CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: kerawangcraft

Korang ada berapa orang anak?

  [Copy link]
Post time 19-4-2012 03:49 PM | Show all posts
takziah TT.....

aku ada dua org anak...

dua2 lelaki,,
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2012 06:39 PM | Show all posts
Post Last Edit by entah_xtau at 22-4-2012 18:43

takziah TT


Reply 28# rifhana_ilham


samalah kita 6 org anak buat masa skrg lah..akan dtg xtaula kalu bertambah lagi..tp anak2 kecik2 lagi umo 8-5bln..sy student full time..xde maid gak..sy pn ajo anak2 utk buat kerja2 umah..tp xde la paksa sgt..

well so far yg umo 8thn girl & 7thn boy...bole buat suma mcm mengemas, menyapu, buang sampah dll kecuali masak..tau apa perlu buat lepas mkn...xperlu suruh..faham sendiri je..bju sekolah kasut sek cuci sendiri..bila nampak saya tgh bz buat asgment anak umo 8 & 7thn akan cepat2 offer diri tolg buat susu adik2 nya..cuci berak kencing adik umo 2thn, pakaikn pampers bila nak tido..dll...slalu dorg bahagi2 tugas...kalu kakak da bersihkn adik, abang plak pakaikn pampers..tp kalu yg baby saya buat sendirila.. yang seronoknya kakak pandai tidokn baby..

so far dorg suka buat apa yg dorg nampak parents dia buat..yg sulong slalu ajak adik2 kemas rumah..so far pandai atur adik2 & beri tugas yg bersesuaian ikut umo..7,5, 4thn..cuma yg 2thn & 5 bln je x buat apa2..masa kat kinder anak sulong slalu tolg cikgu kemas sek...ajak kwn2 sampai cikgu tye..x penat ke??dia jawab da biasa dan x suka tgok sepah2..kwn2 diala jd mangsa kna kerah tenaga sama2 kna tolg mengemas sek..mcm adik2 dia...hiihiii...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2012 07:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by entah_xtau at 22-4-2012 19:42

Reply 36# rifhana_ilham

saya plak x pernah bg allowance/hadiah kat anak2..kalu bole sampai besarlah x bg apa2 upah..tp saya bgtau dorg kalu dorg buat kje2 umah..tolg ibu bapa..dorg akan dapat pahala..dorg tye gak pahala tu apa??sy bgtau apa yg dorg nak sgt nti dorg akan dapatlah..cuma dapatnya bukan sekarang tp bila dapat masuk syurga nti..even gula2, aiskrim dll pn dorg bole dapt..so dorg ni pn berebut2lah nak tolg parents dia & buat kje2 umh...nak kumpul pahala byk katanya...hiiihiii

kalu anak2 dapat result baik pn saya x bg hadiah..cuma suka belanja dorg tu pn bukan sbb dpt result bek sesaja xtentu masa ajak dorg jejln & belanja..tp sy bgtau dorg..satu hari nti korg akan jd org yg bijak & pandai..insyAllah bole masuk U & jadi apa yg korg nak..sbb akan datng ada ramai org pandai tp hanya yg terbaik shj akan berjaya msuk U..so dorg pn sibuklah nak jd lagi pandai katanya..ntah berapa byk buku latihan terpksa blikn..sbb dorg ni cepat sgt siapkn..bole nak kata tiap 2 mggu kna bli bku bru..hahaha sabo je la..tapi sy x tetapkn masa utk buat latihan..bila dorg nak buat..dorg buatlah..cukup 2 mggu da siap suma.. tp sy x bli bku suma..cuma blikn bku bm, mat, bi, sains, agama& arab..ntah bila masa ntah dorg buat tetiba da siap suma.. kihkih
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 11:43 AM | Show all posts
buat masa ni ada 2 org je anak... tp insyaallah ujung bulan 6 ni jadi ler 3 orang... skg dh ada sepa ...
carly_lah Post at 13-4-2012 12:09



sama lah mcm ai...dah ade sepasang..hujung bln 6 ni jgk akn deliver..my fren smua tnya gender tp ai ckp x kisah sbb yg penting sihat..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 06:12 PM | Show all posts
i have 4 girls. aged 11,10, 6 and 5. my husband dah request sorang lagi baby. Both me and husband will be 36 this year.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 08:56 PM | Show all posts
i have 2 boys, nak plan utk baby gurl pulak pas ni buat kawan utk me nanti me n husband dah 32 yo this year...hopefully dapatla lagi 2 org anak before tutup kilang...insya Allah. tapi yang me perasan kan sekarang family melayu pon dah ramai ikut cam cina nak anak 2 orang aje...korang perasan tak ?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-4-2012 01:27 PM | Show all posts
Reply 28# rifhana_ilham


    Salute la... Saya baru 2 org anak, dua-dua lelaki 2 & 5 thn. Kalau anak2 dan suami ringan tulang membantu tak lah kita stress semua benda nak buat.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 02:39 PM | Show all posts
Reply 28# rifhana_ilham


    Wahhh...bestnya rifhana....and salute u too lah..bukan senang kan beranak ramai esp. bab financial. yg paling tak tahan bila nk g vacation. At least mesti ada 3-4k dlm tangan, baru boleh gerak

Saya ada 4 anak. Mula2 tu ingat nk tutup kilang dah, siap nak soh doc ikat masa deliver 4th baby tu. Mula2 doc x kasi sbb dia ckp muda lagi, nnt nyesal. Tapi masa tu mmg dah nekad nk stop. Ntah mcm mana time nak caesar tu, x pulak doc tu bagi borang nk ikat tu utk di sain oleh En Hubby. Rupa2nya itulah kuasa Allah...dia dah rancang yg terbaik utk kita sbb tanpa diduga, jodoh tak panjang dgn hubby ( now ex dah ) And sekrg dah nikah dgn hubby baru. Hubby lak bujang, first time kahwin, dah tntu2 dia nak anak. Ikut hati mmg dh tak mo beranak dah bila pk kan pasal kerja, masa yg selalu tak cukup, financial, umo...bla bla bla tp rasanya mmg kena jugak beranak lagi nmpaknya.

Cuma masalah sekrg umo yg dah nk masuk 4 series ni. Rasa takut nk mengandung lagi....dgn risiko yg pelbagai. Sekrg pun dah start amik vitamin yg diperlukan utk mengandung. Kawan2, meh la tolong bagi saya semangat nk ngandung lg ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2012 02:42 PM | Show all posts
Reply 42# entah_xtau


    Cutenya ank2 u
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 05:15 PM | Show all posts
moi anak 2 skrg nak masuk 3 bln 6/7 nih kekkeek sulung 7thn, seken 1thn
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:29 PM | Show all posts
aku anak sorang nak msuk 2...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 03:07 PM | Show all posts
12 nokssssss
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 10:08 AM | Show all posts
me anak da 3...tp 3-3 gegirl
1st 7ys, 2nd 4ys, 3rd 2ys
nak lg 1@ 2 kalau bole...
tp husb kate ckup la...tp xkira nak jugak lg...heheh
kne tggu la lg 2ys gaknye...kasi besar dulu yg 3 tu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 10:36 AM | Show all posts
me anak 5 going to 6. sulong dah 17, no 2 age 13, no 3 age 9, no 4 age 8 and no 5 age 4.5. yang 4 boy, no 5 tu baru girl. now preggy 21 weeks. my age going to 4 series this year.alhamdullilah anak2 me walaupun lelaki tapi semua boleh harap, cam papa dia.if nak makan tu, lepas i senduk lauk, pandai dia orang angkat and susun atas meja. lepas makan pun dia orang yg akan kemas. if basuh baju also, kadang2 papa dia yg sidai or kadang2 abang2 tu yg buat. my 2nd son stay kat asrama. yg tu lagi le if dia balik, sume adik2 and abang dia kerah gotong royong.mop rumah and sapu rumah pun dia orang yg buat. tp u tahu le kerja org lelaki, yg tak puas hati tu just pejam mata je le.yg girl tu tang susun kusyen, dia le yg rajin.mmg kadang2 we all bagi gak xtra allowance,saja nak bagi budak2 ni semangat.lebih2 lg dia org xcited nak dapat baby baru, semua lg rajin.malam2 tolong urut kaki mama dia,yg tukang buat air le.i tak de maid now, makan selalu kt luar aje.senang tak kemas.budak2 pun suka....kira cam upah le lepas dia orang wat kerja rumah tu semua....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 10:02 PM | Show all posts
Best baca cerita rifhana ...kalau nk wat menantu leh amik anak dia lelaki ngan pompuan rajin2....tahniah...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 11:14 AM | Show all posts
Me anak 2, both girl. Me ngan husband dah budget x mo tambah dah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2012 03:52 PM | Show all posts
sy ada 2 hero..
insya allah nak tambah lg...
nak bg meriah rumah ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 10:23 AM | Show all posts
Resah ada 3.. 1 gurl & 2 boy.. rasa cukup dah.. tapi sesekali tingin anak kembar...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 11:29 AM | Show all posts
skrg aku ada 2org anak..sulung lelaki, kedua pompuan....dulu masa belum kawen tingin nk anak ramai...10pon takpa sbb aku mmg suka budak2, suka anak ramai..meriah gitu....

dh kawen, plan dgn hubby nk 4org anak.....skrg bru 2org..memandangkan dua2 anak aku kuar kot tingkap, rasa takut plak nk beranak samapai 4...fobia masuk OT tak hilang lg...dhtu plak anak 2org ni pon dh kelam kabut....

hhmm...kena tunggu anak ke2 besar skit kot.......

tp berapa pon yg Allah nk bg aku anak, aku terima je.....ada anak pon dh syukur Alhamdulillah byk2..tima kasih Ya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 09:58 PM | Show all posts
miss baru baru ada sorang anak..... insyaAllah paling kurang nak tambah lg sorang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 10:41 PM GMT+8 , Processed in 0.522148 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list