2 biji buah betik yang masak ranum
150 gm mentega
1/2 tin susu cair
1 bungkus serbuk agar-agar ~ 12 gm
750 ml air
2 sudu makan tepung kastard
2 biji telur
200 gm gula ~ ikut kemanisan masing-masing
200 gm isi betik ~ di dadu
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
Buah betik, di kupas kulitnya dan di belah 2
Buang bijinya dan korek sedikit isinya supaya lubang tengahnya sedikit besar untuk di letakkan puding. Lebihan isi yang di korek tadi di cincang atau di dadu kecil
Cuci bersih buah betik dan simpan dalam peti ais sebentar. Sementara itu kita sediakan pudingnya
Dalam periuk, satukan air , agar-agar dan gula.
Masak atas dapur api sederhana hingga gula larut.
Dalam bekas lain satukan telur, susu cair, esen vanilla, tepung kastard, dan secubit garam
Aduk rata dengan wisk atau senduk kayu.
Kemudian tapis
Bila agar-agar dah larut, masukkan butter dan kacau hingga butter larut
Tuangkan adunan yang kita tapis tadi ( adunan telur dan kastard) dan kacau rata
Bila dah didih tutup api dan masukkan isi betik yang kita cincang atau dadu tadi
Tuangkan adunan dalam betik yang telah kita belah tadi
Kemudian sejukkan dalam peti ais.
Ita buat 1/2 daripada adunan sahaja. Itupun ada lagi lebih ita letak dalam acuan. Sebab betik ita tak berapa besar. Jadi kalau betik tak berapa besar ita cadangkan buat 1/2 daripada adunan sahaja.
Untuk sukatan gula tu bergantung kemanisan ikut betik. Kalau betik tu manis, boleh lah kurangkan gula. kalau tak berapa manis bolehlah lebihkan sedikit gulanya.
Bila dah keras bolehlah di potong dan di hidangkan