CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 34809|Reply: 37

jom kongsi petua cokodok ranggup di luar lembut di dalam..

[Copy link]
Post time 29-6-2012 08:50 AM | Show all posts |Read mode
saya selalu masak cokodok pisang, tapi kadang2 jadi, kadang2 x..so nak tanya korang semua sebenarnya macam mna nak wat cokodok yang rangup di luar dan lembut di dalam?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2012 09:28 AM | Show all posts
kalo cengkodok pisang saya letak susu tepung dan serbuk penaik sket supaya adunan tu x benyek dan berminyak sgt. So far mmg lembut dan x serap minyak sgt.

Kalo cengkodok ikan bilis saya guna air suam utk bancuh tepung + telor sebiji.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 10:56 AM | Show all posts
jejemput yg rangup diluar,garing didalam yang biasa dibuat ialah :-

jejemput air panas & jejemput nasi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 01:09 PM | Show all posts

jom kongsi petua cokodok ranggup di luar lembut di dalam..

Suka sangat ngan ckodok jagung+udang. Tp slalu buat x jadi bulat. Leperrrrrrrrrr jer. Hampehhh!!!!


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 03:04 PM | Show all posts
mak saya buat guna soda bikarbonat. jadi bulat elok je cokodok pisang pastu rangup diluar gebu didalam
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2012 08:20 PM | Show all posts
assalam..sy ada menjual dan mengambil tempahan rendang tok asli dr perakkk..warisan turun temurun moyang sy..jika berminat bole hubungi sy, ein di 012 2420 343..tq
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 5-7-2012 06:50 PM | Show all posts
mak mertua ajar letak tepung beras..baru la rangup dan sedap~~~
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-7-2012 06:52 PM | Show all posts
Reply 3# kodoklawa


   minta resepi jejemput nasi~~~~~
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-7-2012 07:03 PM | Show all posts
Reply 8# sheepbiri


    Jejemput nasi
Bahannya
1 cawan nasi dikisar halus
Tepung jagung secukupnya
Ikan bilis
Bawang merah hiris halus
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya
Gaul nasi kisar dgn tepung bersama ikan bilis,bwg merah dan garam..Panaskan minyak kemudian sudukan adunan ke dalam minyak panas,goreng hingga tepung keloihatan garing.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2012 11:09 AM | Show all posts
kalau jemput pisang kan yg buat dia garing di luar ialah kandungan gula
masa nak lenyek pisang masukkan dlm 2 sudu besar gula (ikut byk mana pisang)
then bel biasanya campur susu segar dlm 1/2 cup n campur skit tepung.
Tepung plak tanak banyak dr pisang...
then goreng sampai gelap! konfem di luar garing dlm lembik!

suami bel plak sgt suka campur choc chip dlm cekodok pisang dia...double the sin!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2012 12:36 PM | Show all posts
Reply 10# beldandy


   bila baca pun da terasa sedap cokodok tuh~~~ ingt nak cari pisang petang nih..nak cuba recepi beldandy~~~
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2012 02:48 PM | Show all posts
Reply  beldandy


   bila baca pun da terasa sedap cokodok tuh~~~ ingt nak cari  ...

sheepbiri Post at 6-7-2012 12:36


selamat mencuba...

kalau sheep suka cekodok gebu, gaul tepung dgn baking soda n campur dlm pisang lenyek td..susu jgn byk sgt, tepung lebih skittt aje
tapi kalau suka cekodok penyet, kurangkan tepung, no baking soda..jgn lupa letak garam...
goreng kasi gelap! pasti mantap!
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2012 11:09 PM | Show all posts
goreng 2 kali..,mula2 goreng semua...pastu goreng lagi skali.. yang kali kedua tu api kuat sikit
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2012 12:41 AM | Show all posts
aku suka letak minyak sikit dalam adunan tepung tu, esp kalau cucur udang
sure rangup...


p/s: teringat pula si musuh ketat ku yang tak reti mengeja bila kau eja 'ranggup' gitu. haha.. ;p
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 02:21 PM | Show all posts
mcm best jer letak choc chip...nti try buat lah.tq bel
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 04:58 PM | Show all posts
mcm best jer letak choc chip...nti try buat lah.tq bel
amyza Post at 10-7-2012 14:21



welcome...

selamat mencuba...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2012 01:38 PM | Show all posts
Cer try camni....masa bancuh tu guna ais sejuk n boh kuning telur ikut bape byk tpg yg guna....confirm cekodok korang lembut di dlm rangup di luar...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 10:49 AM | Show all posts
cemp selalu buat campoq air panas gelegak tu teros
lembut je..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2012 03:07 PM | Show all posts
selalu je buat cekodok ni utk minum petang masa weekends... kalo ada pisang.. jadi ler cekodok pisang.. kalo takde anak2 suka cekodok biasa yg campo susu. diorang panggil "kuih gemok".. hehe..

cekodok kalau buh gula banyak memang cepat gelap kalernyer.. tapi since my kids hanya makan kalo nampak cantik.. so, takdela buh gula banyak. ira tak pernah sukat.. semua main agak2 je. mula2 ramas pisang.. pastu buh gula +garam skit.. tambah susu (susu low fat, susu pekat, susu tepung mana2 la).. buh air sket.. tambah tepung + baking powder skit. agak2 la adunan tu jangan cair sangat n jangan pekat sgt.. cuba rasa sket sebelum masak, ok ke tak rasanyer. kalau nak kasi cantik.. lepas buh tu, bila dah jadi membulat skit terus terbalikkan.. kalau tak dia tak cantik.

kalau buh soda bikarbonat... cekodok tu akan gebu lain macam.. tapi tak rangup. rupa dia pun kurang lawa berbanding bubuh baking powder. try lah.. kalo dah cuba baru tau..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 09:20 AM | Show all posts
Petua dulu-dulu buatlah cekodok apapun tak payah guna baking soda atau bancuh air panas bagai utk lembut. Caranya bancuh dulu semua bahan yang basah,last sekali baru bancuh tepung. Contoh kalau nak buat cucur bawang, bawang,ikan bilis,atau lain2 bahan macam carrot,kentang, telur,garam & air gaulkan sekali.Air tu agak2lah jangan sampai banyak sangat tapi kalau kurang boleh tambah kemudian.Kemudian akhir sekali baru letak tepung. Serupa juga cekodok pisang,pisang lenyek,garam,gula dll tu bancuh dulu & gaul rata.last sekali baru letak tepung.InsyaAllah cucur lembut walaupun garing kat luar.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 12:46 AM GMT+8 , Processed in 0.046239 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list