Oleh Fyruz Hanna Churros merupakan makanan yang popular di Spain dan Perancis menjadi kegilaan suri rumah Malaysia kini untuk mencuba resipi yang tak la susah mana. Ia sebenarnya adunan doh pastri yang digoreng menjadikan snek minum petang.. Dikongsi oleh Mariana Zainal, jom belajar bagaimana mahu membuat Churros rangup:
1 cawan air* 1 sdb minyak masak* 1 sdb gula* 1/ 2 sdt garam* 1 cawan tepung gandum 1 biji telur gred A Caranya: Satukan bahan bertanda* dlm periuk.. masak hingga mendidih.. bila dah mendidih.. perlahankan api .. masukkan tepung gandum dan kacau sebati.. tutup api.. masukkan telur..kacau sebati.. kalo masih ketul2 mixer sekejap bg sebati jer.. Panaskan minyak masak api sederhana.. masukkan adunan dlm piping bag.. guna acuan semperit atau noozle bintang.. pipekan adunan dlm minyak.. masak hingga kekuning2an.. .angkat dan toskan minyak.. *bleh salut dengan gula kastor dan serbuk kulit kayu manis atau cicah Nutella... sedappp.. . *xde acuan@ noozle?.. jgn sedih2..masukkan adunan dlm plastik... pastu potong hujungnya.. pipe jer dlm minyak.. siap.. sumber:Mariana Zainal FB
|
39
Bagus |
23
Marah |
24
Terkejut |
26
Sedih |
31
Lawak |
41
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT