CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4688|Reply: 8

MINTA BANTUAN/CADANGAN MEMBINA DATA ON9

  [Copy link]
Post time 29-3-2016 11:02 AM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum..
hest di minta untuk menjaga bilik rekod. bilik rekod yang tak formal la ni. tapi tahap permintaan dokumen in and out adalah dalam 30% buat masa ni sebab ramai staff tak tahu apa ada dalam ni (hest pun sama..) so, disebab kan tak ada budget .. hest plak tak pandai it .. hest nak buat 1 pangkalan data yang mana staf dari floor lain blh akses tanpa asyik kol hest 24/7 nak tanya dokumen / nak suruh hest cari semedang..

hest ada la try2 untuk guna google fusion tables... tapi di sebab kan agak otak hest yang agak loading ni.. hest try2 buat tapi ak jadi2.. bukak tutorial dia. yal plak di ajar cara detail. jadi ada tak sifu2 yang ada cadangan drive atau apps mudah apa yang hest blh guna. atau sekiranya anda expert atau pernah guna fusion tables boleh tak ajar hest.


minta tolooooooooooooooong sangat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-4-2016 11:53 AM | Show all posts
paling senang bro bole buat tables dlm format excel dlm pc dulu.

masukkan data dengan lengkap

pastu convert ke csv file (comma delimited)

upload ke fusion tables

siap
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2016 11:54 AM | Show all posts
Edited by superdogol at 1-4-2016 11:55 AM

kalau offline lg senang - kawe guna access je. bole backend + frontend interface skalik
pm kawe le kalau need more info
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-4-2016 02:46 PM | Show all posts
superdogol replied at 1-4-2016 11:54 AM
kalau offline lg senang - kawe guna access je. bole backend + frontend interface skalik
pm kawe le  ...

hai.. thanks sudi balas. dah ok.. hest dah paham table yg google punya tu. bukan tak nak buat yang off line.. tp orang yang nak tgk tu tempatnya macam menyeluruh jadi susah kalau off line.. sebab tu nak buat on9 supaya dorang senang ekses
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2016 07:51 PM | Show all posts
hest, ko pakai php + mysql je senang (banyak resources/sample/tutorial)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-4-2016 08:32 AM | Show all posts
mziskandar replied at 4-4-2016 07:51 PM
hest, ko pakai php + mysql je senang (banyak resources/sample/tutorial)

mod, ada gak tgk2 menda tu. jujurnya macam hest cakap le. hest ni memang tak paham sgt pasal it.. ada jumpa 1 blog yg ajar nak build up guna mph ni.. tapi sadis nya hest tk paham
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-4-2016 09:19 AM | Show all posts
hest replied at 5-4-2016 08:32 AM
mod, ada gak tgk2 menda tu. jujurnya macam hest cakap le. hest ni memang tak paham sgt pasal it..  ...

objective:
buat db so org lain blh access. http://stackoverflow.com/questio ... -lan-network-how-to

bahan2nya:


cara2nya
  • install bahan2 yg dah disiapkan diatas.
  • convert maklumat yg ko ada dlm bentuk spreadsheet, row, column. (aku x tau maklumat/info/content apa yg ko ada)
  • paste spreadsheet yg ko dah design serta content tadi dlm bentuk db.
  • buat php scripting sket n save menggunakan notepad kat directory yg ko install xampp (eg:\xampp\htdocs\namaproject) menggunakan notepad utk search n view database. (eg: http://www.webreference.com/programming/php/search/index.html)
  • pastu siap..

tu secara ringkas la..


Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2016 03:50 PM | Show all posts
xpaham apa yang kau nak wat..

kau nak wat macam excel tu..tapi online semua orang leh tengok yer?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2016 01:01 PM | Show all posts
hest replied at 4-4-2016 02:46 PM
hai.. thanks sudi balas. dah ok.. hest dah paham table yg google punya tu. bukan tak nak buat yang ...

ok noted. yg bez nyer online memana ada net access boleh capai database tuh...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 11:53 PM GMT+8 , Processed in 0.276518 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list