Oleh : Dean BZ
Resepi Oleh : Adnan Ibrahim 1 ekor ikan japanese mackerel, dikerat 4, ikut saiz ikan 1/2 inci halia, hiris 3 ulas bawang putih, dititik 1 keping asam gelugor Sedikit garam Air secukupnya Bahan Sambal 20 biji cili padi merah siam 2 biji bawang merah 1 inci belacan Gula secukup rasa 1/3 cawan jus asam jawa 4 - 5 biji limau kasturi, ambik jusnya 1/2 cawan "BUDU" Hirisan bawang besar, untuk hiasan UNTUK IKAN REBUS Masukkan semua bahan kecuali bawang untuk hiasan, ke dalam periuk bersama ikan, tuang air secukupnya dan letak sedikit garam. Didihkan dan biar hingga ikan masak. Matikan api. Biar kan sekejap. UNTUK SAMBAL AIR ASAM BUDU Tumbuk cili padi, bawang merah, belacan hingga hancur dan lumat. Tuang budu, jus asam jawa dan jus limau kasturi. Tambah gula sebagai pengimbang rasa. Jika ok boleh hidangkan bersama ikan. PENYEDIAAN Toskan ikan, letak dalam bekas sesuai, curah sedikit sambal air asam budu atasnya, tabur hirisan bawag besar dan hidangkan bersama nasi panas kredit:azlita masam manis
Selamat mencuba! Semoga selera anda naik mencanak-canak hari ini - CARI Infonet. |
30
Bagus |
17
Marah |
17
Terkejut |
13
Sedih |
23
Lawak |
21
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT