CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: faila

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

  [Copy link]
Post time 23-9-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 23-9-2019 02:59 PM
Sy dah jumpa doc..sama jgk dgn awk..bg ubat sapu n supp tu jgk..tp xbaik jgk..awk ada amik lactulo ...

Lactulose mmg ade makan.. Sepanjang sakit tu sy mkn tetiap mlm.. Pegi hosp pun hosp bg juga pelembut najis ni.. So mksdnya selamat je utk dimakan..

Sbb poopoo tu kena lembut supaya kurang la sket sakit tu semasa membuang.. Sakit tetap sakit..even sampai skang pun seram jugak la nk membuang.. Setiap kali makan mesti berpada.. Pastu nk bg lawas sy mkn betik & byk minum air..

Tp jangan putus harapan ok.. Sabar & redha.. InsyaAllah baik.. Cuma ambil masa tu yg tak sanggup tu.. Hmm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2019 05:57 AM | Show all posts
Putraazzali replied at 2-9-2019 09:46 AM
Ok trm ksh skali lg...cuma sy nk ty..klu amik lactulose waktu pg..brp jam dia akan bertindak..sbb  ...

berapa lama tu bergantung pada different individu
sebab, some people, gut transitnya cepat
some slower
lactulose ni soften the stools tu
so, how fast gut transit u adalah suatu factor utk how fast it works

15mls 3 times a day tu biasa lah
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 05:58 AM | Show all posts
Putraazzali replied at 23-9-2019 02:59 PM
Sy dah jumpa doc..sama jgk dgn awk..bg ubat sapu n supp tu jgk..tp xbaik jgk..awk ada amik lactulo ...

apa nama?
nitroglycerin kah?
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 23-9-2019 03:16 PM
Lactulose mmg ade makan.. Sepanjang sakit tu sy mkn tetiap mlm.. Pegi hosp pun hosp bg juga pelemb ...

Tu la..sy ni dah 4 bln dh ni..sekejap darah..sekejap tak..mmg normalker mcm tu..mcm dah sy cuba.minum myk zaitun..habbatus sauda...bila gi jumpa doc..doc ckp akan baikdgn sendiri..sampaikan sy gi wat checkup keseluruhan.. alhamdulillah result ok..tp sy masih lg sakit..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 8-10-2019 03:33 PM
Tu la..sy ni dah 4 bln dh ni..sekejap darah..sekejap tak..mmg normalker mcm tu..mcm dah sy cuba.mi ...

Skrg ni doc suruh sy mkn daflon..mkn secara berterusan..selama 6 bln doc ckp.. so skrg ni sy amik 2 ubat sec berterusan..1 lactulpse..1 lg daflon...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-9-2019 05:58 AM
apa nama?
nitroglycerin kah?

Harmorrhoids
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-10-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 8-10-2019 03:33 PM
Tu la..sy ni dah 4 bln dh ni..sekejap darah..sekejap tak..mmg normalker mcm tu..mcm dah sy cuba.mi ...

Sabar eh awak..luka tu mmg take time sket nak sembuh sbb kat dlm kan..plus kite pun hari2 membuang..tp insyaallah akan baik tu nanti..sy pun dulu rasa mcm nak putus harapan dah..menangis2 je tiap kali rasa sakit tu.. tp tu la,kite dah usaha..mintak doa byk2 Allah ampunkanlah dosa2 & doa juga utk diberi kesembuhan.. ikhtiar dah,kite tawakal la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 8-10-2019 10:44 PM
Sabar eh awak..luka tu mmg take time sket nak sembuh sbb kat dlm kan..plus kite pun hari2 membuang ...

Trm ksh byk...lega sikit sy...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2019 05:09 AM | Show all posts

hmmm sy tak familiar lak dgn nama ubat nih
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 11:55 AM | Show all posts
siapa pernah buat kolonoskopi di gov hosp? bole review skit x?  
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-10-2019 05:09 AM
hmmm sy tak familiar lak dgn nama ubat nih

Skrg sy cuba mkn dioflex plk...2 minggu rasa ok sikit tp masih bergantung dgn lactulose...tp malangnya 3 hr lps rasa sakit plk.. sentiasa berdebar bila nk ke tandas
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2019 05:13 AM | Show all posts
play06 replied at 23-10-2019 11:55 AM
siapa pernah buat kolonoskopi di gov hosp? bole review skit x?

hmmm awat takde sapa jwb.. ramai je yg kena colonoscopy tu
tunggu jap
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2019 10:45 AM | Show all posts
tak sure kenapa, time poop tak ada rasa sakit pun tapi bila saya masuk dalam bath tub,
bila punggung mencecah ke dasar bath tub, sure rasa sakit dan pedih...

bila diri dan pegang punggung, tak ada pulak rasa apa2, tgk permukaan bath tub, x ada calar ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2019 10:48 AM | Show all posts
play06 replied at 23-10-2019 11:55 AM
siapa pernah buat kolonoskopi di gov hosp? bole review skit x?

pernah buat colonoscopy dan endoscopy dekat hospital swasta, prosedure OK je, kena bius, tido dan terjaga dalam recovery room.
kenapa apa soalan nya?

post lama sure awak dah buat colonoscopy kan?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
2020 nie takde orang lepak sini lagi ker? Saya dah lama baca sini tapi kali nie nak comment gak sebab asyik kena je anal fissure nie.. Pada yang dah sembuh tu boleh kongsikan tips tak apa proses yang korang buat sampai sembuh? Macam kes saya boleh sembuh tapi akan kena balik lepas stop makan ubat.. Memang kena amallan ubat lactulose tu seumur hidup ke sebab bila stop je terus kena 2 hari lepas tu.. Tolonglah saya pada sesiapa yang masih active lagi disini.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 10:57 AM | Show all posts
moonwind replied at 2-8-2020 11:08 AM
2020 nie takde orang lepak sini lagi ker? Saya dah lama baca sini tapi kali nie nak comment gak seba ...

moon kena tag id mereka di sini so notifications akan sampai to their notices .

I xde experince in this...u suka makan pedas ke? and you push yourself ke masa nak membuang tu?  nanti doc epis akan jawab ok...hope is ok for u.


@ipes2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-1-2024 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalam sis dh sembuh ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 08:59 PM GMT+8 , Processed in 0.246262 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list