CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2299|Reply: 0

Kuih Tepung Bungkus

[Copy link]
Post time 14-9-2015 01:39 PM | Show all posts |Read mode
Sebaiknya daun pisang dilayur terlebih dahulu dan dipotong mengikut saiz yang dikehendaki bagi memudahkan ia dibungkus kemas.

                                                                           
                                                    
   
                                BAHAN-BAHAN:
  •                 1 biji kelapa | diambil santannya
  •                 300gm tepung beras
  •                 2 sudu makan tepung pulut
  •                 Daun pisang secukupnya


        BAHAN INTI:
  •                 1/2 biji kelapa parut
  •                 240gm gula pasir
  •                 300gm gula merah
  •                 2 sudu makan tepung pulut


        CARA MEMASAK:
        1. Untuk bahan inti, masak kelapa parut bersama gula merah dan gula sehingga kering. Sejukkan.
        2. Kemudian gentel adunan menjadi bebola kecil.
        3. Seterusnya bancuh tepung pulut dengan dan bancuh dengan sedikit air. Balutkan pada inti yang dibentuk bulat tadi. Asingkan.
        4. Untuk membuat tepung bungkus pula, bancuh tepung beras bersama santan dan didihkan sehingga menjadi pekat. Angkat dan sejukkan.
        5. Ambil sesudu adunan dan letakkan di atas daun pisang yang telah dibersihkan.
        6. Setelah itu letakkan pula inti tadi di tengahnya. Bungkus kemas seperti membuat kuih naga sari.
        7. Akhir sekali, kukus sehingga masak.

rasa

               

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-1-2025 01:50 AM GMT+8 , Processed in 0.037484 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list