Oleh : TS LOO
Dim Sum merupakan sejenis masakan Cina yang merupakan hidangan ringan lingkungan luas yang dihidang bersama teh Cina. Yum cha yang bermaksud minum teh adalah istilah yang digunakan untuk menjelaskan pengalaman makanan keseluruhan, khusunya bagi kaum Cina yang berketurunan Kantonis. Dim Sum biasanya berkaitan dengan tradisi lebih lama Yum Cha (meminum teh), yang mempunyai sejarahnya pada para pengembara di Laluan Sutera kuno yang memerlukan suatu tempat untuk berehat. Oleh itu, gerai-gerai minum teh didirikan di sepanjang tepi jalan. Para petani luar bandar yang letih selepas bekerja keras di ladang, akan juga pergi ke gerai teh pada sebelah waktu petang untuk berehat.
Pada mulanya, ia dianggap tidak sesuai untuk meminum teh sambil makan kerana dipercayai akan menambahkan berat badan. Masyarakat kemudian mendapati bahawa teh dapat bantu memudahkan pencernaan, jadi pemilik gerai minuman teh mula mengadakan sekali pelbagai jenis snek sebagai makanan sampingan. Dim Sum berasal dari orang Kantonis di selatan China. Di Hong Kong, dan kebanyakkan bandar raya dan bandar di wilayah Guangdong, banyak kedai makan Cina bermula menghidang dim sum seawal lima pagi. Ia adalah satu tradisi orang tua untuk berkumpul untuk menikmati hidangan dim sum selepas senaman pagi, sambil membaca surat khabar di waktu pagi. Untuk masyarakat di China selatan, yum cha dianggap sebagai hari keluarga di hujung minggu. Selari dengan tradisi ini, restoran dim sum biasanya hanya menghidangkan dim sum sehingga lewat petang (sekitar waktu minum petang pada pukul tiga), dan menghidangkan masakan Kantonis jenis lain pada waktu petang. Kini, pelbagai barang dim sum juga dijual sebagai makanan bawa pulang untuk para pelajar dan warga kerja di pejabat yang sibuk. Dahulu, dim sum bukanlah satu makanan utama, tetapi hanya sebagai hidangan ringan, oleh itu ia hanya bermakna menyentuh hati, kini ia menjadi satu makanan asasi budaya makanan orang Cina, khususnya di Hong Kong. Para pegawai kesihatan mengkritik jumlah kandungan lemak yang tinggi dan garam sodium di dalam sesetengah hidangan dim sum dan memberi amaran bahawa dim sum kukus tidak seharusnya dianggap berkhasiat. Para pegawai kesihatan mencadangkan supaya mengimbangkan hidangan berlemak dengan sayur-sayuran masak, tanpa kuah. Hidangan disediakan dalam bahagian kecil dan termasuk daging, makanan laut dan sayur-sayuran serta pencuci mulut dan buah-buahan. Hidanagan Dim Sum biasanya dihidang dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil. Sesetengah keluarga Cina suka berkumpul untuk menikmati hidangan Dim Sum pada perayaan khas seperti Tahun Baru Cina atau Festival Tang Lung. Selain itu, masyarakat Tiong Hua suka membawa anak mereka bersama orang tua-tua iaitu atuk dan nenek untuk menikmati keenakan Dim Sum pada hujung minggu. Ini kerana ianya memberi peluang kepada cucu cicit dapat menjalin hubungan mesra dengan atuk nenek dan ini merupakan salah satu aktiviti riadah yang sihat buat seisi keluarga terbabit. Terdapat juga kedai makan Cina memberikan potongan harga pada menu hidangan yang dibeli sebelum 11:00 pagi dan potongan waktu teh selepas 2:00 petang untuk menggalakkan pelanggan mengelak dari datang pada waktu puncak makan tengah hari. |
7
Bagus |
6
Marah |
9
Terkejut |
3
Sedih |
Lawak |
7
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
cheergirlz replied at 20-4-2017 01:04 PM
dim sum nie sdap sbnarnya..iols pon kwn y ajk g mkn dlu..
AceHand replied at 7-5-2017 12:47 AM
[AceHand SPECTaceLAR]
Hada ke dim sum yang tak sedap...?
cheergirlz replied at 7-5-2017 08:03 AM
hihihi...dim sum y x sedap tue ache y ckp..
ADVERTISEMENT