Oleh Adib ZA (Sumber foto: Carian google) Alahai bila teringat keenakan bergedil, terasa kecur air liur. Ia bukan sahaja sangat lazat dimakan dengan soto, malah boleh dimakan begitu sahaja dan dijadikan lauk enak. Campuran kentang dan ayam yang serasi, mampu menghasilkan bergedil enak dan lazat. Jom cuba resipi di bawah. Bahan-bahan: 3 biji kentang Segenggam bawang goreng Sedikit garam Sedikit serbuk lada/ lada putih Daun bawang/daun sup Daging ayam kisar secukupnya Untuk proses menggoreng Telur Tepung sedikit Cara-caranya: Buang kulit kentang, bersihkan kemudian potong dadu. Goreng kentang sehingga masak. Lecek kentang menggunakan garfu ketika panas sehingga hancur. Masukkan bawang goreng, ayam dan perasa. Lecek sebati. Kemudian bentukkan bulat leper kecik kecik. Kemudian celup begedil ke dalam telur dan goreng. Biarkan bahagian bawah begedil betul betul keras baru balikkan untuk mengelakkan begedil pecah. Sedia dihidang. - CARI Infonet Sumber resipi: Blog Izah Daut
|
13
Bagus |
15
Marah |
9
Terkejut |
12
Sedih |
17
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
chinta89 replied at 23-3-2016 02:58 PM
iols x goreng kentang, sb sgt bminyak dn lembik, iols rebus je then lecek2. cmpur tepung sikit mse l ...
prettyuglybabe replied at 23-3-2016 05:17 PM
oooo.. gaul kentang lenyek + tepung + ayam + isi lain pastu baru bulat-bulatkan masuk dalam telur ...
chinta89 replied at 24-3-2016 09:36 AM
ha'a.. sb kalau x campur tepung, isi dia lembik n mudah pecah bila goreng (even salut telur mse nk ...
ADVERTISEMENT