Oleh : Fyruz Hanna Nasi Ambang memang merupakan simbolik makanan untuk orang Jawa. Ia merupakan hidangan khas yang berupa nasi putih yang biasanya disajikan didalam dulang dan dikelilingi lauk pauk. Biasanya ada bergedil, ikan masin, tempeyek,sambal goreng, telur rebus, tempe goreng, bihun goreng dan opor ayam. Yang pasti lauk wajib untuk menu makanan nasi ambang iala serunding kelapa. Walaupun bahannya agak banyak, sekali - sekala jamu tetamu anda dengan makanan ini apa salahnya bukan?
Mari mulakan: Bahan-bahannya: A. Nasi Putih - masak mcm biasa B. Ayam Masak Kicap C. Mee Goreng D. Serunding Kelapa E. Sayur Goreng Jawa F. Sambal Tempe Jawa G. Daun Pisang B. Ayam Masak Kicap Bahannya: ● 1 bahagian paha ayam ● Garam kunyit secukupnya ● Minyak untuk menggoreng ● 1/2 biji bawang besar -hiris nipis ● 2 ulas bawang putih - mayang ● 1cm halia- cincang halus ● Kicap pekat manis secukupnya ● 2-3 biji cili padi- potong dua ● 1-2 batang cili hijau Cara memasaknya: 1. Potong ayam kecik-kecik dan bersihkan 2. Lumurkan ayam dengan garam kunyit dan goreng sehingga 2/3 masak. Kemudian ketepikan 3. Ambil dua sudu besar minyak lebihan goreng ayam tadi. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili sampai naik bau. 4. Kemudian masukkan kicap dan ayam. 5. Goreng sampai ayam masak. 6. Akhir sekali kalau suka cili hijau bolehlah hiris cili hijau 7. Masukkan ke dalam ayam. Goreng sekejap dan padamkan api. C. Mee Goreng Jawa Bahannya: ● Mee kuning 2 paket ● Taugeh 50 sen Bahan untuk di blender : ● 4 biji Bawang merah ● 3 ulas Bawang putih ● 1.5 biji buah keras ● Kicap 4 sudu ● Lada kering 2sudu ● 1 sudu lada hitam ● 1 sudu udang kering ● Letak sos dan gula untuk manis Cara memasaknya: 1. Tumis bahan-bahan yang dimesin sehingga garing. 2. Masukkan mee dan gaul rata. 3. Masukkan taugeh. 4. Gaul sebentar dan angkat. D. Serunding Kelapa Bahannya: ● Sebiji kelapa parut Bahan untuk diblender : ● Jintan manis 1 jemput ● 1sudu jintan putih ● 3 sudu ketumbar ● 4 batang serai ● 1/2 inci lengkuas sebesar ibujari ● 1/2 inci halia ● 4 ulas bawang putih ● 4 biji bawang merah ● 2 sudu lada kering dimesin ● 1/2 inci kunyit hidup ● 2 sdb udang kering ● Asam jawa sebesar ibujari diperah dan diambil airnya sahaja ● Gula dan garam secukup rasa. Semua bahan diatas dimesin sehingga halus Cara memasaknya: 1. Goreng kelapa tanpa minyak (sangan) sehingga kelapa kekuningan sedikit. 2. Ini adalah supaya serunding tahan lama dan tidak basi. 2. Tumis bahan2 yang di mesin sehingga garing. 3. Masukkan gula merah sehingga gula hancur. 4. Masukkan air asam dan garam. 5. Biarkan atas api kecil sehingga agak pekat. 6. Masukkan kelapa yang telah digoreng. 7. Gaul rata lebih kurang 5 minit. 8. Bolehlah diangkat. E. Sayur Goreng Jawa Bahannya: ● 5 ketul hati dan pedal ayam direbus dan kemudian dipotong dadu ● 500 gm udang halus dikopek kulitnya ● 2 bungkus tempe dipotong dadu. kemudian digoreng. asingkan ● 2 ketul tahu dipotong dadu. kemudian digoreng. asingkan ● 2 biji kentang dipotong dadu. kemudian digoreng. asingkan ● Kacang panjang dipotong serong ● Suon tahu kering direndam ● 3 biji bawang besar. dihiris halus ● 4 ulas bawang putih. dihiris halus ● 3 biji lada besar dihiris. boleh tambah cili padi sukakan pedas ● Serbuk lada sulah Cara memasaknya: 1. Goreng bawang besar, bawang putih, lada besar yg sudah dihiris. dan garam secukup rasa 2. Masukkan pedal dan hati. kacau lama sket dan kemudian masukkan udang 3. Tabur serbuk lada sulah dan kacau 4. Kemudian masukkan kacang panjang. 5. Pastikan sayur tidak terlalu masak. masukkan tempe, kentang, tahu yg sudah digoreng. kacau 6. Akhir sekali masukkan suon dan tahu kering. 7. Jika ingin rasa yangg berlemak boleh masukkan santan dan gaul hingga kering. 8. Boleh juga ditambah sayur lain seperti lobak merak, kobis dan boleh juga dicampur kicap. (sambal goreng adalah merupakan menu wajib ada dalam nasi ambang). F. Sambal Tempe Jawa Bahannya: ● 2 bungkus tempe-potong dadu ● 1 biji kentang-potong dadu ● Soun ● 1 biji bawang besar* ● 2 biji bwg putih* ● 2-3 biji cili kering* ● Ikan bilis* ● Air asam jawa ● Garam ● Gula ● Kicap Cara memasaknya: 1. Goreng tempe, kentang, soun 2. Mesinkan bahan-bahan yang bertanda *. 3. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang telah dimesin tadi. 4. Letak sedikit garam dan gula . Masukan sedikit air asam jawa. 5. Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan kentang, tempe dan soun yang sudah siap digoreng tadi. 6. Masukan sedikit kicap dan gaul sehingga sebati. Siap semuanya, bolehlah dihidangkan seperti dalam gambar. selamat mencuba sumber:denaihatinetwork
|
53
Bagus |
22
Marah |
19
Terkejut |
21
Sedih |
27
Lawak |
17
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT