CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3789|Reply: 0

Risoles rangup di luar enak di dalam

[Copy link]
Post time 4-12-2015 02:08 PM | Show all posts |Read mode


Resepi Oleh : Rina Talib

Mula-mula kita sediakan intinya dahulu.
Resepi inti oleh Rina agak simple, ita ada tambahkan lobak merah, daun sup dan daun bawang, cili padi dan serbuk lada sulah



INTI

400 gm daging cincang ~ kalau nak gantikan ayam pun boleh
3 biji kentang ~ kupas kulit dan di dadu kecil
1 biji bawang besar ~ kupas kulit dan di dadu kecil
1 batang lobak merah ~ buang kulit dan di dadu kecil ( ita tambah)
Daun sup daun bawang ~ diris halus ( ita tambah)
5 ulas bawang putih ~ di cincang halus
3 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada sulah ~ ita tambah
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
minyak untuk menumis
2 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan sedikit air



Kentang, lobak merah, bawang , daun sup dan daun bawang di potong dadu



Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bawang putih hingga harum ( jangan lama nanti hangus )
Masukkan bawang besar dan masak hingga naik bau
Masukkan daging cincang gaul dan masak hingga daging empuk
Bila dah empuk, masukkan kentang dan lobak merah.
Masak hingga lobak dan kentang empuk.
Jika terlalu kering tambahkan sedikit air
Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Ita tambahkan sedikit cili padi untuk rasa yang pedas
Masukkan air tepung jagung, kacau rata
Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang , gaul rata
Angkat, masukan dalam tapis dan toskan lebihan minyak dan air
Biarkan ia sejuk

Sementra kita tunggu inti kita sejuk, kita sedikan kulitnya pula



KULIT RISOLES

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan ~ ita guna santan KARA 1 kotak jadikan 2 cawan. Boleh gantikan air atau susu cair
1 biji telur
1 1/2 cawan air
garam secukup rasa




Satukan semua bahan, masukkan dalam blender dan kisar hingga halus
Kemudian di tapis.
Adunannya cair ya, tak pekat

Untuk kulit ni, ita cadangkan anda guna resepi creepe durian di SINI sebab, ia lebih nipis bila di dadar, lebih elastik dan tak mudah koyak.
Gunakan non stick pan yang berukuran kecil anggaran 6 inc untuk dapatkan risoles yang comel.



Sedikan pan dan panaskan, tunggu dia betul-betul panas, kalau tak nanti adunan melekat-lekat
Sapukan sedikit butter ( ita campur sedikit butter dengan sedikit minyak )
Gunakan berus untuk sapukan minyak pada pan, atau boleh guna daun pandan atau tisu
Bila dah panas, letakkan satu senduk dan lengang-lengangkan ia agar rata pada permukaan pan
Panaskan hingga masak, tak perlu balikkan
Bila nampak permukaan dan masak angkat
Buat semua adunan hingga habis



Kalau ikut Rina boleh dapat dalam 30 keping. Tapi ita dapat dalam 12 keping sahaja kerana pan ita ni agak besar.



Ambil sekeping kulit, letakkan inti
Letakkan parutan cheese ~ Mozarella sedap! ita tak ada mozarella, ita guna cedar asal boleh aje.. hihi
Gulung atau lipat macam kita buat kuih ketayap
Buat sehingga habis
* Sebaiknya lepas anda masak kulit, anda terus letak inti dan terus gulung. Kalau buat semua sampai habis kulit dulu , bila kulit dah sejut dia sukar nak lekat.



Bahan Untuk Salut

2 biji telur ~ di kocok
Bread Crumbs secukupnya

Celupkan Risoles dalam telur yang telah di pukul atau kocok
Lemudian salutkan pula dengan bread crumbs hingga bergaul rata
Buat sampai habis
* kalau nak buat frozen, simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais tempat beku. Bila terasa nak makan, keluarkan dan terus goreng, tak perlu di biarkan pada suhu bilik.

Sediakan kuali atau pan yang leper ( sebaiknya guna pan yang leper )
Letakkan sedikit minyak. Minyak jangan banyak sangat ya
Biarkan minyak betul-betul panas
Pastikan minyak betul-betul panas kalau tak dia akan serap minyak yang banyak
Gorenglah dalam minyak hingga kuning keemasan
Balik-balikkan agar rata masaknya
Sediakan tisu dapur dalam bekas
Bila angkat risoles letakkan atas tisu supaya minyak di serap sepenuhnya
Sedia di hidangkan



Amat sesuai sebagai bekalan anak ke sekolah, untuk sarapan mahupun minum petang bersama keluarga atau rakan-rakan


Selamat mencuba!


kredit:azlita masam manis

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 06:03 PM GMT+8 , Processed in 0.080861 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list