CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Ladylista Makanan Lihat artikel

Resepi Orang Banjar Kulit Cempedak / Mandai

27-2-2015 04:18 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 3555| Komen: 1

1- Keluarkan isi cempedak, kulitnya disiang/dibuang kulit mengerutu bahagian luar kemudian potong2 macam dalam bekas kuning.

2- Lepas cuci bersih, gaulkan kulit cempedak dengan garam lebih kurang 1/2 cawan untuk kulit sebanyak dalam gambar/ sebiji kulit cempedak.

3- Tekan2 / padatkan, kemudian letak sikit air panas suam. Kemudian tutup bekas, simpan dalam seminggu, lagi lama lagi bagus. Dah siap.

4- Bila nak makan, ambil sebanyak mana yang kita nak. Cuci dan ramas2 sampai air masin keluar. Toskan dan goreng garing sikit. Asingkan.
5- Racik2 bawang besar, tumbuk/potong kecil cili padi, tumis. Kemudian campurkan dengan mandai tersebut. Boleh tambah belacan kalau mahu. Nak campur ikan bilis pun boleh, tempe pun boleh ikut selera masing2. Rasanya memang mables.

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini

Komen Terbaru

Quote makton 3-3-2015 07:43 AM
mak aku slalu buat.. sedappp...

Lihat semua komen(1)

Sub-category


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 08:07 PM GMT+8 , Processed in 0.036203 second(s), 11 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top