Oleh: CMFreporter2 Masih ingat lagi tak dengan agar-agar sirap atau ros? Kalau dulu-dulu ia memang sering dihidangkan sebagai pencuci mulut ketika berbuka.
Rasanya segar, manis dan sangat enak. Lebih-lebih lagi kalau ia baru keluar peti ais. Terasa hilang perit tekak. Namun, itu dulu. Kini kalau anda ke bazar ramadan, ada banyak jenis agar-agar yang dijual. Walau bagaimanapun, agar-agar merah ini tetap kekal menambat selera ketika berbuka meskipun ia bersifat tradisional dan ringkas sahaja. Jom tengok resipinya: Agar-Agar Sirap Bahan-bahannya: 1 paket agar-agar 1 liter air 1 1/2 cawan gula 3 sudu sirap ros 2 helai daun pandan
Cara memasaknya: 1. Masak air dalam periuk hingga mendidih. 2. Basuh agar-agar, dan masak agar-agar hingga cair. 3. Masukkan gula, sirap dan daun pandan. 4. Angkat lalu tapis ke dalam loyang. Biarkan ia sejuk dan simpan peti ais. - CARI Infonet |
38
Bagus |
27
Marah |
19
Terkejut |
28
Sedih |
32
Lawak |
35
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT