Oleh : Dean BZ Kata orang, tak lengkap jika makan nasi tanpa sambal atau penambah selera lain seperti budu.
Lain tempat lain citarasa, jadi dalam banyak-banyak penambah selera di bawah, yang mana paling anda suka. Disini juga penulis kongsikan cara mudah nak buat sambal dan penambah selera ini. Budu Bahan2 : Cili padi Bawang merah Asam limau Cara2 : Campurkn budu dengan cili, bawang merah.. Pecahkan cili dengan jari Perahkan asam limau Cencaluk Bahan2 : Cili padi Bwang merah dimayang Asam limau kasturi @ limau nipis Cara2 : Masukkan cencaluk dalam bekas Campurkan hirisan cili padi & bawang Perahkan asam limau Sambal belacan kulit limau Yang ni paling senang. Blend kering je cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yang telah dibakar Perahkan asam limau nipis @ kasturi potongkan kulit limau kasturi Campurkan dalam sambal belacan Wangi you... Sambal Kicap Cili Potong Bahan2 : Cili padi dipotong Bawang merah dimayang Kicap manis Asam limau kasturi @ limau nipis Cara2 ; Campurkan kicap dengan bahan2 Perahkan asam limau. Sambal Tempoyak Bahan2 : Cili padi Garam kasar Tempoyak Cara2 : Tumbuk cili padi dengan garam kasar. Kemudian camprukan dengan tempoyak. Air Asam Lada Picit
Bahan2 : Cili padi Sedikit belacan yang telah dibakar Sedikit Asam jawa Gula Garam Sedikit Air masak Cara2 : Masukkan semua bahan dalam mangkuk. Masukkan sedikit air masak. Picit dan pecahkan cili dan bahan2 dengan hujung jari Sambal Gesek Bahan2: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara2 : Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pula ikan bilis,yang dah siap basuh.. Tumbuk kasar.. Perahkan asam limau.. Sambal kuinin Bahan2 : Cili padi Lada merah besar Sedikit belacan yang sudah dibakar Garam Buah kuinin masak Sedikit gula Cara2 : Tumbuk cili padi, lada merah besar campurkan belacan, garam dan gula, Kemudian bila cili sudah hancur masukkan buah kuinin masak Sambal ikan bilis petai + tempoyak Bahan2 2 cawan ikan bilis 1 cawan petai 1/2 cawan tempoyak 2 labu bawang besar dimayang 20 biji cili api* 4 ulas bawang putih* ( bahan bertanda * ditumbuk hancur) Sedikit garam dan gula Cara2 : Goreng ikan bilis dan petai sehingga garing dan ketepikan. Tumis cili dan bwg putih yg telah ditumbuk. Masukkn tempoyak. Kemudian rasakan garam dan gulanya. Masukkn ikan bilis dan petai yang telah digoreng tadi. Akhir sekali masukkan bawang Ikan pekasam Bahan2 : Ikan pekasam Bawang merah dimayang Cili padi dipotong2 Asam limau Cara2: Ikan pekasam goreng Masukkan cili dan bawang Perahkan asam limau.. Sambal belacan. Yang ni paling senang. Blend kering je cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yang telah dibakar Perahkn asam limau nipis @ kasturi Semua diatas nampak sedap hingga kecur liur dibuatnya. Jadi, mana satu yang paling anda gemari? - CARI Infonet. Sumber - Resepi Orang Kampung |
12
Bagus |
7
Marah |
6
Terkejut |
18
Sedih |
12
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Ipo replied at 4-2-2016 07:28 PM
saya suka semua yang di atas
nak tambah satu lagi...Sambal Hitam dari Pahang
4everMore replied at 4-2-2016 07:30 PM
Sis,ade resepi kwn sy ajar letak kicap..boleh ke?belimbing tu sy da rebus kering ngn garam saje. M ...
Ipo replied at 4-2-2016 10:45 PM
tak tahu pulak kalau bubuh kicap..
selalunya belimbing buluh direbus sampai jadi hitam...bubuh si ...
ADVERTISEMENT