Oleh Fyruz Hanna Untuk menyediakan kuahnya, bahan-bahan yang diperlukan:
1. 4 keping halia di hiris nipis n tumbuk sedikit 2. 8 ulas bawang putih 3. 5 ketul ayam, dipotong kecil 4. 8 tangkai cili kering dipotong kasar(1 tangkai potong 3 bahagian) 5. Dry mushrooms 10 biji,potong kasar (1 biji potong dalam 4 or 5 hirisan bergantung pada saiz) 6. 5 sudu besar(SB) sos tiram,6 SB kicap lemak manis,3 SB kicap manis,setengah SB kicap pekat,1 sudu kecil minyak bijan
7. tepung jagung 4 SB larutkan dalam air 8. Yee mee,sayur sawi n telur 9. Hot plate Cara memasak Masukan 3 SB minyak masak,dah panas masukan halia dan bawang putih,guna api perlahan n kacau sampai kekuningan. Kemudian masukan cili kering n kacau lagi. Apabila ayam sudah garing masukkan satu mug air, sedikit garam dan didihkan dalam 5 minit kemudian masukan cendawan kering (cendawan direndam dengan air panas selama sejam,sebelum memasak) kemudian masukan semua jenis kicap mengikut resepi diatas then tambah lagi 3 mug air,didihkan Apabila kuah dah mendidih n ayam telah empuk,masukan bancuhan tepung jagung. Tip:buka api pada tahap kepanasan maksimum masukan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung.sambil kacau,ini untuk mengelakan tepung x berketul n apabila dah sejuk kuah tersebut x jadi beku,harap jelas yer,he3 kacau sampai sesuai kepekatannya. Then sediakan hot plate,letakan sedikit kuah baru diletak yee mee,sayur dan telur. Buka api tahap maksimum. Sedia dihidang. -CARI Infonet. sumber:mymediahub
|
12
Bagus |
10
Marah |
18
Terkejut |
16
Sedih |
31
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Puk_gai replied at 19-3-2016 08:22 AM
family sy gemar sgt sizzling mee ni.ada sesiapa tau mana kita nk dapatkan claypot ni?
ADVERTISEMENT