CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: faila

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

  [Copy link]
Post time 19-8-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 9-1-2018 02:49 PM
Hai cikpenmerah bole saya tnye kt mana awk beli dr wheatgrass tu..?dan adakah awk da sembuh sele ...

Maaf sy nk ty..kat mn boleh beli cream dr.wheatgrass tu yer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 19-8-2019 04:28 PM
Maaf sy nk ty..kat mn boleh beli cream dr.wheatgrass tu yer

Ada tak sesiapa yg tahu kt mn nk beli cream dr.wheatgrass tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikpenmerah replied at 16-11-2018 05:13 PM
Hi sis fyzaa. Sy dh guna wheatgrass dlm setaun. Tp on off. Bg sy wheatgrass sgt2 membantu. Esp bil ...

Sis..kat mn blh beli cream wheatgrass tu yer
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 19-8-2019 04:30 PM
Ada tak sesiapa yg tahu kt mn nk beli cream dr.wheatgrass tu

saya ade beli..saya beli di facebook di page Pure Health Wellness Centre
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
izzfaqir replied at 20-8-2019 11:19 AM
saya ade beli..saya beli di facebook di page Pure Health Wellness Centre

Trm ksh izzfaqir..membantu tak cream tu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy kena anal fissure dekat 2 bln dh..tp xdarah..hr tu ada amik lactulose .. pastu sy ada jumpa doc..doc sarankan sy amik melilea organik...tp bila mbuang jd darah..sakit sgt sbb stool jd besar walaupun lembut...mcmn yer..sy dh buntu...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-8-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Mn satu sy perlu mkn..lactulose atau melilea organic tu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 07:21 AM | Show all posts
Putraazzali replied at 31-8-2019 10:33 AM
Sy kena anal fissure dekat 2 bln dh..tp xdarah..hr tu ada amik lactulose .. pastu sy ada jumpa doc.. ...

melilea ini adalah herbal medication
ia merupakan supplement
jika sy, sy akan guna lactulose
belum ada hospital diluar negara ini, yg galakkan penggunaan melilea itu
apakah kandungannya?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2019 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-9-2019 07:21 AM
melilea ini adalah herbal medication
ia merupakan supplement
jika sy, sy akan guna lactulose

Sy pun xpasti..doc tu ckp melilea ni akan cuci usus dan anal akan terbuka dgn normal..tp sy dah mkn hr ni dah 4 hr..sy rasa kembali sakit..sbb najis jd besar..doc tu kata klu amik lactulose bkn penyelesaian... Tp dgn amik lactulose sy dah xsakit sgt hr tu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Brp lama jangkamasa kita blh amik lactulose yer doc... Klu berhenti akan jd sembelit tak?
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 06:09 PM | Show all posts
Putraazzali replied at 1-9-2019 11:10 AM
Sy pun xpasti..doc tu ckp melilea ni akan cuci usus dan anal akan terbuka dgn normal..tp sy dah mk ...

lactulose ni sugar biasa je tapi cara dia dibuat tu menjadikan nya nonabsorbable
ianya stool softener je
jadi dia akan soften the stools

ia boleh di ambik secara chronic

bila stools dah soft, dia akan allow la anal fissure tu heals up
lama jugak la, tapi at least tak lah semakin teruk anal fissure tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 06:10 PM | Show all posts
Putraazzali replied at 1-9-2019 11:11 AM
Brp lama jangkamasa kita blh amik lactulose yer doc... Klu berhenti akan jd sembelit tak?

ken ambik secara chronic

Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-9-2019 06:09 PM
lactulose ni sugar biasa je tapi cara dia dibuat tu menjadikan nya nonabsorbable
ianya stool soft ...

Trm ksh doc sbb byk membantu..sy dh stop ambil melilea orgsnic tu mulai hr ini..sy akan teruskan dgn lactulose spt yg doc sarankan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 01:14 AM | Show all posts
Putraazzali replied at 1-9-2019 11:17 PM
Trm ksh doc sbb byk membantu..sy dh stop ambil melilea orgsnic tu mulai hr ini..sy akan teruskan d ...

ia sudah terbukti sebagai medication yg berkesanteruskan lah



Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-9-2019 01:14 AM
ia sudah terbukti sebagai medication yg berkesanteruskan lah

Ok trm ksh skali lg...cuma sy nk ty..klu amik lactulose waktu pg..brp jam dia akan bertindak..sbb sblm ni sy hy amik waktu mlm 15ml..sekali sehari..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Skali lg sy ke klinik hr ni..n doc bgtau sy kena amik daflon utk ms yg lama..doc kata utk anal fissure pom kena mkn daflon jgk..betul ker..sy dh buntu sgt ni..dah mcm sy cuba..hr ni kuar darah plk..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 2-7-2019 07:08 AM
Mmg betul pun.. Doc ade pesan camtu kt saya.. Kalau najis dh lembut takyah dah guna lactul.. Kite  ...

Maaf nk ty..mcmn anal fisuure awk blh sembuh yer..blh kongsi tak..sy dh 3 bulan dah menanggung ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 18-9-2019 01:38 PM
Maaf nk ty..mcmn anal fisuure awk blh sembuh yer..blh kongsi tak..sy dh 3 bulan dah menanggung ni

Sy pun mmg lama baru sembuh.. Seingat saya lebih kurang 6 bulan. Dalam tempoh tu sakit tu berulang2 sebab setiap hari kite membuang kan..
Sy mmg ade gi klinik, doc bg ubat makan & supp masuk dlm dubur..tp tak baik.
Masa sakit sgt dulu, Sy ada amalkan size bath, rendam dalam air suam letak garam kasar. Yg ni melegakan jugak.. Try la kalau belum pernah cuba ye..
Last skali sy pegi hosp, doc bg ubt sapu dgn supp tu jugak.. Pun sama je.. Huhu.. Kita akan tak sakit bila laluan tu tak digunakn, tp bila guna sakit balik..

Apa2 pun nasihat sy, minum air byk utk pstikan najis kite tak keras & pembuangan lawas.. Pastu elakkan mkn pedas2, bila makan kunyah lama sket supaya mknn tu hadam.. Huhuhu.. Hrp dapat membantu awak ye..

Awak dh gi jumpa doc ke?

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Farhaz replied at 19-9-2019 08:47 AM
Sy pun mmg lama baru sembuh.. Seingat saya lebih kurang 6 bulan. Dalam tempoh tu sakit tu berulang ...

Sy dah jumpa doc..sama jgk dgn awk..bg ubat sapu n supp tu jgk..tp xbaik jgk..awk ada amik lactulose tak?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Putraazzali replied at 23-9-2019 02:59 PM
Sy dah jumpa doc..sama jgk dgn awk..bg ubat sapu n supp tu jgk..tp xbaik jgk..awk ada amik lactulo ...

Lactulose mmg ade makan.. Sepanjang sakit tu sy mkn tetiap mlm.. Pegi hosp pun hosp bg juga pelembut najis ni.. So mksdnya selamat je utk dimakan..

Sbb poopoo tu kena lembut supaya kurang la sket sakit tu semasa membuang.. Sakit tetap sakit..even sampai skang pun seram jugak la nk membuang.. Setiap kali makan mesti berpada.. Pastu nk bg lawas sy mkn betik & byk minum air..

Tp jangan putus harapan ok.. Sabar & redha.. InsyaAllah baik.. Cuma ambil masa tu yg tak sanggup tu.. Hmm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 12:30 AM GMT+8 , Processed in 0.062431 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list