Oleh : Fyruz Hanna Nak harap #shellout dirumah memang alamatnya kopaklah duit anda. Jika shellOut dirumah boleh la dinikmati bersama seluruh keluarga dengan bajet yang terkawal. Siapa gemar mencuba makanan laut, jom cuba resipi yang dikongsi oleh Kakak Faa dalam FBnya:
CREAMY BUTTER PRAWN -Bersihkan 3 kg udang. Panaskan 1 cwn minyak. Goreng udang separuh masak. Bila merah je terus angkat n tapis. -Tinggalkan minyak udang td dlm kuali,kalau sikit tambah 2-3 sudu lg minyak. Tambah 1/2 buku butter. Tumis 5 ulas bwg putih hiris,3-5 cili api hiris n segenggam daun kari sampai naik bau. -masukkan 2 tin susu cair + 1tin air. Tambah 1 paket perencah nasi goreng cina adabi, 1 sudu susu manis, 1 sudu cuka makan. Masukkan udang td n kacau sampai mendidih. Perasakan garam. Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu air. Bila dah pekat,tutup api. CHILLIE CRAB -Bersihkan 7 ekor ketam besar. Belah 2. Panaskan minyak. Tumis 2 cwn cili blender (blend cili kering + bwg besar + bwg putih smpai halus). Tumis smpai garing. Masukkan 5 biji telur n kacau rata. Masukkan 1 paket perencah nasi goreng kampung adabi n perasakan garam gula n cuka. Masukkan 1cwn air + 1cwn air dikacau dgn 2 sudu tepung jagung. Kacau smpai mendidih. Mssukkan ketam. Kacau smpai ketam masak. LALA PADPRIK -Rendam 2 kg lala dengan 5 serai ketuk selama 30minit. Tapis n cuci bersih. Hiris 2 bwg merah + 4 bwg putih n ketuk 3 serai. Panaskan minyak,tumis bwg2 + serai + 4 helai daun limau purut + 1/2 cwn cili blender sampai naik bau. Masukkan 1/2 cwn air + 1 perencah nasi goreng tomyam adabi + cili sos + sos tiram + sos tomato ikut citarasa. Perasa dgn garam n gula. Masukkan lala. Kacau n masak smpai kuah agak kering. Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh 3 sudu air. Kacau smpai msak. CRISPY SOTONG CELUP TEPUNG - siang n bersihkan 2 kg sotong. Hiris sotong. Toskan smpai kering n lap dgn paper towel biar betul2 kering. Gaul dgn 4 biji telur dikacau. Pastu gaul dgn tepung goreng bistari. Panaskan 1kg minyak dlm periuk. Goreng sikit2 api besar smpai garing. Toskan. PERSIAPAN UNTUK SHELL OUT @ HOME -selotepkan surat khabar keliling meja. Nak selamat,lapik 2 surat khabar. -lapik plastik. Kitaorang guna plastik apron. Kan ada jual apron plastik pakai buang. Separuh dibuat pakai masa makan,separuh utk alas meja. -letak seafood pilihan tgh2 meja. Pastikan seafood ni dah disejukkan sikit sebelum letak,sbb tkut letak masakan panas2 atas plastik kan. -ajak family pakai apron plastik n baca doa n makan! -abah cakap mcm sunnah nabi jugak..yg makan dlm dulang tu. -selamat bershell out! -CARI Infonet.
|
15
Bagus |
3
Marah |
3
Terkejut |
1
Sedih |
5
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
seramado replied at 18-12-2015 06:36 PM
oiii TT...........hidangan gout!!!
CARI-SFG replied at 18-12-2015 06:38 PM
cubalah dan rasai pengalamannya
pia250110 replied at 22-12-2015 11:56 AM
erkk aku x gemar makan mcm ni...share2 ni buat aku erkk ekrkk cubit2 pakai tangan erkk erkk
DayangKirana replied at 22-12-2015 01:05 PM
sama la..
tak reti nak jamah pakai tangan food yg dah dijamah org..tak lalu rasa..
mcm jugak ma ...
ADVERTISEMENT