oleh Adib Za
Buat anda yang gemarkan kerang bakar bersambal, makan panas-panas dengan nasi memang sedap sangat. Sebenarnya cara menyediakan tak perlu membakar sangat. Lihat resipi mudah yang disediakan ini. Anda pasti rasa nak cuba! Bahan-bahan: *Kerang fresh 1kg *Bawang Merah 8 ulas *Bawang putih 3 ulas *Halia 3cm *Serai 3 batang *Asam jawa *Cili kering kisar *Sos tiram
*Gula,garam, serbuk perasa *Minyak #Bawang merah, putih dan halia (dikisar) Cara-cara: Basuh kerang dengan air asam jawa. Bilas. Rendam dulu 15 minit. Lagi lama lagi bagus sebab nak bagi hanyir hilang.Toskan. Panaskan minyak dan tumis bawang sampai wangi.Kemudian, tumis cili kering sampai masak. Masukkan sos tiram. Masukkan air asam jawa sehingga melimpahi kerang yang ada. Masukkan kerang dan tutup dengan penutup kuali sampai menggelegak. Buka penutup, kecilkan api dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa sampai sebati. Sederhanakan api dan gaul-gaul sampai air dah kering. Siap! - CARI Infonet Sumber resipi: Blog Izninakatsu |
28
Bagus |
28
Marah |
16
Terkejut |
28
Sedih |
22
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
blackwidowbae replied at 24-3-2016 01:51 PM
Makcik antu kerang
ADVERTISEMENT