Rendam dahulu pulut dalam 2 jam. Kemudian cuci bersih
Satukan pulut bersama santan dan garam dan tanak hingga masak.
Boleh juga pulut ini di kukus. Tapi ita tanak aje dalam periuk nasi, mudah dan cepat.
Bila dah masak ketepiakan.
Sekarang kita sediakan adunan tepung pula
ADUNAN TEPUNG
1 cawan tepung beras
1/2 cawan air pandan
secubit garam
1 sudu teh air kapur ~ ambil air yang jernih
Mula-mula sediakan air pandan dahulu. Ambil dalam 4 helai daun pandan dan kisar bersama dengan 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Dalam bekas, satukan tepung beras bersama garam
Tuangkan air kapur dan air pandan dalam adunan. Jangan tuang semua ya air pandan tu. Tuang sikit-sikit dan uli hingga jadi doh yang boleh kita bulat-bulatkan
Kalau air terlebih dan adunan lembik tambah aje sikit lagi tepung. Kalau air terkurang tambah air biasa pun tak pe
Kemudian bulat-bulatkan sebesar pingpong dan ketepikan
Sekarang kita sediakan kuahnya
KUAH SANTAN
1 cawan gula pasir
1/2 buku gula Melaka ~ gula Melaka ni kalau nak letak boleh tak letak pun boleh. Tapi kalau letak lagi sedap sebab rasa lemak gula Melakanya.
1 helai daun pandan di simpul
Air secukupnya
300 ml santan pekat ~ ita guna santan KARA
secubit garam
Dalam periuk masukkan gula pasir , gula Melaka, air dan daun pandan
Masak hingga gula larut
Kemudian tapis untuk buang kekotoran pada gula Melaka
Masukkan semula dalam periuk dan masak semula atas api sederhana
Tambahkan santan dan garam secukup rasa
Bila dah masuk santan kena senantiasa kacau supaya tidak pecah santan
Perlahankan api dan parutkan doh tepung tadi menggunakan sagat yang berlubang atau boleh guna acuan maruku.
Sambil parut sambil kacau ya takut santan pecah
* kuah tadi biar cair ya atau kuahnya tu lebihkan sedikit air sebab bila parut tepung tu kuahnya akan pekat sikit, sebab tepung tu sendiri akan memekatkan kuah
Bila nampak tepung tu dah mula terapung bermakna bubur kita dah masak.
Hidangkan bubur yang telah masak bersama pulut yang telah kita tanak tadi. Sedap sangat.. Selamat mencuba!