|
Bahan-Bahan
2 papan tempe dipotong dadu
sedikit minyak untuk menumis
1 cawan air
1 biji bawang besar hiris
2 biji bawang putih diketuk
segenggam ikan bilis
sedikit asam jawa extra
1 batang lada basah dihiris
garam dan pak aji secukup rasa
Cara Penyediaan
goreng tempe dan asingkan
tumiskan bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan lada basah tadi sehingga naik bau.. jika nak pedas lagi boleh gantikan dengan cili padi
masukkan air dan juga sedikit asam jawa extra. biarkan mendidih
masukkan tempe yang dah digoreng tadi dan letakkan garam dan tambah perisa secukup rasa
kalau rasa nak masam lagi boleh tambahkan asam jawa extra lagi
-CARI Infonet. |
|
|
|
|
|
|
|
daun hijau dalam tu, daun apa? |
|
|
|
|
|
|
|
Mengapa kekuningan sedangkan tak ada kunyit pun disenarai bahan,lada kering pun tidak ada lada besar tidak menimbulkan warna.nampak warna dia membangkitkan selera. |
|
|
|
|
|
|
| |
|