CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1645|Reply: 2

Kerabu Kerang

[Copy link]
Post time 27-8-2015 06:56 PM | Show all posts |Read mode
Untuk mengetahui kerang yang direbus sudah masak adalah dengan melihat kulit kerang yang terbuka dengan sendirinya.


            



BAHAN-BAHAN:
  •   200gm isi kerang
  •   20gm kelapa parut
  •   10gm bawang besar
  •   10gmm bawang merah
  •   5gm cili padi
  •   1/4 biji limau nipis | diambil airnya
  •   2 sudu makan air cili
  •   3 sudu makan kelapa kering | disangai
  •   1 biji limau nipis | diambil airnya
  •   5gm garam
  •   5gm gula pasir

   CARA MEMASAK:
  1. Rebus kerang dengan garam sehingga masak. Kopek isinya.
  2. Tumbuk bawang merah dan bawang besar hingga separuh lumat.
  3. Campurkan kesemua bahan dan perasakan dengan garam, gula dan air limau nipis.
  4. Gaulkan rata bersama kerang dan kesemua bahan lain dan hidangkan.
rasa


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-8-2015 07:16 PM | Show all posts
fresh & healthy I like
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2015 08:54 PM | Show all posts
Saya suka apa saja masakan dengan kerang walaupun lepas tu jenuh bibir bengkak sebab alergic. Tapi tak kesah...makan juga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-11-2024 12:20 PM GMT+8 , Processed in 0.278020 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list