CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Jom Berseronok Cuba #Shellout Dirumah

18-12-2015 06:22 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 18772| Komen: 24


Oleh : Fyruz Hanna

Nak harap #shellout dirumah memang alamatnya kopaklah duit anda. Jika shellOut dirumah boleh la dinikmati bersama seluruh keluarga dengan bajet yang terkawal.

Siapa gemar mencuba makanan laut, jom cuba resipi yang dikongsi oleh Kakak Faa dalam FBnya:

 CREAMY BUTTER PRAWN
-Bersihkan 3 kg udang. Panaskan 1 cwn minyak. Goreng udang separuh masak. Bila merah je terus angkat n tapis.

-Tinggalkan minyak udang td dlm kuali,kalau sikit tambah 2-3 sudu lg minyak. Tambah 1/2 buku butter. Tumis 5 ulas bwg putih hiris,3-5 cili api hiris n segenggam daun kari sampai naik bau.
-masukkan 2 tin susu cair + 1tin air. Tambah 1 paket perencah nasi goreng cina adabi, 1 sudu susu manis, 1 sudu cuka makan. Masukkan udang td n kacau sampai mendidih. Perasakan garam. Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu air. Bila dah pekat,tutup api.

CHILLIE CRAB
-Bersihkan 7 ekor ketam besar. Belah 2. Panaskan minyak. Tumis 2 cwn cili blender (blend cili kering + bwg besar + bwg putih smpai halus). Tumis smpai garing. Masukkan 5 biji telur n kacau rata. Masukkan 1 paket perencah nasi goreng kampung adabi n perasakan garam gula n cuka. Masukkan 1cwn air + 1cwn air dikacau dgn 2 sudu tepung jagung. Kacau smpai mendidih. Mssukkan ketam. Kacau smpai ketam masak.

LALA PADPRIK
-Rendam 2 kg lala dengan 5 serai ketuk selama 30minit. Tapis n cuci bersih. Hiris 2 bwg merah + 4 bwg putih n ketuk 3 serai. Panaskan minyak,tumis bwg2 + serai + 4 helai daun limau purut + 1/2 cwn cili blender sampai naik bau. Masukkan 1/2 cwn air + 1 perencah nasi goreng tomyam adabi + cili sos + sos tiram + sos tomato ikut citarasa. Perasa dgn garam n gula. Masukkan lala. Kacau n masak smpai kuah agak kering. Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh 3 sudu air. Kacau smpai msak.

CRISPY SOTONG CELUP TEPUNG
- siang n bersihkan 2 kg sotong. Hiris sotong. Toskan smpai kering n lap dgn paper towel biar betul2 kering. Gaul dgn 4 biji telur dikacau. Pastu gaul dgn tepung goreng bistari. Panaskan 1kg minyak dlm periuk. Goreng sikit2 api besar smpai garing. Toskan.

PERSIAPAN UNTUK SHELL OUT @ HOME
-selotepkan surat khabar keliling meja. Nak selamat,lapik 2 surat khabar.
-lapik plastik. Kitaorang guna plastik apron. Kan ada jual apron plastik pakai buang. Separuh dibuat pakai masa makan,separuh utk alas meja.
-letak seafood pilihan tgh2 meja. Pastikan seafood ni dah disejukkan sikit sebelum letak,sbb tkut letak masakan panas2 atas plastik kan.
-ajak family pakai apron plastik n baca doa n makan!
-abah cakap mcm sunnah nabi jugak..yg makan dlm dulang tu.
-selamat bershell out! -CARI Infonet.
15

Bagus
3

Marah
3

Terkejut
1

Sedih
5

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (38 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote seramado 18-12-2015 06:35 PM
hidangan gout ke ni.....
Quote seramado 18-12-2015 06:36 PM
oiii TT...........hidangan gout!!!
Quote jelitaqasyah 18-12-2015 06:38 PM
sedappppnyaaaa!!!!!! ohh my.. nak suruh mama buat lah!
i loike seafood so much!!!
Quote CARI-SFG 18-12-2015 06:38 PM
seramado replied at 18-12-2015 06:36 PM
oiii TT...........hidangan gout!!!

cubalah dan rasai pengalamannya
Quote munchkin 18-12-2015 06:43 PM
Ada perisa apa ntah aku makan crab factory. Sauce tu sedap. Makan dua orang rm400. Nasib tak order alaskan crab tah hapa. Mau bill rm700-800.
Quote adelea 20-12-2015 11:07 AM
Kucing pon ada mangkuk makann
Quote khairulazuan 20-12-2015 04:16 PM
bestnya....................
Quote L211 20-12-2015 06:17 PM
terliuq laaa kita
Quote pearl.silver 20-12-2015 07:04 PM
Oo...skang trend mkn shell out ni ya..
Mkn ats meja xda pinggan..
Quote komorebi 20-12-2015 07:57 PM
klu mkn berpinggan bersudu, kan blh hirup kuah.
Quote uniq61 21-12-2015 10:23 AM
INI MENTEDARAH NAMANYA..
Quote babypureen 21-12-2015 11:15 AM
seronok makan camni sekali sekala....kalau hari2 makan kalu boleh kena GOUT
Quote fire_place 21-12-2015 11:50 AM
Baru bershell out kat umah.nak Mkn kat luar xmampoo..
Lg pun mesti aku kaver2 nak gigit kopakkan jari jemari ketam tu.
So buat sendiri singapore Chilli crab,blackpepper crab,udang buttermilk,
Kepak ayam madu,Kepah halia,ngn braised veggie.
Lagi sedap melantak anak beranak sambil bersila depan TV.kihkih..
Quote khairulazuan 21-12-2015 12:03 PM
bestnya............
Quote awanjingga 21-12-2015 02:28 PM
CARI-SFG replied at 18-12-2015 06:38 PM
cubalah dan rasai pengalamannya

sedapnya

tapi xbolehlah..alergi seafood...

rugi
Quote pia250110 22-12-2015 11:56 AM
erkk aku x gemar makan mcm ni...share2 ni buat aku erkk ekrkk cubit2 pakai tangan erkk erkk
Quote DayangKirana 22-12-2015 01:05 PM
pia250110 replied at 22-12-2015 11:56 AM
erkk aku x gemar makan mcm ni...share2 ni buat aku erkk ekrkk cubit2 pakai tangan erkk erkk

sama la..
tak reti nak jamah pakai tangan food yg dah dijamah org..tak lalu rasa..
mcm jugak makan dalam dulang..

selesa pinggan aku..mangkuk aku..
gitu..
Quote Vellfire 22-12-2015 04:19 PM
waduh2 sedapnya  

@amiraira   @cantleyi
Quote Vellfire 22-12-2015 04:19 PM
DayangKirana replied at 22-12-2015 01:05 PM
sama la..
tak reti nak jamah pakai tangan food yg dah dijamah org..tak lalu rasa..
mcm jugak ma ...

kalau dgn family rasanya ok jer..

Lihat semua komen(24)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-11-2024 03:03 PM GMT+8 , Processed in 0.067296 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top