View: 11230|Reply: 24
|
EDISI BELACAN : Pelbagai teknik membuat sambal belacan
[Copy link]
|
|
Sambal Belacan Pujuk Mertua
(resepi istimewa dari keluarga Ai.. )
250 gram cili api, cili padi, cili rawit, cabai burung, lada jarum atau lada tunggeng (jangan dibuang biji & tangkai)
250 gram cili merah Cameron Highland
250 gram belacan Melaka, Belacan Penang, Belacan Bintulu atau Belacan Sabah (terpilih kerana kualiti udang geragaunya)
Satu cawan air Asam Jawa segar dari negara Thailand (Bakham Somkham)
Dua sudu teh gula
Dua sudu minyak masak
Dua labu bawang putih
Sedikit garam
1. Panaskan kuali dengan dua sudu minyak minyak
2. Goreng belacan sehingga hancur lebih kurang (3-5 minit)
3. Goreng dua labu bawang putih yang dilecet
4. Gaul belacan yang digoreng dengan satu cawan air asam jawa dan gula ... biarkan mendidih 10 minit.
5. Kisar cili api + cili merah sehingga 80% hancur
6. Masukkan air asam jawa yang dicampur belacan ke dalam pengisar
7. Kisar 2-3 minit sehingga hancur.
8. Garamkan secukup rasa dan hidang bersama keropok goreng atau timun / sengkuang / ulam / etc.
Jangan makan berseorangan, ajak mak mertua makan sekali ye...
... cubelah.
Last edited by AILIOMLELE on 30-7-2013 11:41 AM
|
|
|
|
|
|
|
|
pujuk mertua???? dalam maksodnya tu
|
|
|
|
|
|
|
|
pakwetizzaqyah posted on 30-7-2013 11:45 AM
pujuk mertua???? dalam maksodnya tu
Tu kena suruh Farid Kamil ajak mak mertua makan sekali......sambil dicabai cabainya muut si Farid tu.....baru la sedap
|
|
|
|
|
|
|
|
Bukan main spesifik lagi kau. Mesti kene ambik kat thailand kap kun kap ke? Mesti cameron highland punya ke? Kalau dari Mexico City buleh? |
|
|
|
|
|
|
|
PostBanhammer posted on 30-7-2013 12:02 PM
Bukan main spesifik lagi kau. Mesti kene ambik kat thailand kap kun kap ke? Mesti cameron highland p ...
Sedikit fakta tentang cili ....
kredit -> http://pertubuhanpeladang.com.my/sgketereh/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=144
Tahukah anda cili yang paling pedas di dunia?
Jawapannya ialah cili Bhut Jolokia yang berasal dari Assam, India. Ia juga dikenali dengan nama “Ghost Chile”. Mungkin kerana cilinya yang pedas membuatkan anda naik hantu.. Cili ini juga telah diisytiharkan di dalam Guiness World Records. Cili ini mempunyai kadar kepedasan lebih daripada 1,000,000 capsaicin.
Tahukah anda, bagaimana kadar pedas diukur? Biarlah saya beri jawapan. Kadar pedas diukur menggunakan skala Scoville Heat Unit (SHU) dengan nilai antara 0 - 2,000,000. Skala Scoville merupakan ukuran jumlah capsaicin yang terdapat dalam cili. Dalam erti kata lain, Capsaicin merupakan bahan kimia yang mampu memberi rangsangan pedas pada manusia. Ukuran ini telah diperkenalkan oleh ahli kimia Amerika yang Wilbur Scoville. |
Last edited by AILIOMLELE on 30-7-2013 01:40 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
SANKURIANG posted on 30-7-2013 11:47 AM
Tu kena suruh Farid Kamil ajak mak mertua makan sekali......sambil dicabai cabainya muut si Farid ...
Pakai Bhut Jolokia ... made in India, sure menanah mulut si Farid...
|
|
|
|
|
|
|
|
AILIOMLELE posted on 30-7-2013 01:36 PM
Pakai Bhut Jolokia ... made in India, sure menanah mulut si Farid...
Dengar citer kalau kat malaysia yang tercinta dan aman damai bebas dari kes tembak-menembak, cili hantu ni boleh didapati kat sabah. Ada betui ka?
|
|
|
|
|
|
|
|
perahkan air limau nipis pon sedap...
tmbh hirisan pelam muda lagi laa... |
|
|
|
|
|
|
|
adawiyah_hakim posted on 31-7-2013 11:48 AM
perahkan air limau nipis pon sedap...
tmbh hirisan pelam muda lagi laa...
Hmmmmm.... kalau dapat berkelah dengan adawiyah tepi air terjun pun best ... kalau dah pedas sangat boleh jer terjun mandi terus..
|
|
|
|
|
|
|
|
AILIOMLELE posted on 31-7-2013 01:46 PM
Hmmmmm.... kalau dapat berkelah dengan adawiyah tepi air terjun pun best ... kalau dah pedas sanga ...
hehehe.. mandi air terjun sejuk ooo
org ada resdung pantang mkn sambal blacan ni.. mau menggaru jek |
|
|
|
|
|
|
|
rumah berbau tak kalau goreng belacan? |
|
|
|
|
|
|
|
nanti nak cubalah. selama ni buat sambal belacan cuma cili merah besar, cili api, sambal belacan, bawang thai, limau kasturi. |
|
|
|
|
|
|
|
sy biasa akan bakar dulu belacan, bwg putih, bwg mrh. pastu tumbuk ngan cili api, ngan bwg besar ( kuning ) masuk garam gula, pastu perah asam limau kasturi,, mkn ngan ikan bakar mmg sdp.. |
|
|
|
|
|
|
|
dellema posted on 1-8-2013 10:19 AM
sy biasa akan bakar dulu belacan, bwg putih, bwg mrh. pastu tumbuk ngan cili api, ngan bwg besar ( k ...
Macam buat sambal ikan bakr jer ...
|
|
|
|
|
|
|
|
AILIOMLELE posted on 1-8-2013 02:55 AM
Macam buat sambal ikan bakr jer ...
itulah, tp sy suka mkn ngan nasi dan ulam2..
|
|
|
|
|
|
|
|
Sambal belacan favorite my family - jowo style, dpt resepi from my friend.
cili besar - 4 biji
cili api - 6 ulas
bawang merah - 2 ulas
bawang putih - 2 ulas
belacan - agak2
caranya panaskan minyak sket, goreng belacan sekejap pastu baru campak bahan2 lain. goreng sampai layu dan terus tumbuk hingga lumat. Siap. Kalau suka boleh masukkan hirisan kulit tomato.
ni kalau makan dengan nasik berasap, ikan goreng + sayur kobis masak lemak...perggghhhh kalau gado ngan mak mertua pon boleh jadi baik la...hahahahaha
|
|
|
|
|
|
|
|
azalia72 posted on 1-8-2013 11:22 AM
Sambal belacan favorite my family - jowo style, dpt resepi from my friend.
cili besar - 4 biji
Ha ha ha ha ... mak mertua you suke ke sambal "jowo style" ?
|
|
|
|
|
|
|
|
penah ternampak kat fb resepi sambal jantan. . maap TT resepi ni tak melibatkan velacan iollsss dah byk kali buat mmg sedap jg walaupun simple sgt
cili padi secukupnya + cuka. . blendkan. . siap!
versi iollss :
cili padi diblend dgn sedikit air masak dan cuka secukup rasa. . tak guna cuka 100%. . . klu sambal ni cair, blh panaskan dlm kuali dgn api perlahan hanya sekadar untuk mengeringkan sedikit airnya |
|
|
|
|
|
|
|
ni Resepi Sambal belacan mak Iolls
30 batang cili padi merah/thai
30 batang cili padi hijau
20 batang cili merah
20 batang cili hijau
7-10 biji limau kasturi (diambil jusnya)
4 inchi Belacan (nak sedap pakai belacan melaka yang bentuk bulat mcm bom atom)
sedikit perasa (msg(optional))
1 s/b minyak masak
panaskan minyak masak, masuk kan belacan. hancur2 kan belacan kemudian masuk semua cili yang dah dicuci bersih dan di buang tangkai. goreng smpai cili agak layu. tutup api
masuk jus limau kasturi dan msg kedalam blender, kemudian masukkan campuran cili dan belacan. kisar jgn halus sangat klau nk sedap. siap
boleh makan dgn nasi panas atau laksa johor.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|