CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: faila

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

  [Copy link]
Post time 6-2-2019 06:58 AM | Show all posts
Fyzaaa replied at 31-1-2019 08:57 PM
Puan skrg da ok ke ..sakit lg tak ?

u pon kena anal fissure jugak kan?
dah dapat treatment
sy dulu pernah kena sebab hard stools, masa 20an
2 3 bulan jugak
so, sy ikut je lah medical training sy
lalu minum air dgn sgt byk dan fibers dgn sgt byk dan amik benda2 yg really make my stools loose
sembuh jugak last last

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2019 10:06 AM | Show all posts
Edited by introuble at 7-2-2019 10:15 AM
chica_chica replied at 18-9-2015 02:55 PM
kawan saya ada yg meninggal sakit ni x silap....

mmm kenapa laa kena cakap mcm tu?

**baru perasan ini old post, hopefully TT dah sihat...


Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
6 bulan lps saya buat operation LIS for anal fissure..buang air bsr tidak sakit cuma nak duduk sakit and saya thu fissure tu masih ade lagi dan masih belum sembuh..ade sape2 yg buat operation n berjaya sembuh sepenuhnya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 05:43 AM | Show all posts
izzfaqir replied at 25-2-2019 04:17 PM
6 bulan lps saya buat operation LIS for anal fissure..buang air bsr tidak sakit cuma nak duduk sakit ...

sy tidak pernah dioperate, tetapi penah la operate anal fissure ini, rasa nya level2 membantu aje sbb masa tu sy junior dan seniors agak careful dgn success rates mereka (i was in the UK then). kita buat LIS tu bila treatment modalities lain tak berjaya. risks nya adalah sphincter incompetence lah, tapi rasanya group i ada good success rate.

sepatutnya 6 8 minggu sembuh la fissure tu dgn op ini.. jika succesful fully

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-2-2019 05:43 AM
sy tidak pernah dioperate, tetapi penah la operate anal fissure ini, rasa nya level2 membantu aje  ...

ade ke cream yang membantu tuk sembuhkn? tqsm sbb reply
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 11:12 PM | Show all posts
izzfaqir replied at 3-3-2019 02:36 AM
ade ke cream yang membantu tuk sembuhkn? tqsm sbb reply

ada, yg paling common diguna ialah lignocaine gel / ointment tu.. guna 2 3 minggu. kat mesia panggil lidocaine kot. check lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-3-2019 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
wasalam..lps operate okay sis..rsa lega..tp akn jd balik bla najis keras..mmg mcm nie slalu..lps operate..dua kli dh sya kna..tp leh sembuh
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 31-1-2019 08:57 PM
Puan skrg da ok ke ..sakit lg tak ?

hai sis..leh x tnggalkn no fon sis..bnyk kita leh kongsi ttg nie..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2019 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Cikpenmerah replied at 16-11-2018 05:13 PM
Hi sis fyzaa. Sy dh guna wheatgrass dlm setaun. Tp on off. Bg sy wheatgrass sgt2 membantu. Esp bil ...

wheatgrass cream 2 yg mcm mn ye..sya rsa nk cba..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
annyyssm replied at 6-3-2019 01:12 AM
wasalam..lps operate okay sis..rsa lega..tp akn jd balik bla najis keras..mmg mcm nie slalu..lps ope ...

hi sis nak tnye duduk sakit tak lps operate?sbb saya lps dah operate 6 bulan pon still nk duduk ade mslh
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by izzfaqir at 6-3-2019 11:13 PM

saya penah sembuh masa mula2 kene..n saya dah bole bawak motorsikal lps itu..lps tu saya constipate truk n jadi balik..saya mkn pil calcium sblm tido untuk lmbutkn najis n apply cream sudocrem rash cream n sgt mmbntu..saya smbh slps tu..cuma masalah sya skrg lps saya dah buat operation saya ade la constipate lagi n kli ni luka tu lmbt sgt pulak nk smbh n sukar nk duduk dgn baik..saya rase kemgkinn lubang najis makin ketat mmbuatkn sukar untuk smbh n sakit untuk duduk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2019 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
izzfaqir replied at 6-3-2019 10:43 PM
hi sis nak tnye duduk sakit tak lps operate?sbb saya lps dah operate 6 bulan pon still nk duduk ad ...

mula2 lps operate mmg sakit..nk dok pn ssh..kna bnyk rehat..lps 2 dh okay dh..cma akn sakit bla jd balik..jgn bg najis keras .t lg ska..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 31-1-2019 08:57 PM
Puan skrg da ok ke ..sakit lg tak ?

dh okay..cma kdg2 jd balik (dua kli jd lps operate) sbb najis keras..tp skrg sya dh thu mcm mn nk bt supaya luka 2 xjd lagi truk dan cpt sembuh.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2019 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
annyyssm replied at 10-3-2019 02:06 AM
dh okay..cma kdg2 jd balik (dua kli jd lps operate) sbb najis keras..tp skrg sya dh thu mcm mn nk  ...

mcm mne ye bole kongsi?
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 03:45 AM | Show all posts
Camne ye nak tau anal fissure ke buasir ni?Aku skrg masuk ubat peluru buasir tu. Tp berak mmg sakit... please sapa2 bagi tips
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 03:56 AM | Show all posts
faila replied at 29-9-2015 09:11 AM
Dpt 3 jnis ubt. N pakar kte. Xperlu operate. Jge mkn. Tempoh sbulan. Huuu.. tp lpe nk tnye ubt2 tu u ...

Masa doctot check ko ada masuk kamera x?please reply aku nak tau. Aku pon xtau la ak ni buasir ke anal fissure. Berak pedih. Please jawab
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2019 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah saya pun mengalami anal fissure ni. First time terjadi masa bulan 3 if tak salah. Then saya just minum banyak air dan tiap kali sebelum membuang, saya bagi minyak kelapa kat anal. Few days dah tak sakit masa membuang. Pastu last week datang balik. Saya buat yang sama, bagi minyak kelapa kat anal. Then ok balik lepas few days.

Rasa trauma sangat sebab hard and dry stool. Dia keluar tu sangat lah slow pastu anal pulak sakit. Kadang2 saya sampai berpeluh sebab tak tahan nak keluarkan. Saya tak nak teran tapi kadang2 ada masanya saya kena paksa teran jugak sebab tak tahan poo tu stuck kat luka (skin tag?).

Now since dah pulih ni and jumpa pulak thread ni. Patut ke saya pergi hospital? Since mostly anal fissure saya tu jarang berlaku and boleh sembuh in few days je. Takut pulak effect long term. Aduii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:24 AM | Show all posts
myfish replied at 17-5-2019 03:45 AM
Camne ye nak tau anal fissure ke buasir ni?Aku skrg masuk ubat peluru buasir tu. Tp berak mmg sakit. ...

lain lah dua tu.. buasir (ie haemorrhoids or piles) ni mostly tak sakit jika tak thrombosed.
mostly, piles ni you dapat painless bright red bleeding lepas you poo.. menitik2 dalam toilet bowl.
juga, u boleh rasa dgn jari piles tu, macam bengkak kecik.
itchy lagi

anal fissure ni sakit oi.. spasm nnt anus tu, apa2 pun tak nak kuar hilang napsu nak poo.. nanti boleh dapat severe constipation dan colon penuh dgn faeces sebab kita takut sgt nak poo. very painful
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:30 AM | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 7-6-2019 11:42 PM
Ya Allah saya pun mengalami anal fissure ni. First time terjadi masa bulan 3 if tak salah. Then saya ...

risiko utk terjadi nya anal fissure ni sbb constipation
also hard and dry stools
nnt ada bits yg tajam ke apa akan menyeret layer anal verge tu dan kulitnya tergumpal (lalu jadi anal tag)
yg terguris tu, sgt lah sakit

so, elakkan constipation betul2.
so, minum air byk2, ambil laculose every day
sy mid ramadhan ari tu, sgt constipated sebab puasa lama so really dehydrated
so dah agak rasa hard stools ni akan guris saya
so sy mintak kat nurse 3 4 movical dan minum sekali gus (awak jgn buat gini, i know what i am doing) dan minum dekat 2 liter air mlm tu
diarrhoea sampai pagi.. tapi still sakit sebab ada parts of the stools tu yg dah hard and dry.. at least sy tak dapat fissure

(sy penah kena masa muda2 dulu..adoi berminggu so sore)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2019 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy pernah gak kena anal fissure ni.. Pedih masa membuang.. Sakit berbulan2.. Klinik dah pi, ubt farmasi pun dah beli.. Still berulang2 sakit tu.
Last skali pi hosp, doc masuk pe benda tah utk tgk kt dalam tu & dia gtau ada anal fissure
Then doc bg ubt lembut najis & krim.. Sy amalkan juga rendam dlm air garam.. Lama juga baru sembuh..

Sesiapa yg kena tu sy faham sgt sakit tu.. Even smpai sekarang pun masih berdebar je nk buang air besar.. Tetiap hari mesti membuang walau sikit.. Mkn byk fiber & minum air byk.. Amalkan gaya hidup sihat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 10:04 PM GMT+8 , Processed in 0.069312 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list