Oleh Adib ZA Aduh, lazatnya ayam penyek! Perapan rempah membuatkan daging ayam begitu manis dan rangup! Lain daripada ayam goreng biasa. Lazimnya enak dimakan panas-panas! Hidangkan bersama ulam-ulaman dan sambal pedas! Memang meletop!
Bahan Perapan Ayam 1/2 sudu besar jintan manis 1/2 sudu besar jintan putih 3 sudu besar ketumbar * Kesemua bahan ini di sangai atau di goreng dalam kuali tanpa minyak hingga harum 1 sudu besar serbuk kari ayam atau daging BABAS 1 sudu besar kunyit serbuk BABAS
1/2 sudu besar serbuk lada putih 3 ulas bawang putih 1 cm halia sedikit air untuk mengisar 1 sudu teh garam Minyak untuk mengoreng 1/2 cawan tepung beras ~ tambahan untuk ayam yang berkeriuk rangup 1 biji telur ~ tambahan untuk ayam yang kerkeriuk rangup Cara-caranya: 1. Sangai dahulu jintan manis, jintan putih dan ketumbar hingga naik harum. 2. Masukkan bahan yang di sangai bersama serbuk kari,serbuk kunyit, serbuk lada putih, halia, bawang putih dan garam. 3.Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus. 4. Bila dah halus, lumurkan pada ayam yang kita dah rebus tadi. 5. Perap ayam ini semalaman sebelum di goreng. Bagi anda yang nak cepat 2 atau 3 jam perap pun ok! Sumber resipi: Safurara |
14
Bagus |
19
Marah |
11
Terkejut |
9
Sedih |
7
Lawak |
17
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT