RESIPI AYAM GOLEK bahan 1 ekor ayam 2 keping asam keping bahan mesin 15 ulas bawang merah 5ulas bawang putih 3 inci halia 2 sudu besar rempah kari 1 sudu besar lada hitam 1 sudu kecil jintan manis 2 cawan santan pekat Perasa. garam, gula Cara: 1. Masukkan semua bahan dan ayam di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 30 minit.
2. Angkat ayam kemudian panggang di dalam oven 200′ C selama 25 minit. 3. Bila masak, letakkan ayam dalam pinggan besar dan tuangkan kuahnya ke atas ayam dan bolehlah dihias mengikut citarasa. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AYAM PANGGANG LADA HITAM Sediakan 1 ekor ayam. Bahan Pemerap: (digaul bersama) 6 ulas bawang putih dicincang halus 3 sudu besar biji lada hitam ditumbuk (jangan terlalu hancur) - jika suka pedas, letak lebih sikit. 2 sudu besar serbuk lada putih 2 sudu besar oregano 1 sudu besar basil 1 sudu besar thyme 2 sudu besar kicap maggie sedikit kicap pekat (untuk menghitamkan ayam) *garam *MSG *gula *(ikut citarasa) sedikit air (untuk meratakan bahan pemerap sedikit tepung jagung (untuk memekatkan bahan pemerap supaya melekat pada ayam) Cara-cara: 1- Gaul kan bahan pemerap pada ayam. 2- Perap ayam sekurang-kurangnya 2 jam, lebih lama lebih baik. Bahan pemerap akan lebih rasa pada ayam. 3- Sebelum masukkan ayam dalam oven, sapukan sedikit mentega pada badan ayam. 4- Panas kan oven pada suhu 200'C. 5- Panggang ayam sehingga masak lebih kurang 1 jam 15 minit. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ayam Panggang Madu Rosemary 1 ekor ayam 4 ulas bawang putih 2 sudu besar daun rosemary kering 1 inci halia sedikit lada hitam sedikit serbuk cili garam secukup rasa Madu Daun Basil kering (optional) Daun Parsley kering (optional) 2 sudu besar olive oil (guna minyak biasa je) Lemon (direbus sehingga lembut dan ducuck dengan garfu) Ubi biji kentang di potong baji 2 biji tomato carot dipotong ikut suka Brokoli Bawang Kuning dibelah empat Cara penyediaan 1. Ayam dibersihkan. dan diperapkan dgn sedikit garam 2. Tumbuk halia, bawang putih, serta rosemary supaya sebati.. x payah lumat sangat. gaulkan bersama lada hitam dan minyak tambahkan madu3. Lumurkan bahan tumbuk keatas ayam dan dalam perut ayam 4. Masukkan lemon yg telah di cucuk kedalam perut ayam dan bungkus dengan plastik cling selama 2 jam.. ( kak honeyz perap semalamam) - boleh juga taburkan daun basil & parsley untuk aroma yg lebih menyegarkan 5. Susun ayam dalam tray dan bakar selama 45 min dengan suhu 180-200C 6. rebus seketika ubi kentang, tomato sehingga 3/4 empuk. angkat dan toskan. brocoli di celur 7. Gaulkan lebihan bahan tumbuk dengan sayur2an tadi dan ketepikan sebentar. 8. Apabila ayam sudah 3/4 masak, aturkan kan bahan2 sayuran yg telah dilumur dengan rempah rosemary tadi di dalam tray 9. Bakar lagi selama 10 minit dengan suhu yang sama. 10. lemon yg di masukkan dalam perut ayam akan mengeluarkan jus semasa proses membakar. Jus tersebut jgn di buang dan siramkan kembali ke atas ayam semasa hendak makan... sungguh menyelerakan --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS resepi : Ros@Jintanmanis Bahan-bahan: 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu) 1 sudu kecil blackpaper 2 cm halia ( agak-agak je) 2 biji bawang putih 1/4 biji bawang besar 1 sudu besar madu 1 sudu besar gula 1 sudu kecil kicap manis 1/2 sudu kecil garam 2 sudu besar mayonis sedikit lada sulah Cara-cara: 1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam. 2. Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu). |
31
Bagus |
20
Marah |
19
Terkejut |
15
Sedih |
29
Lawak |
20
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
bahan
1 ekor ayam
2 keping asam keping
bahan mesin
15 ulas bawang merah
5ulas bawang putih
...
nozanoor Post at 5-12-2010 13:01
Reply liez
nanti kita bg resepi Ayam Golek yg boleh dimsk dlm kuali je....
nozanoor Post at 9-12-2010 09:29
Reply liez
Ayam Golek
Ayam seekor
1 labu bawang besar
3 ulas bawang puteh
2 inci ha ...
nozanoor Post at 9-12-2010 21:27
ADVERTISEMENT