CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kek Mangga Buat Kecur Air Liur

12-8-2015 07:16 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 10185| Komen: 3

Oleh Fyruz Hanna & Adib ZA

Membuat kek mangga sebenarnya tidaklah sesusah mana, mungkin kerana penggunaaan bahan-bahan yang segar akan nampak seperti melecehkan. Sebut pasal mangga, terliur sudah air liur ini, nak-nak jika musim mangga itu, punyalah sedap dengan manis-manis buah.

Bahan-bahan untuk Kek Span
6 biji telur
35 gram tepung jagung
170 gram tepung ‘superfine’/tepung gandum
170 gram gula castor
35 gram mentega yang dicairkan


Cara Membuatnya
Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 C 
Cairkan mentega dan ketepikan
Pukul telur bersama gula sehingga kembang
Didalam mangkok yang lain, campurkan kedua-dua tepung
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan teruskan memutar
Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula
Tuang adunan ke dalam loyang bulat dan bakar pada suhu selama 25-30 minit
Apabila kek sudah sejuk, potong kek kepada tiga lapisan secara melintang

Bahan-bahan untuk Mousse Mangga
150 gram  puri mangga   ataupun  mangga yang telah dikisar
13 gram gelatin
30 gram air
40 gram gula
240 gram krim putar(whipping cream)
1 biji mangga dipotong dadu

Cara Membuatnya
Masukkan air ke dalam periuk dan taburkan gelatin
Masukkan gula dan mangga dan masak sehingga gula dan gelatin cair- sejukkan
Pukul krim sehingga kental dan masukkan adunan puri tadi-gaul sebati

Bahan-bahan untuk Sos Mangga
125 gram  puri mangga
125 gram air
1/2 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (kuning/putih)
30 gram gula

Cara Membuatnya
Panaskan air dan masukkan gelatin. serbuk agar-agar dan gula
Masak sehingga kesemuanya cair dan masukkan puri mangga

Melapiskan Kek
Gunakan loyang springfoam ( berbentuk ‘ring’)
Letakkan 1 lapis kek dibahagan bawah sekali dan tuangkan mousse mangga ke atasnya
Tabur mangga yang telah dipotong dadu
Ulang proses ini sehingga selesai ketiga-tiga lapisan
Masukkan kek ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selam 4 jam ataupun semalaman
Kemudian tuangkan sos mangga perlahan-lahan di bahagian atas kek dan masukkan ke dalam peti sejuk semula selama 1 jam. -CARI Infonet.

29

Bagus
27

Marah
32

Terkejut
37

Sedih
35

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (183 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mek_win 21-11-2008 03:15 PM
apa kata tanya je resepi tu kt jiran u.. kt secret recipe pon ade kan kek mangga ni
Quote halraz 19-8-2015 07:52 PM
sedaknyoooo
Quote cmf_Kimmy 19-8-2015 08:00 PM
mango float ke?.....

Lihat semua komen(3)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-12-2024 10:22 AM GMT+8 , Processed in 0.036864 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top