CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: kerawangcraft

Korang ada berapa orang anak?

  [Copy link]
Post time 13-4-2012 11:47 PM | Show all posts
5 org... Cukup! Akak dah tutup kedai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2012 11:22 AM | Show all posts
graf utk 2 org anak yg paling ramai...;)
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2012 04:00 PM | Show all posts
takziah TT.. ada hikmah disebaliknya tu..

Saya dah tutup buku. Nak tumpu pada yg 3 ni. Kalau ikut umur mmg blh tambah lg tp rasa tak mamopu dari segi kudrat. Kdg tgk org lain yg anak ramai tp cool je, rasa kagum sungguh. Sy yg baru 3 ni dah semput. Tp 3 ni pun cukuplah. Kot ada rezeki sorang lagi pun tak tolak.. semua ni berserah pada Allah, dia lebih tahu apa yg terbaik buat kita.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2012 05:56 PM | Show all posts
Post Last Edit by cayunk at 15-4-2012 17:57
takziah TT.. ada hikmah disebaliknya tu..

Saya dah tutup buku. Nak tumpu pada yg 3 ni. Kalau ikut ...
kismis Post at 15-4-2012 16:00



    anak 3 org jgk...kalau kira skali yg gugur i ada 7 org anak dh..
umo pn still blh lg kalu nk tp sama la mcm u..last peknen penat ya amat nk bwa bdn pn x larat,,,
rindu gak nk pegang n bau2 baby ni ...tapi mengenangkan rasa x larat n
dh malas nk amik maid:@ rasa cukuplah 3 je,,,tapi kalau dh rezeki terima je la
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2012 09:11 PM | Show all posts
baru 3 orang...
2 girl 1 boy..
umur 5, 3, 1,...
letih membesarkan mereka dengan bekerja lg...mujur suami byk membantu..
InsyaAllah nak tambah lg...tp biarlah yg kecik ni prasekolah dulu baru tambah....
umur saya pun baru nak masuk 30 tahun depan...
target 5 orang...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-4-2012 10:38 PM | Show all posts
Ramai yang 3 orang anak ye...termasuk yg nak masuk 3 tu.. tahniah korang. Saya pon rasa macam nak 3 jgk, tapi umur thn ni dah 35. Thn depan 36, mmm boleh lagi ke nak berjaga malam ni, bila ingat2 nak jaga baby ni semput plak rasa..

Yang anak ramai tu salute la........, pulak2 maknye bekerja, memang superwoman.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-4-2012 01:20 AM | Show all posts
bulan 8 ni dua lah anak aku
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 08:58 AM | Show all posts
I hv 6 kids umur 14-2 yrs. Sy berkerja & tak ada maid but sy train anak sy buat kerja rumah. Anak sy yg sulung lelaki tpi sy ajar dia sapu & mop lantai. Ank kedua perempuan 12  tahun dah trained cuci kain ( pkai washing machine), sidai kain,masak nasi. Ank ke 3 boy  11 yrs old tukang buang sampah, anak ke 4 boy 9yrs old tukang susun kasut kat shoe rack, anak ke 5 girl 5 yrs old tukang susun cushion & dia suka sapu lantai & my little munchkin boy 2 yrs old dah sy train to pick up his toys. The two eldest take turns to wash the dishes & clean the toilets. All the children hv their own laundry basket so bila yg no 2 angkat bkain she will put the clothes in their respective baskets. Hnya ironing & cooking je sy tak bagi buat lagi coz dangerous sikit but I'm training the two eldest to do this. So far ok je coz dorang fhm mak kerja...pukul 4.30am dah bangun buat sarapan & we hv to leave the hse by 6am coz takut lambat sampai sekolah. My hubby & I take turns to pick them up frm school & biasa kita tapau mkanan je klu tak sempat masak. Bila balik dari sekolah my kids terus buat chores coz they know I don't like to come home rmh bersepah2. Lgipun buat chores b ukan lama sgt...paling lama 30 mins pas tu buat homework.So ptg balik mmg rumah dah kemas...tinggal masak je. Yg toddler I hntr gi nursery...but yg my two eldest pandai kasi mandi & feed their youngest brother. Klu yg baby tu nak gi toilet mmg dia cari kakak dia & mmg kakak dia sy tengok syg sgt kat adik dia yg bongsu..klu setakat kasi bersih lepas adik berak..tak ada hal kat my daughter utk dia bersihkan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2012 10:05 AM | Show all posts
Reply 28# rifhana_ilham

suka baca citer rif.
pandai didik anak2.
bak kata pepatah..melentur buluh bio dr rebung
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 12:40 PM | Show all posts
me anak sorang..boboy umo 1 thn 1 bln..

tapi kalo ikut nak masuk 2, bulan 10 ni insyaAllah lahir anak ke2..

target nak 3 org je..sebab umo dh makin naik ni..me nak tutup kilang umo 30 hajatnya..jd target sorang lg..itupun kalo perancangan kami laki bini di izinkan Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 12:43 PM | Show all posts
dulu time mula2 kawin kunun2 nak 4 anak....skrg rasanya nak settle dgn 2 anak ajer la..bukan tak mam ...
leylapple Post at 12-4-2012 10:25



    bulan 10 ye? due date kita sama... semoga sume selamat sampai melahirkan..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 12:48 PM | Show all posts
bulan 10 ye? due date kita sama... semoga sume selamat sampai melahirkan..{:1_ ...
Haslieza88 Post at 16-4-2012 12:43


amin..tapi u lahir thn 88 ker?muda lagi dr i..i nak tutup kilang lepas anak kedua nie...umur dah masuk 30
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 12:54 PM | Show all posts
amin..tapi u lahir thn 88 ker?muda lagi dr i..i nak tutup kilang lepas anak kedua nie...umur dah ...
leylapple Post at 16-4-2012 12:48



    hmm...ada 6 thn lg utk tutup ilang..jd plan nak tambah 1 lg..tapi mgkin umo 28++ dekat2 nak pencen banak tu..skang xleh..ni dah sorang setahun dah rupa jaga anak kembar dh ni..x larat nak kejo..hubby cakap kalo kuar boboy lagi..x berambut lak tu leh jadi upin ipin dah anak kami
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 12:55 PM | Show all posts
hmm...ada 6 thn lg utk tutup ilang..jd plan nak tambah 1 lg..tapi mgkin umo 28++ dekat2 na ...
Haslieza88 Post at 16-4-2012 12:54



   ahahahahaha....ada pulak ke situ
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 04:11 PM | Show all posts
I hv 6 kids umur 14-2 yrs. Sy berkerja & tak ada maid but sy train anak sy buat kerja rumah. Anak sy ...
rifhana_ilham Post at 16-4-2012 08:58



    salute!!

i ada 3 org anak + maid pon rasa mcm x cukop tdor dah...

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 05:26 PM | Show all posts
Reply 29# anaz1224


    Tq....terpaksa lah ajar anak2 coz tak ada maid. Lgipun anak2 buat kerja rumah everyweek  kita bgi allowance..lain lgi duit blnja sekolah hri2. Lgipun..the eldest fhm coz dah tahu adik ramai so kena tolong mak ayah buat chores & dah tau tanggungjawab. Lgipun hopefully bila dorang dah besar tak kekok buat kerja rmh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2012 05:41 PM | Show all posts
Reply 35# kiyudi

Mula2 tu mmg susah tpi dah biasa ok je...yg penting time manaement & kita sebagai ibu kena byk berkorban. Misalnya, I iron the children's school clothes & baju kerja kita laki bini sometimes tgh2 mlm coz klu nak tunggu pagi mmg tak sempat. Sometimes terpaksa cuci kain mlm2...yalah klu pagi nak buat sarapan lagi...mna ada masa. So byk kerja yg patut kena buat siang sy buat mlm just to save time. But really I tak kisah pun...yg penting ank2 I tak terabai. Tpi I really don't advice to hv so many kids klu u are not mentally & financially able too. Mmg to raise a child is expensive apatah lagi 6 kids.Each day blnja sekolah seorg je rm5 minus yg gi tadika. Tuition je rm150 seorg....4 go to tuition.....lain2 lgi...food, medical, jln2, vacation etc. believe me mmg mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2012 10:03 AM | Show all posts
Reply  kiyudi

Mula2 tu mmg susah tpi dah biasa ok je...yg penting time manaement & kita sebagai  ...
rifhana_ilham Post at 16-4-2012 17:41



    salute kat akk laa...saya yg baru na masuk 4 ni pun kdg2 smpai termimpi2 cmne na uruskan dr segala segi...lagi2 financally...huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2012 03:24 PM | Show all posts
Reply  kiyudi

Mula2 tu mmg susah tpi dah biasa ok je...yg penting time manaement & kita sebagai  ...
rifhana_ilham Post at 16-4-2012 17:41


wahh bestnyer akak...saya anak 2 org (3 & 5thn) both are gurlz tapi riuhnya mcm anak ramai & saya hari2 jadi tarzan/singa jadian...hsbnd kata ujung thn nk make sure kua lg sorg tp saya refuse sbb bz dgn kerja (alasan kukuh).....target kami 4 tapi doc saya kata 3 jer....plan thn depan tambah lg sorang & hopefully dapat boy utk jd geng en hsbnd
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 11:37 AM | Show all posts
anak saya 3 orang - 8,3,1thn..
1 girl & 2 boys
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 07:17 AM GMT+8 , Processed in 0.200963 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list