Bahan-Bahan: 1 biji telur 125 ml air 30 gm pes ikan/daging cincang ½ keping tauhu putih yang lembut 1 tangkai daun bawang 1 tangkai daun ketumbar ½ sudu minyak Sedikit serbuk lada sulah ½ sudu kicap cair ¼ sudu garam Cara: Jerangkan pengkukus. Sediakan pes daging/ikan. Bubuh perasa,iaitu minyak,sos & lada sulah pada daging/ikan. Sediakan telur & mangkuk kastard.Pecahkan telur ke dalam mangkuk & pukul perlahan-lahan. Lecekkan tauhu dengan garpu. Sapu mengkuk kastard dengan minyak. Sediakan kastard.Campurkan sekali daging/ikan yang telah dibubuh perasa & tauhu yang telah dilecek dengan telur yang dipukul & gaul rata-rata. Tuangkan ke dalam mangkuk kastard. Tutup mengkuk kastard dengan menjadi kertas minyak & kukus selama 1/2 jam hingga kastard dengan menjadi pepejal. Hiaskan dengan daun bawang & daun ketumbar. Hidangkan semasa panas.
Cadangan Hidangan: 2 orang saja Tambahan: Kecilkan api semasa mengukus supaya pemukaan kartard menjadi licin.
|
ADVERTISEMENT