 05:56 PM | Show all posts
becir replied at 29-5-2024 05:26 AM
kawan i cindian suka sgt berisghtifar..idokla kitaorg semua mendoakan dia masuk isle..dia terikut2 n ...

Kawan singh iols pun sama
Celik pasal  agama islam
Pandai lah sebut semua2 tu
Fasih BM singh mmg fasih BM
Ada mak angkat melayu lg huhuhu

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2024 05:58 PM | Show all posts
Samerosie replied at 29-5-2024 05:46 PM
Yes. and you tau the 3 wise men dlm bible tu pun majusi.  On the language, orang dekat2 dia kata ta ...

ha ah, dia pon membesar kat sana rasa nya, sebelum parent pindah ke london sempena tamat penjajahan british, masa tu kan boleh pilih warganegara. yg 3 wise man tu aku tak pernah tahu, tapi make sense la juga, sebelum kristiang, agama paling hampir majusi la. tenure kristian pon tak lama, about 500++ year sebelum islam muncul
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 11:31 AM GMT+8 , Processed in 0.071369 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list