View: 2943|Reply: 9
|
Keenakkan Masakan Belalang Yang Anda Harus Cuba
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Jangan pelik jika anda pertama kali mendengar terdapat beberapa spesis belalang yang menjadi makanan kegemaran sesetengah penduduk di Kelantan amnya.
Makanan eksotik dikatakan bukan sahaja enak malah mengandungi khasiat serta mampu mengubat penyakit seperti susah buang air besar dan buasir selain dipercayai mujarab sebagai penawar bisa kala jengking.
Belalang kunyit dijual pada harga RM5 untuk 100 gram.
Jom kita lihat resepi masakan KERUTUP KERING BELALANG KUNYIT yang dipetik dari chequesuechekgu.blogspot.my :
Sumber foto : chequesuechekgu.blogspot.my
Bahan-bahan :
- 2 cawan belalang (telah dibersihkan) *
- 4 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1 sb ketumbar *
- sedikit kunyit hidup & lengkuas (1 cm) *
- 2 sb cili boh **
- 2 sb rempah @ 'awah' Selising **
- 2 keping asam gelugur
- santan pekat dari sebiji kelapa
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
- tumbuk lumat bahan *
- gaul sebati dengan bahan **
- masukkan santan ke dalam kuali dan masukkan bahan yang telah ditumbuk lumat (* dan **)
- masukkan belalang
- bila sudah mendidih, masukkan asam gelugur, gula dan garam secukupnya
- masak sehingga kering (perlu dikacau selalu) supaya masak sekata dan garing
Selamat mencuba! - CARI Infonet.
|
|
|
|
|
|
|
|
Teringat street food kat vietnam nun. Nmpk belalang ni mcm tu la. Haha.. tp belalang halal. Ust aku kata, ada di antara negeri arab nun, belalang ni biasa bg dorg, tp dorg geli makan udang. Seolah olah udang ni mcm belalang la. Halal makan, tp geli katanya.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sekarang udang dah mahal, bolehlah buat perusahaan belalang lak. |
|
|
|
|
|
|
|
Hadoiii..
Kelantan...kelantan.. |
|
|
|
|
|
|
|
pergh ingatkan makanan eksotik kat kt luar negara je... ade khasiat ke belalang nie? |
|
|
|
|
|
|
|
biasa kt sini belalang grg je kut |
|
|
|
|
|
|
|
hi nak tanya
macam mana nak beli belalang ni ke selangor ya?
x jumpa kat sini T^T |
|
|
|
|
|
|
|
sedap macamana pun tak tergamak den nak makan belalang nie.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|