Oleh : TS LOO
Dodol merupakan kuih tradisi yang sinonim dengan perayaan orang Melayu sama ada di Malaysia, Brunei mahu pun di Indonesia. Dodol mempunyai pelbagai jenis dan biasanya dibuat secara beramai-ramai kerana proses memasaknya yang lama dan memerlukan tenaga yang banyak. Resepi ini untuk dodol yang dikukus. Bahan Dodol : 300gm tepung pulut
300 ml santan (1 biji kelapa) 100 ml air 100 gm gula merah 80 gm tepung pulut hitam 3 helai daun pandan 1/2 sudu teh garam Minyak untuk melenser Cara membuat : 1. Masak gula merah, air dan daun pandan sehingga mendidih dan gula larut. Tapiskannya dan biar sejuk. 2. Campurkan tepung pulut, tepung pulut hitam, garam, gula pasir dan santan. 3. Tuangkan air gula merah dan kacau sebati. 4. Ratakan di dalam tin berukuran 18 sm, beralas daun pisang dan berlenser minyak. 5. Kukuskan selama satu jam atas api sederhana kuat. Biar sejuk sebelum dipotong. sumber : mytradisionalresepi.com.my |
19
Bagus |
25
Marah |
24
Terkejut |
21
Sedih |
16
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT