CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: faila

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

  [Copy link]
Post time 22-6-2019 04:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 7-6-2019 11:42 PM
Ya Allah saya pun mengalami anal fissure ni. First time terjadi masa bulan 3 if tak salah. Then saya ...

Waaaaa sy pon mcm lebih kurang sama dengan awk!! Ari tu mcm sakit pastu dah elok. Ni jadi balik. Lagi2 cuaca panas ni. Najis macam kering. Itu yg tengah risau ni adakah boleh berulang??
Baru beberapa hari je elok takkan nak kena lagi?
Awk letak myk kelapa dara ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2019 04:36 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-6-2019 01:24 AM
lain lah dua tu.. buasir (ie haemorrhoids or piles) ni mostly tak sakit jika tak thrombosed.
mos ...

Faeces tu ape?
Kalao anal fissure anal kte boleh jdi gatal2 tak lepas membuang?
Takde tips ke macam mana nak pulihkan anal fissure?
Stool macam dry walaupun dah minum air dah makan sayur n buag
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 04:38 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-6-2019 01:30 AM
risiko utk terjadi nya anal fissure ni sbb constipation
also hard and dry stools
nnt ada bits yg ...

Movical tu lactutose ke?lactustose tu blh makan sampai bila ye?
Sy ari tu dah makan pastu elok najis tak kasar. Tp lepas 2 minggu najis kasar semula. Mcm mana ye?boleh ke makan balik lactutose?
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 04:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 12-6-2019 12:22 AM
Sy pernah gak kena anal fissure ni.. Pedih masa membuang.. Sakit berbulan2.. Klinik dah pi, ubt farm ...

Berapa lama ye lepas g hospital baru pulih?memang guna ubat hospital ke?anal mmg gatal ke so rendam air garam utk legakan?
Doc masukkan ape untuk tengok?sakit tak?kena puasa tak?
Please jawab...takut ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 22-6-2019 04:34 AM
Waaaaa sy pon mcm lebih kurang sama dengan awk!! Ari tu mcm sakit pastu dah elok. Ni jadi balik. L ...

saya letak minyak kelapa yg jenama parachute tu. Yg ada jual kat kedai india. Tapi mula2 saya basahkan dulu bahagian anal tu, just siram2 je sikit, pastu baru bagi minyak kelapa tu. Kalau bagi air sikit sebelum bagi minyak, ia lebih melembapkan. Lepas buang air besar, pastu bersihkan mcm biasa, guna sabun semua tu, saya akan bagi minyak tu lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 22-6-2019 09:33 AM
saya letak minyak kelapa yg jenama parachute tu. Yg ada jual kat kedai india. Tapi mula2 saya basa ...

Sekarang pun masih letak minyak ke?tulah.... macam mana lah nak bagi betul2 pulih kan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-6-2019 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 22-6-2019 04:41 AM
Berapa lama ye lepas g hospital baru pulih?memang guna ubat hospital ke?anal mmg gatal ke so renda ...

Doc gtau alat tu saiz mcm jari kelingking je.. Sy pun tak tgk rupanya cane, tp rasa mmg beso tu je.. Maybe mcm teropong kot.. Sbb doc gtau ade nampak anal fissure dlm tu, buasir dlm, kat pukul berapa2 gitu.. Prosedur tu tak perlu puasa pun, sy just dtg kt klinik pesakit luar tu, register then tunggu la giliran. Sakit jugak la sbb kite mmg ada luka kt dalam tu kan.. Tp tahan je la.. Huhu

Lepas jumpa doc tu dalam seminggu lebih gak la baru baik.. Mcm sy ni sakit tu berulang2.. Sy tak tahu la salahnya dimana, bila dh tak sakit pastu kite gi membuang dia jadi balik.. Lama tau sy hadap sakit ni.. Seingat sy 6 bulan jugak la sakit baru betul2 sembuh.

Rendam air garam tu meredakan bengkak buasir.. Selain tu mempercepatkan luka baik kire mcm antiseptik gak la. Ade rezeki cepat la baik luka tu.

Ape2 pun pd sy better pi spital sbb sana alatan cukup utk diorg tgk ape kena sebenarnya kat dalam tu.. Yg kite ni dok risau2 pedih2 pastu sakit tak baik2..huhu..

Awak dah berapa lama sakit?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 22-6-2019 04:41 AM
Berapa lama ye lepas g hospital baru pulih?memang guna ubat hospital ke?anal mmg gatal ke so renda ...

Ubat tu doc bg ubat sapu, pastu ubat bullet utk masukkan kt dalam & ubat minum lactulose utk lembutkan najis.. Tu je..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-6-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 23-6-2019 12:54 AM
Sekarang pun masih letak minyak ke?tulah.... macam mana lah nak bagi betul2 pulih kan

Sekarang tak bagi minyak dah. Lepas sembuh saya bagi tapi lama2 stop bagi minyak. Sampai sekarang takde lagi anal fissure tu. Harap2 lah kekal mcm ni. Pastikan sentiasa minum air tau, sekurang2 nya 2liter. Dan juga, kalau ada rasa nak membuang, jangan tahan, pergi terus toilet walaupun malas ke, ngantuk ke. Sebab kalau dilambat2kan takut jadi keras and banyak, tu yang takut anal fissure senang terjadi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 05:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 23-6-2019 11:15 AM
Doc gtau alat tu saiz mcm jari kelingking je.. Sy pun tak tgk rupanya cane, tp rasa mmg beso tu je ...

Dalam 2 bulan. Memang kejap baik kejap elok... najis sy memang nampak dry n kasar kalao makan lactutose. Awak dlaam 6bulan nk sembuh tu makan pelembut najis tu x?hari2 ambil sayur dan buah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Min. Xnak ke bagi credit sikit kat aku yg banyak tanya ni?hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 05:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 23-6-2019 11:20 AM
Ubat tu doc bg ubat sapu, pastu ubat bullet utk masukkan kt dalam & ubat minum lactulose utk lembu ...

Ooo lebih kurang sama. Tapi tulah macam nak datang balik je tsk tsk
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 05:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 23-6-2019 12:49 PM
Sekarang tak bagi minyak dah. Lepas sembuh saya bagi tapi lama2 stop bagi minyak. Sampai sekarang  ...

Saya ni sejak musim panas ni rasa pedih balik n najis macam kering n tak lembut. Usahakan jugak makan buah pir dan sayur2.. awak kena sekali tu je lah ye?berapa bulan?sekarang ape amalan pemakanan awak hari2?
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 27-6-2019 05:40 AM
Saya ni sejak musim panas ni rasa pedih balik n najis macam kering n tak lembut. Usahakan jugak ma ...

Saya kena dua kali. Yg kedua kali tu sebulan selepas pulih yg pertama. Sakit nya dalam seminggu je.

Permakanan saya sekarang mcm biasa. Tapi saya pastikan minum air banyak2. Dan kalau saya makan, saya selalu makan portion yg sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 27-6-2019 05:37 AM
Dalam 2 bulan. Memang kejap baik kejap elok... najis sy memang nampak dry n kasar kalao makan lact ...

Haah.. Makan lactulose hari2 sblm tdo.. Pastu mkn byk sayur & buah.. Setiap hari mesti mkn.. Membantu najis lembut tp memandangkan najis mmg akan lalu kt luka tu sakit tetap kena hadap la.. Cuma bila najis lembut senang kuar tak perlu tekanan yg kuat kt luka dlm tu, jd nanti cepat sket sembuh.

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 27-6-2019 05:39 AM
Ooo lebih kurang sama. Tapi tulah macam nak datang balik je tsk tsk

Awak kan.. Masa belum sakit sgt tu better pergi check kt hosp, so masa doc masukkan benda apa utk check tu takde la sakit sgt.. Sy harap awak cepat sembuh ye.. Jgn putus harap berdoa & berusaha..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-6-2019 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
hi saya nk bg suggestion..saya getting better lps operation anal fissure hrtu..tntg mknn ape yg saya dah try n error yg saya perasan, bile saya mkn mknn mcm fibre sprti sayur2an najis akan bulky, kasar n besar..tu yg mmbuatkn sakit untuk buang air bsr bile ade fissure ni..so saya dah stop mkn syur n najis ok dah x kasar n bsr jadi saya mmg da x mkn lgsg sayur wlaupon saya suke sayur..hehe..lagi satu jgn mkn brlbhn..bile mkn lbh n minum air kurg tu yg mmbuatkn najis kering..balancekan..n jgn la mkn mknn yg crunchy ni..mcm goreng2 n kekacang sbb mknn mcm tu susah nk hadam n sakit nnt nk mmbuang..n ubat yg bole saya suggest cube try Forlax..tu yg doctor saya suggest lps operation..dia mlmbutkn najis..saya mkn satu sachet sblm tido mlm..jgn mkn 2 sachet..nnt diarrhea pulak..cube try 1 sachet or kurg kn ikut lmbut najis mcm mne..tpi saya 1 sachet najis dah lmbut n x sakit nk mmbuang..n sllu nye Forlax spe yg bru cuba dia ambil msa 3 hri untuk dia adapt dgn bdn kita..sllu nye esok tu lps mkn Forlax bgun pgi saya akan minum 2 gelas air kosong n akan rasa nk buang air bsr n trus buang air bsr jgn tangguhkan..make sure buang air bsr hari2 jgn tggl skli pon supaya najis x keras n bantu tuk fissure tu pulih..jgn lupe minum air bnyk2..n sllu nye sblm buang air bsr saya akan sapukan vaseline so xdelah rse tersangkut ke najis tu..die smooth je..hehe..spe yg ambil lactulose tu saya rasa die x bagus untuk bdn for long period..cuba ambil Forlax cari dekat farmasi that one doctor bg thu bole ambil for long period..saya hanya kongsi pengalaman saya..saya harap smua yg disini n saya diberikan kesembuhan sepenuhnya..insyaAllah amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
izzfaqir replied at 28-6-2019 11:57 PM
hi saya nk bg suggestion..saya getting better lps operation anal fissure hrtu..tntg mknn ape yg saya ...

sorry typo *makan* pulak sorry minum satu sachet..masukkan 1sachet dlm satu gelas air kosong n minum sblm tidur
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 27-6-2019 11:22 AM
Saya kena dua kali. Yg kedua kali tu sebulan selepas pulih yg pertama. Sakit nya dalam seminggu je ...

Lagi 1 sy rasa kena kunyah makanan betul2 hancur kan... sy selalu makan nak cepat je. Skrg ni istiqamah kunyah lambat2
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 27-6-2019 04:06 PM
Haah.. Makan lactulose hari2 sblm tdo.. Pastu mkn byk sayur & buah.. Setiap hari mesti mkn.. Memba ...

Semalam sy nak beli lactus kat famasi tapi orang tu x bagi. Katanya nanti bgantung sangat pada ubat tu. Dia suruh try makan chia seed. Tapi tulah x beli lagi chiaa seednya.. itula sy ada terpikir jugak buat chekup time x sakit sangat ni lagi bagus
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 11:34 PM GMT+8 , Processed in 0.098222 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list