CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Unique Seafood Meraikan 30 Tahun Menyajikan Hasil Laut Terbaik

29-11-2024 12:33 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 50904| Komen: 2

 


"Jika anda sabar, itu bermakna anda mesti mengawal diri sendiri. Jika anda sabar, anda boleh menyelesaikan apa sahaja." - Datuk Wong Keong Fook, Pengasas Unique Seafood

Oleh Yvonne Yoong

Menguruskan lebih daripada 250 orang kakitangan dalam perniagaan hasil laut bukanlah satu tugas yang mudah, tetapi dianggap sebagai sebahagian daripada tugas harian bagi Datuk Wong Keong Fook, Pengasas Unique Seafood Group of Restaurants. Bersama Pengarah Urusan, Datin Kok Yoke Sim, mereka merapatkan jurang antara lautan dan daratan sambil berbangga dengan usaha mereka dalam “menemui dan menghantar hasil laut terbaik dan paling segar untuk pelanggan”.

Kepelbagaian juga menjadi nama permainan mereka, dengan menawarkan pelbagai jenis tangkapan air masin dan air tawar eksklusif yang diterbangkan dari seluruh dunia. Sebagai pembekal hasil laut hidup sejak tahun 2000 dan secara konsisten menghantar tangkapan segar setiap hari, dengan lebih daripada 100 jenis hasil laut hidup yang diperoleh secara tempatan dan antarabangsa sambil membekalkan hasil laut kepada hotel-hotel bertaraf lima bintang di seluruh Kuala Lumpur serta untuk majlis perkahwinan di seluruh negara, mereka telah menempatkan reputasi mereka sebagai sumber utama untuk hasil laut berkualiti.


“Dengan pengetahuan dan kepakaran kami dalam mendapatkan hasil laut hidup, keselamatan makanan dan bekalan adalah terjamin untuk restoran-restoran kami,” katanya dengan penuh semangat.

Kesabaran yang Luar Biasa

Apabila ditanya tentang apa yang diperlukan untuk menjadi penerima Anugerah Legenda Jenama – di bawah kategori pengiktirafan 30 Tahun – setelah menerajui perniagaan ini dengan tenang selama tiga dekad, pemilik Unique Seafood yang sabar ini berkata bahawa seseorang perlu “memahami tingkah laku kakitangan untuk memahami mereka” supaya mereka dapat mengharungi cabaran perniagaan bersama-sama.

“Sama seperti keluarga saya, saya cuba memahami apa yang mereka (kakitangan) suka. Anda cuba memahami apa yang mereka suka supaya anda boleh membimbing mereka,” katanya.

Datuk yang berbicara lembut ini mengakui bahawa ia memerlukan banyak kesabaran untuk mengendalikan perniagaan ini, yang bukanlah mudah. “Jika anda mahu berjaya dalam perniagaan ini, sangat penting untuk mempunyai perangai yang baik. Anda tidak boleh berfikir bahawa anda adalah jutawan atau bilionair. Ini kerana jika anda marah, mungkin Chef anda tidak akan berhenti kerana gaji yang tinggi, tetapi jika dia tidak gembira, dia tidak akan menghasilkan kualiti terbaik untuk restoran.”

Beliau berpendapat bahawa untuk menjadi Legenda Jenama dalam perniagaan ini, seseorang perlu “tabah” dalam erti kata belajar untuk “mengawal diri sendiri”.

“Jika anda sabar, itu bermakna anda mesti mengawal diri sendiri. Jika anda sabar, anda boleh menyelesaikan apa sahaja.”

Usahawan yang bijaksana ini menawarkan satu lagi nugget kebijaksanaan dalam mengurus ego ketika menguji makanan iaitu pujian mesti diberikan bersama kritikan. Beliau juga mengadakan pertemuan makan dua atau tiga kali sebulan untuk makan bersama dan membincangkan perkara-perkara penting. Hampir menjadi tradisi juga bagi Ketua Chefnya untuk melancong ke luar negara bersamanya ke destinasi pilihan untuk mencuba menu restoran lain bagi mengekalkan semangat – sama ada ke Jepun, Korea atau China.



Membimbing kakitangannya dalam perniagaan hasil laut mengikut formula ini nampaknya berjaya dengan baik kerana setakat ini, beliau telah menubuhkan lima restoran hasil laut hidup dengan konsep yang berbeza dan sebuah dewan bankuet perkahwinan juga. Semua restorannya dilengkapi dengan tangki hasil laut hidup untuk memastikan kesegaran.

Selain memastikan tangkapan segar setiap hari, pasukan chef bertaraf anugerah yang terbaik  setiap seorang mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam masakan hasil laut dan pernah menyertai Festival Gastronomi Antarabangsa Malaysia (MIGF) – memastikan setiap hidangan adalah satu pesta yang pasti memuaskan.

“Kami mempunyai pasukan 50 orang chef untuk menyediakan hidangan berkualiti tinggi dengan konsistensi kualiti untuk pelanggan,” katanya dengan bangga, sambil menekankan bahawa Unique Seafood telah tiga dekad menyediakan hidangan untuk lebih daripada 100,000 meja – sama ada untuk perkahwinan atau acara korporat dengan kemudahan tambahan seperti skrin LED, sistem bunyi dan hiasan acara.


Akhirnya, untuk berjaya dalam perniagaan restoran yang kompetitif ini, usahawan bijaksana yang sebelum ini merupakan pembekal hasil laut dan hanya menceburi perniagaan restoran pada tahun 2000 berkata seseorang perlu memastikan tiga perkara iaitu pertama, kualiti makanan mestilah terbaik, harga mestilah berpatutan dan perkhidmatan yang baik.

Sebagai penutup, beliau berkongsi satu lagi nugget kebijaksanaan bahawa dalam perniagaan ini, seseorang perlu berfikir di luar kotak di mana satu tambah satu sama dengan dua dalam matematik tetapi keupayaan untuk menyelesaikan masalah menunjukkan bahawa bukan sahaja dua tambah dua sama dengan empat, tiga tambah satu juga berjumlah empat sementara empat tambah sifar juga empat. Mengulas bagaimana untuk menguruskan isu temperamen, beliau berkata jika seseorang melihat satu tambah satu sebagai dua, maka seseorang tidak akan dapat mengawal temperamen tetapi dengan keupayaan melihat isu dari sudut lain, masalah dapat diselesaikan dengan baik. Benar-benar berbicara seperti seorang Legenda Jenama sejati. 


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote aavakateimani 29-11-2024 06:47 AM
sedap seafood dia jual
Quote aavakateimani 29-11-2024 06:47 AM
tahniah bey

Lihat semua komen(2)


ADVERTISEMENT


Artikel Terpanas Minggu ini

ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-12-2024 05:52 PM GMT+8 , Processed in 0.060984 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top