15 Khasiat Istimewa Bawang Putih Yang Anda Mungkin Tidak Sedari
Siapa yang tak kenal dengan bawang putih? Bawang putih adalah suatu ramuan popular yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan salah satu bumbu masakan yang telah digunakan secara turun-temurun dan wajib ada stoknya di dapur (kecuali dapur yang dah lama tak berasaplah). Sejak lebih dari tujuh ribu tahun yang lalu, kebanyakan masyarakat yang wujud di dunia baik di Asia, Eropah mahupun di benua lain telah menggunakan bawang putih sebagai ramuan untuk tujuan masakan serta perubatan. Pada hari ini, penggunaan bawang putih untuk tujuan masakan amat meluas dan sudah sebati dengan budaya kulinari masyarakat Malaysia tanpa mengira bangsa. Selain dari ditumis, banyak lagi cara penggunaan bawang putih yang boleh dipraktikkan dalam masakan, contohnya ia boleh digoreng atau dibakar dan kemudian ditabur dalam sup atau juadah lain sebagai pembangkit selera. Resipi pasta klasik spaghetti alio olio yang menjadi kegemaran orang Itali juga menggunakan bawang putih sebagai salah satu bahan utamanya. Simple saja cara nak memasaknya tapi kesedapannya...fuhh bukan main. Kata orang Itali kalau nak lebih sedap lagi, gunakan saja lebih banyak bawang putih. Lagi banyak lagi sedap. Betul lah tu agaknya! Oklah, daripada meleret-leret pula kita bercerita tentang resipi makanan….apa kata kita ambil tahu serba sedikit tentang latar belakang bawang putih. Bawang putih (atau nama saintifiknya Allium Sativum) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Alliaceae yang serumpun dengan pelbagai spesis bawang yang lain seperti bawang besar, bawang merah dan sayur lik.
Dari mana datangnya bawang putih?
Allicin: bahan aktif dalam bawang putih
Tamadun Purba Mempercayai Khasiat Bawang Putih
Adalah dipercayai bahawa tamadun terawal yang telah menyerap penggunaan bawang putih dalam diet pemakanan mereka ialah tamadun purba Mesir. Ia telah digunakan dengan meluas di Mesir untuk tujuan perubatan dan kesihatan. Selain itu, pada zaman dahulukala penggunaan bawang putih juga sering dihubungkait dengan unsur-unsur kepercayaan, kerohanian dan mitos, antaranya untuk mengusir roh jahat dan menghalau makhluk vampire. Namun di zaman moden ini, kemasyhuran bawang putih adalah disebabkan oleh pelbagai khasiat dan penawar yang boleh didapati di dalamnya untuk tujuan kesihatan, perubatan dan juga kecantikan. Jom kita selongkar rahsia kelebihan bawang putih ini yang mungkin tidak diketahui ramai.
1. Mencegah dari keracunan makanan
Bawang putih mengandungi ciri-ciri antibakteria, antimikrob dan juga antivirus. Sebagai agen antibakteria yang kuat, ia mampu untuk membunuh bakteria yang merbahaya kepada badan manusia seperti salmonella, staphyloccocus dan e coli. Oleh itu, pengambilan bawang putih dapat mencegah daripada terjadinya keracunan makanan. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa sifat antibakteria yang wujud pada bawang putih telah dikaji dan diakui sendiri oleh saintis terkenal Louis Pasteur pada tahun 1858. Pada zaman Perang Dunia Pertama dan Kedua, bawang putih telah dijadikan bahan ganti (apabila bekalan penisilin tidak mencukupi) untuk merawat askar-askar yang mengalami kecederaan, di mana ia didapati mampu menyembuhkan luka serta menghalang daripada jangkitan kuman dan gangrene.
2. Mengubat jangkitan kulat pada kulit
Bawang putih merupakan agen antikulat yang dapat melawan jangkitan kulat serta jangkitan yis. Bagi mereka yang mengalami jangkitan kulat seperti ringworm pada kulit, seriawan (thrush) atau athlete’s foot, anda boleh mencuba cara semulajadi untuk mengubati jangkitan tersebut iaitu dengan merendamkan kaki dalam besen yang mengandungi campuran air panas dan beberapa ulas bawang putih yang telah dilenyekkan.
3. Mengubati jerawat
Sifat anti oksida dan antibakteria yang terdapat pada bawang putih dapat membantu menyelesaikan masalah kulit muka yang berjerawat. Ciri antibakteria yang ada pada bawang putih mampu mengecutkan dan menghilangkan jerawat secara perlahan-lahan. Ia juga dapat bertindak untuk mengurangkan parut jerawat. Kalau ada di antara anda yang tidak puas hati dengan keberkesanan produk yang telah dibeli di pasaran, cubalah manfaatkan kelebihan yang ada pada bawang putih ini. Tumbuk dua atau tiga ulas bawang putih dan sapukan pada bahagian kulit muka yang bermasalah. Kemudian bilas dengan air suam. Kehadiran komponen allicin yang berasaskan sulfur boleh meredakan keradangan jerawat malah bintik-bintik hitam dan pori-pori juga dapat dikurangkan. Dan kalau anda nak tahu, bawang putih memang sudah lama digunakan dalam tradisi rawatan Ayurveda untuk kecantikan dan kesihatan kulit. Jadi, cuba jangan tak cuba ya dik.
|