CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: faila

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

  [Copy link]
Post time 1-7-2019 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
izzfaqir replied at 28-6-2019 11:57 PM
hi saya nk bg suggestion..saya getting better lps operation anal fissure hrtu..tntg mknn ape yg saya ...

Alhamdulillah terima kasih kerana sudi bkongsi pengalaman. Forlax dekat famasi harga berapa bentuk cecair ke?
Awak tak makan sayur?buah macam mana?pelik jugak betulke sayur sebabkan najis keras dan kering?kalao x makan sayur awak dapatkan fiber dari mana?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 1-7-2019 07:43 AM
Alhamdulillah terima kasih kerana sudi bkongsi pengalaman. Forlax dekat famasi harga berapa bentuk ...

forlax die serbuk dlm bentuk sachet..kne bancuh dgn air kosong..satu kotak ade 20 sachet hrga RM33..ye saya kurgkn fiber..buah ok saya mkn tapi sayur tak sentuh langsung..sbb die buatkan najis besar n berketul bagi saya la..tapi bile mkn mknn awak kne kunyak btul2 supaya nnt najis tu die smooth x berketul la..mcm dulu saya takut nk mkn mcm2 lps ade fissure ni..smpi berat saya menurun sgt..saya takut nk mkn mknn bertepung mcm roti,mee n lain2,ayam..tapi lps saya ambil forlax saya dah x risau mkn mcm tu janji saya minum air yg ckup..berat pon da mula naik..tapi wat mse skrg saya hanya mkn mknn yg sng tuk digest..mcm bnde susah nk digest mmg saya tak mkn dah..mcm daging,sayur,kerepek,kacang, n saya control mkn supaya tak over eat..so xdelah trlalu bnyk mknn dlm perut n najis kering..n saya make sure buang najis hari2..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 1-7-2019 07:40 AM
Semalam sy nak beli lactus kat famasi tapi orang tu x bagi. Katanya nanti bgantung sangat pada uba ...

chia seed pon saya dah cuba..saya beli satu bekas tak hbs pon..sbb die jenis fiber kan..so saya stop..saya mmg kurgkn mknn fiber..mungkin org lain akan suggest mkn mknn yg ade fiber..tapi bg saya la saya kurgkn..sbb mcm saya ckp fiber dia buatkan najis besar n kasar..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 03:48 PM | Show all posts
myfish replied at 1-7-2019 07:43 AM
Alhamdulillah terima kasih kerana sudi bkongsi pengalaman. Forlax dekat famasi harga berapa bentuk ...

sayur dan buah mostly byk fibre. ini menyebabkan stools kita (faeces) jadi bulky. disebabkan the pressure dynamics of the muscles dalam colon tu, ini somehow menyebabkan overall pressure dalam lumen (dalam tube colon tu), menjadi rendah. ini mengurangkan risiko constipation, diverticluar disease, anal fissure, haemorrhoids dan byk lagi.

ye, bila kita fikir ''bulky stools'', maka tentulah kita fikir poo kita banyak la, poo penuh dalam colon maka colon akan jadi distended lalu pressure jadi tinggi la etc. ia amat susah utk diexplain, tetapi analogy nya semacam lah kita fikir apasal kapalterbang dibuang dari besi.. tak ke berat dan susah nak terbang, bukankah lebih elok buat dari material yg ringan eg plastics ke kayu ke etc walhal, amat perlu ianya dibuat dari besi agar boleh terbang. samalah dgn bulking up the stools utk kurangkan pressure dalam colon.

ramai pesakit omputeh bila kita kata bulk up the stools, maka mereka mula mkn dgn banyak. sangat salah
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 1-7-2019 07:37 AM
Lagi 1 sy rasa kena kunyah makanan betul2 hancur kan... sy selalu makan nak cepat je. Skrg ni isti ...

Betul tu. Saya pun selalu kunyah makanan betul2 tpi selalu je lupa kadang2 huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 05:12 AM | Show all posts
myfish replied at 22-6-2019 04:36 AM
Faeces tu ape?
Kalao anal fissure anal kte boleh jdi gatal2 tak lepas membuang?
Takde tips ke ma ...

faeces tu poo ie najis
byk tips kat dalam thread ni fish, ada kat atas2 sana tuh

gatal after pooing ni, ie pruritus ani, biasanya kerana leak sikit, jugak kekadang dari buasir. jugak boleh jadi penyakit kulit disitu atau dari cacing esp threadworms
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-7-2019 05:13 AM | Show all posts
myfish replied at 22-6-2019 04:38 AM
Movical tu lactutose ke?lactustose tu blh makan sampai bila ye?
Sy ari tu dah makan pastu elok na ...

movicol lain dari lactulose
lactulose tu boleh je makan lama2
ambil 15mls bid (bis in die, 2 kali sehari)
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 05:14 AM | Show all posts
myfish replied at 27-6-2019 05:38 AM
Min. Xnak ke bagi credit sikit kat aku yg banyak tanya ni?hehe

oloh, gi lah jawab Kuiz sana tuh, byk dapat kredit tuh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2019 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 1-7-2019 07:40 AM
Semalam sy nak beli lactus kat famasi tapi orang tu x bagi. Katanya nanti bgantung sangat pada uba ...

Mmg betul pun.. Doc ade pesan camtu kt saya.. Kalau najis dh lembut takyah dah guna lactul.. Kite mmg nak elakkan sakit kt anal fissure tu je, bila najis lembut tak sakit la time najis lalu kt situ kan.. Then dh baik tak amek dah. Hehe
So sebagai ganti sy makan betik & bykkan mkn sayur.. For me betik mmg membantu melawaskan pembuangan..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
izzfaqir replied at 1-7-2019 12:54 PM
chia seed pon saya dah cuba..saya beli satu bekas tak hbs pon..sbb die jenis fiber kan..so saya st ...

Sy baru nak cuba makan chiaa seed... tapi x mula2 lgi
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
izzfaqir replied at 1-7-2019 12:44 PM
forlax die serbuk dlm bentuk sachet..kne bancuh dgn air kosong..satu kotak ade 20 sachet hrga RM33 ...

Betul tu. Sy sy baru terpikir yg mungkin selama ni sy tak kunyah lumat makann tu sebab najis jadi kasar.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-7-2019 03:48 PM
sayur dan buah mostly byk fibre. ini menyebabkan stools kita (faeces) jadi bulky. disebabkan the p ...

Jadi sebenarnya macam mana cara untuk kita bagi stool kte smooth selalu?maaf macam complicated pula sy susah sikit nak hadam hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 1-7-2019 11:24 PM
Betul tu. Saya pun selalu kunyah makanan betul2 tpi selalu je lupa kadang2 huhuhu

Itulah. Tengok2 dah habis makan. Tapi memang sy rasa kena kunyah makanan lumat2 baru najis elok
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-7-2019 05:14 AM
oloh, gi lah jawab Kuiz sana tuh, byk dapat kredit tuh

Kat mana ye quiz tu?maaf mode jangan marah hehe. Sy selama ni naik tangga sebab komen. Dulu2 rajin komen
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 2-7-2019 07:08 AM
Mmg betul pun.. Doc ade pesan camtu kt saya.. Kalau najis dh lembut takyah dah guna lactul.. Kite  ...

Sy pula memang xmakan betik. Tulah payah sikit rasanya. .  Sekarang try makan buah pear n sunsweet prune. Tp prune tu awet banyak kandungan gula. Ingat xnak makan banyak2
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 25-7-2019 01:40 AM
Sy pula memang xmakan betik. Tulah payah sikit rasanya. .  Sekarang try makan buah pear n sunsweet ...

Gitu pulak...
So sekarang macam mana? Masih sakit ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2019 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-7-2019 05:13 AM
movicol lain dari lactulose
lactulose tu boleh je makan lama2
ambil 15mls bid (bis in die, 2 kal ...

sya prnh bca ttg lactoluse artikle dr zubaidi..dia ckp lactuluse xpe utk jngka pnjg..sya mmg mkn lactulose je bla sakit..kdg rsau jgk effect utk msa dpn..ada effect ke nnt ye.??
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 09:36 PM | Show all posts
myfish replied at 25-7-2019 01:39 AM
Kat mana ye quiz tu?maaf mode jangan marah hehe. Sy selama ni naik tangga sebab komen. Dulu2 rajin ...
blurp replied at 5-8-2019 08:58 PM
Pernah dpt peluang tgk bintang dari tgh laut sbb ikut pakcik pegi tangkap ikan. kebetulan masa tu bi ...

i have experienced that before!
lying on a flat land gazing at the wide open night sky penuh bintang.. mcm stars tu just depan muka je

cer u buat, kuar mlm2 (dgn friends la, not alone), gi ke dark fileds tanpa pokok and baring
lama2, the stars tu rasanya macam depan muka je
make sure takde pokok2 yg kacau your field of vision, sbb nnt u akan dapat balik perspective of horizon dan u hilang the sensation that stars tu just depan muka
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 09:37 PM | Show all posts
annyyssm replied at 30-7-2019 07:57 AM
sya prnh bca ttg lactoluse artikle dr zubaidi..dia ckp lactuluse xpe utk jngka pnjg..sya mmg mkn l ...

ok je long term use pon
tak terlalu byk sugarnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 09:38 PM | Show all posts
myfish replied at 25-7-2019 01:39 AM
Kat mana ye quiz tu?maaf mode jangan marah hehe. Sy selama ni naik tangga sebab komen. Dulu2 rajin ...

ada tu dlm forum health ni. link is below if nak some tacang

https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1134945&extra=page%3D1&page=98
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 10:53 PM GMT+8 , Processed in 0.066994 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list