CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 46139|Reply: 61

Sekolah Rendah Islam Al-Amin Cheras Selatan

[Copy link]
Post time 9-12-2013 03:51 PM | Show all posts |Read mode

Assalammualaikum semua..

HARUS DIINGAT, SAYA BUKAN PROMOTE TAU.. SAYA JUGA ANTARA PARENTS YANG BERHAJAT NAK SEKOLAH KAN ANAK DI SEKOLAH NI NNT TAHUN 2015..

Ada tak parents kat sini yang plan nak hantar dia gi sekolah ni (sekolah induk dia yang kat Gombak tu, fames gak sebab beberapa org student dia org excellent dlm pelajaran dan melanjutkan pengajian ke mesir, etc)

Sekolah yang saya maksudkan ni, baru nak beroperasi thn depan, Jan 2014 nnt.
sekolah ni dibuka atas permintaan ramai ibu bapa yang prihatin nak tempatkan anak2 dlm aliran agama sejak dari darjah satu.

sylabus semua mengikut sylabus kerajaan (manalah tau kot2 di pertengahan anak kita tak boleh bawa, jadi boleh tukar ke mana2 sekolah aliran kerajaan).
sekolah ni, pagi dia org ajar sylabus sekolah kebangsaan, petang baru sylabus aliran agama (ala2 mcm pagi pergi sekolah kerajaan, petang g sekolah agama rakyat yang kain hijau/merah tu... cumanya di sekolah yang sebegini, akhlak dan sahsiah kanak2 lebih dititikberatkan mengikut acuan Islam..

Hari tu saya dan asben ada pergi open day dia dengar taklimat (anak kita org darjah satu thn 2015 nnt, tp sebab teruja punya pasal awal2 dah pergi untuk dapat maklumat lanjut)

Sekolah ni mula2 beroperasi di rumah kedai (thn pertama, 2014 hanya murid2 tahun satu sahaja.. kemudian tahun berikutnya baru darjah 2 dan seterusnya).
makna kata, 2 tahun pertama di rumah kedai 1 lot (3 tingkat.. dari ground floor hingga ke tingkat 3)
tahun ketiga dan keempat berpindah ke bangunan rumah kedai sebelahnya sebab pihak sekolah merancang untuk sewa beberapa lot.
tahun ke lima, mereka akan berpindah ke sekolah yang sbnr (sekolah yang mempunyai segala kelengkapan bangunan sendiri, padang, etc) di sungai long..

ok, itu serba sedikit mengenai sekolah tersebut yang dalam perancangan kami nanti...
btw, kalau ada sesiap yang berminat terutama di area BANDAR TUN RAZAK, dan ingin sekolahkan anak2 mereka disitu boleh lah kita berpakat2 untuk mengambil bas sekolah (pihak sekolah boleh menghantar dan menjemput anak2 kita asalkan ada dlm 5-6 orang murid dari tempat yang sama. tambang yang dikenakan, rm170/month)

sesiapa yang berminat rasanya boleh surf fb under : sriaacs (sekolah rendah islam al-amin cheras selatan)

TQ
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-12-2013 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnye la... Kalo aku duk kl lg leh join tp skrg duk jb... Apa kelayakan nak masukkan anak ke sek ni yer... Penah dgr mmg bgs sek ni n ssh nak dpt msk... Tiap2 bln kn byr bape yer...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-12-2013 04:44 PM | Show all posts
poyohabis posted on 11-12-2013 04:02 PM
Bestnye la... Kalo aku duk kl lg leh join tp skrg duk jb... Apa kelayakan nak masukkan anak ke sek n ...

kalau sekolah men dia mmg susah nak masuk... upsr kena 5A dan upsra pun kena 5A gak..
tp sebab sekolah rendah, senang sikit.. janji anak kita tu dari tadika islam, dah mengenal huruf jawi, dan atleast dah baca iqra 3..

yuran dia sebulan dalam rm300 (termasuk makan pagi, lunch. minum petang tu tak pasti sebab kelas habis smpi kul 3).
kalau transit anak kat sekolah ni, smpai pukul 6 ada add byaran rm130..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2013 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Oooo rm300 tu kira sek rendah nye pelajaran la yer termasuk kelas agama sekali... Ok sangat2 la ni... Awak ada contact no x... Anak sy thn dpn baru 5 tahun mn tau kot2 suami kn pindah ke kl kan... Leh mintak msk ke sek ni.... Tadika smart reader anak sy pon tahun dpn kn byr rm295 jd tu kelas pg jer... X der agama...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-12-2013 11:13 AM | Show all posts
poyohabis posted on 12-12-2013 09:56 AM
Oooo rm300 tu kira sek rendah nye pelajaran la yer termasuk kelas agama sekali... Ok sangat2 la ni.. ...

akak dah pm..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 04:15 AM | Show all posts
Tumpang tanya - Cheras Selatan tu di mana? near bandar Tun Razak ke? minat dan nak try masukkan anak utk cuti summer tahun hadapan.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 22-12-2013 11:54 PM | Show all posts
DARSITA posted on 20-12-2013 04:15 AM
Tumpang tanya - Cheras Selatan tu di mana? near bandar Tun Razak ke? minat dan nak try masukkan anak ...

cheras selatan tu dekat area bandar tun hussein onn.. belah hujung2 nak masuk area balakong..
kiranya tak jauh dari aeon dan pasaraya hero tu...
specific tu tak reti cemana nak describe.. nnt saya bg add penuh..

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2013 08:43 AM | Show all posts
Saya pun bercadang nak masukkan anak saya utk darjah satu tahun 2015 nnt di Sekolah Al-Amin cawangan Cheras Selatan ni. Hari tu ada terjumpa flyer, bila cari info lebih lanjut tak jumpa plak. Saya duduk di area Bandar Sri Permaisuri, so tak tau la boleh ke transport ambil, kalau boleh ok sgt2 la.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-12-2013 09:52 AM | Show all posts
murdoc82 posted on 30-12-2013 08:43 AM
Saya pun bercadang nak masukkan anak saya utk darjah satu tahun 2015 nnt di Sekolah Al-Amin cawangan ...


bagus nyer.... kalau ramai boleh kita arrange transport utk pickup dan hntr balik anak2 kita kat satu/dua port ke kan..
btw, anak dia sekarang tadika mana yer....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2013 01:55 PM | Show all posts
SRI Al Amin ni mmg famous.  Byk cawangan.  Murid Q nak masuk.

Kalau cawangan yg dah lama establish mmg ada entry test nak masuk Tahun 1

Berbaloi hantar ke Al Amin.  Subjek akademik dapat.  Subjek diniyyah pun dapat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2013 03:31 PM | Show all posts
intriQue posted on 30-12-2013 01:55 PM
SRI Al Amin ni mmg famous.  Byk cawangan.  Murid Q nak masuk.

Kalau cawangan yg dah lama establis ...


erm anak awak pun ada hantar sekolah al amin ek..... share la......
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2013 06:03 PM | Show all posts
puanlina posted on 30-12-2013 03:31 PM
erm anak awak pun ada hantar sekolah al amin ek..... share la......

Anak saya 2 org bekas pelajar Al-Amin.

Nak masuk Tahun 1 kena ambik entry test dulu.  Jawi, Matematik and mengaji.  Sebab ramai sgt yg apply nak masuk tapi tempat terhad.  

Yuran boleh tahan lah.  Buku teks kena beli sendiri.  Tapi demi pelajaran dan sahsiah anak2, kami rela.

Memang puas hati sgt dgn kokurikulum sekolah.  Subjek teras akademik mcm sek kebangsaan biasa.  Then subjek ugama dia pecahkan kpd Akhlak, Fekah, Sirah, Jawi, Tauhid.  Tahap dua, tambah satu lagi...Tajwid.  Sebelum start kelas pagi2, semua pelajar mengaji dulu.

Dekat branch Al Amin yg anak2 saya pergi dulu, sesi persekolah start dari pukul 7.15am sampai 4.30am.  Lunch (optional) disediakan dgn bayaran bulanan.

Tapi diff branch ada sikit perbezaan waktu persekolahan so kena check dgn branch masing2.

Dulu anak saya ambik memanah n swimming.  Horse riding tak sempat sbb masih dalam perancangan masa tu.  Kiranya sekolah nak biasakan anak2 dgn aktiviti ikut sunnah Nabi.

Program kem dan qiamulail pun sering diadakan.

Overal saya sgt berpuas hati.  
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2013 12:07 AM | Show all posts
anak sy sekolah al amin tahun lepas darjah 1.. sy mmg puas hati, insha allah moga saya ada rezeki dan dipermudahkan utk hantar semua anak2 yg yg 4 org nie ke al amin..

biarlah mama papa tak tebal poket asalkan anak dpt sekolah terbaik utk dunia akhirat..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2014 05:08 PM | Show all posts
mcm mane nak daftar n syarat nak masuk sekolah al-amin ni..mcm berminat jer...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 11:27 AM | Show all posts
salam.. x sangka ade thread ni kat sini...
ok.. aku masuk kan anak aku.. tahun 1 (2014)..
start khamis lps sampai rabu ni (8/1/13) adalah minggu taaruf...
esok & lusa.. dorang akan buat ujian diagnostic utk tgk pencapaian anak2...
mungkin lps ujian ni.. baru dorang divide pelajar ikut tahap masing2...
thn ni.. thn 1 ade 40 org... tahun 2.. aku x ingat.. tp belas2 je la...

masalah skrg ni.. aku x suka transportation nye operator...
hari ke-2 ade budak smp sekolah kol 10
jumaat lps... van tu lupe ambik anak aku... balik dr sekolah naik van, tp smp rumah kol 4... padahal rmh tuh dlm lingkungan 2 km jerr dr sekolah... sekolah abis kol 3...
pg tadi lak.. van smp lambat.. kol 8:10...
adoiii... sekolah start kol 8 daaa....
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 04:22 PM | Show all posts
honda_jazz posted on 3-1-2014 05:08 PM
mcm mane nak daftar n syarat nak masuk sekolah al-amin ni..mcm berminat jer...

rasanya just pergi sekolah tu amik borang

or better call dulu tanya bila diorang start amik new registration

kalau al amin yg dah established lama, kena cepat register sbb selalu registration quota cepat penuh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-1-2014 05:17 PM | Show all posts
dak_abu posted on 6-1-2014 11:27 AM
salam.. x sangka ade thread ni kat sini...
ok.. aku masuk kan anak aku.. tahun 1 (2014)..
start kh ...

mak ai... biar betullllll.??????
van tu pakcik jamal ke nama dia... ?

hari tu i ada call dia.. saja2 prepare utk hantar anak next year.. tanya dia kawasan bndr tun razak dia cover ke tak..
dia kata kalau dapat kumpul lagi at least 5-6 org lagi bagus, dia boleh amek.. at least 6.30 pg dia datang jemput..

dear tinggal mana yer ?, manalah tau kot2 nanti, belah pagi tu kita boleh buat car pool/take turns hantar anak2 kita pegi sklh tu dan balik minta tolong bus hantar ker... (perkhidmatan bas pun ada, nama dia Umar - 0193682658)

nnt reply yer...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2014 05:19 PM | Show all posts
honda_jazz posted on 3-1-2014 05:08 PM
mcm mane nak daftar n syarat nak masuk sekolah al-amin ni..mcm berminat jer...

kalau untuk next year punya persekolahan, registration dia buka bulan june nnt.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2014 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya baca korang nye pengalaman... Ye la biar kita susah janji anak kita dpt belajar ilmu dunia n agama dengan lengkap... Kita pon x mahir kan... Bukan per kita nak anak2 kira lebih baik dr kita... Kalo aku kat kl mesti aku nak join sekali daftarkan tuk anak... Biar berhabisan tuk pendidikan anak2 dr berjimba2 jer...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2014 12:03 PM | Show all posts
puanlina posted on 6-1-2014 05:17 PM
mak ai... biar betullllll.??????
van tu pakcik jamal ke nama dia... ?

operator transport tuh.. pakcik kamal nama nye....
alahaaii... anak tu pon ambik & htr kat rmh my sil kat btho jugak...
alasan pertama... driver van aka the wife x tau jln rmh my sil kat mana...
x masuk akal la... sbb pakcik kamal tuh sefamily mmg tinggal kat btho jugak...
to me... y don't dorang pegi survey jln dolu ke.. so bile actual school day tuh.. x la kelam kabut...

smlm.. dtg lmbt... my bil dah tlg htr kan anak pegi sekolah...
bile van sampai (kali ni the daughter pulak yg bawa) dah 8:10..
tak ckp sorry ke ape ke... tp blh pesan.. next time kalau htr anak sendiri, btau dia.. so dia x pyh dtg...
oi.. my bil pon gerak dr rmh.... mmg dah dekat2 kol 8 dah tuh...
sbb menunggu kan dorang dr 7:30 lg...

eh.. sorry... emo sket..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:50 AM GMT+8 , Processed in 0.068731 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list