Sambal kelapa amat popular di pantai timur Malaysia. Kelapa diparut dan digaul bersama ikan rebus. Setelah digaul, tumbuk kelapa tadi bersama cili sesedap rasa. (Siap) Ia sedap dimakan bersama kacang botol dan ulam-ulaman. Selamat mencuba Bahan-bahan ( 4 orang ) 1/2 biji kelapa parut (putih) 3 sudu besar udang kering 3 tangkai cili merah 1 1/2 sudu besar asam jawa (bancuh pekat dengan sedikit air) garam secukup rasa Cara-cara tumbuk udang kering tapi jangan terlalu halus dan kasar menggunakan lesung batu kemudian, masukkan cili merah dan garam bersama udang kering tadi serta tumbuk hingga lumat masukkan kelapa parut pula dan tumbuk hingga semua bahan menjadi rata akhir sekali, curahkan air asam jawa dan tumbuk rata sedia dihidangkan dan enak dicecah bersama kacang botol dan ulam-ulaman
|
14
Bagus |
23
Marah |
22
Terkejut |
23
Sedih |
14
Lawak |
12
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT