Oleh : TS LOO
Sejak dunia hiburan Korea menjadi popular di seluruh dunia termasuk di Asean, ramai rakyat Malaysia yang minat menonton drama Korea kelihatan terpengaruh dengan makanan orang Korea. Antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia adalah Kimchi yang merupakan jeruk Korea, khususnya sajian Kimchi dimasak dengan daging, keenakan nya memang menjilat jari.
Berikutan beli secara bungkus di luar seperti restoran atau gerai makan, harganya bukan murah, jadi lebih berbaloi dan menjimatkan, jika kita menghasilkan Kimchi dengan membeli sayur kobis yang segar dan menjerukkannya ikut selera sendiri. Bahan-bahan makanan: Kubis sebiji Lobak Merah sebatang Lobak putih sebatang Sayur 'Leek' sebiji Bawang seketul Cili merah 3 ulas Bahan sos : Bawang putih 6 ulas kecil Halia seketul kecil Sos ikan 4 sudu besar Belacan 2 sudu besar Bawang merah 1/4 biji Tepung beras pulut 2 sudu besar serbuk cili ikut kandungan Buah pear sebiji Cara-cara membuat : 1) Kobis dibahagikan kepada 4 potongan, setiap helai daun dibuka dan ditaburkan dengan garam, letak dalam bilik selama 4 jam atau letak dalam peti sejuk satu malam. 2) Ambil cili, bawang, lobak merah, lobak putih dan sayur 'Leek' dipotong sehelai-helai. 3) Bawang putih, halia, bawang merah, buah pear dikisar sekali menjadi lecek, lepas itu tambah belacan, sos ikan kacau sekali lagi. Selain itu, bubuh dua sudu besar tepung beras pulut dan masak dengan air sehingga menjadi seperti bubur. 4) Ambil hasil sos yang dibuat dalam langkah ke3 itu digaul secara rata dalam sayur yang sudah dipotong siap. Lepas itu, tambah serbuk cili mengikut kehandak masing-masing, dan biarkan satu jam supaya rasanya dapat diserap masuk. 5) Keluarkan kobis yang siap dikeringkan itu, guna air basuhkannya sekali, lepas itu sapu dengan teliti sos yang siap digaul itu pada setiap helai daun kobis tersebut dan masuk ke dalam bekas dan tutup secara 'seal', letak sekali lagi dalam peti sejuk selama 2 minggu, lepas itu bolehlah makannya. Kalau anda gemar makan Kimchi yang rasanya masam, maka simpanlah dalam peti sejuk selama 2 bulan biar dia menapai menjadi Kimchi masam yang sememangnya sedap. Tip-tip lain : 1) Rasanya boleh ditukar-tukar mengikut selera masing-masing, kalau rasa terlalu masin boleh tambah setengah biji buah pear, jika rasa tidak cukup masin, bolehlah tambah banyak sikit sos ikan tanpa membubuh garam, kerana sos ikan boleh dikatakan agak masin. 2) Rasa Kimchi boleh juga dipertingkatkan dengan mencampurkan sos gula berjagung semasa mengaulkan sayur bersama sos yang lain. sumber info : https://icook.tw/recipes/132378
|
6
Bagus |
19
Marah |
12
Terkejut |
10
Sedih |
8
Lawak |
7
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Ipo replied at 27-11-2015 08:37 PM
oh macam tu ke nak buat kimchi...
suka makan kimchi nih
kivio replied at 27-11-2015 11:45 PM
Sedap ker?
Tak penah plak try..
ADVERTISEMENT