|
BAHAN-BAHAN
1 biji betik muda | disagat halus
100gm kacang tanah | digoreng
80gm udang kering
5 biji tomato ceri
3 tangkai kacang panjang (Di hiris)
7 biji cili padi (Di hiris)
3 ulas bawang putih (Di hiris)
3 biji jus limau nipis
80gm gula kabung
3 sudu makan sos ikan
CARA MEMASAK:
1. Sediakan lesung kayu, masukkan bahan yang dihiris dan tumbuk perlahan-lahan asalkan bahan hancur kasar.
2. Kemudian, masukkan udang kering dan teruskan menumbuk.
3. Masukkan betik muda, jus limau nipis, gula kabung dan sos ikan. Tumbuk-tumbuk lagi sehingga keluar jusnya.
4. Angkat dan letakkan di atas pinggan.Taburkan kacang goreng dan terus dihidangkan.
kredit:majalah rasa
|
|
|
|
|
|
|
| |
|