Oleh Fyruz Hanna Kuah Dal ini memang pelengkap dimakan dengan roti canai atau roti nan. Ada yang menggemari kuah dal yang dimasak oleh mamak dan ramai juga peminat dal melayu. Asyik kuah dal mamak je kan, mari belajar stail melayu pula: Bahan-Bahan 100g kacang dal 4 cawan air.
1/4 sudu makan kunyit 1 biji bawang besar -dipotong potong 1 biji carrot 1 biji terung hijau bulat - dipotong potong 1 biji tomato- dipotong baji 2 cili besar hijau - dipotong ½ cawan santan atau susu lembu 1 sudu kecil garam sedikit perahan asam jawa 1/2 cawan air 3 sudu besar minyak masak 1/2 sudu kecil biji sawi (Mustard seeds) 1/2 sudu kecil jintan manis 1 tangkai daun kari 3 bj. lada kering (dipotong potong) 3 bj bawang merah - dipotong halus 3 bj bawang putih - dipotong halus. Cara-cara: 1.Kacang dal di rebus dengan 4 cawan air ,masukan kunyit,masaklah hingga ianya mendidih dan lembut.Kemudian masukkan bawang, carrot, terung dan tomato. Masak lagi selama 20 minit. , atau sehingga sayuran di dalamnya agak lembut. 2. Masukkan santan atau susu lembu serta garam. Tambah air asam jawa. Masak sehingga mendidih lagi sekali, kemudian perlahankan api apabila ramuan nampak agak mesra dan perlahankan api dan masukan cili hijau dan padamkan api selepas 5 minit dan asingkan 3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali yang berasingan, goreng biji sawi dan jintan putih (dalam 30 saat). Masukkan daun kari, lada kering, bawang merah dan bawang putih. Masak sehingga berbau wangi dan bawang bertukar warna keperangan. Kemudian masukkan semua gorengan ini ke dalam kuah kacang dal di periuk yang lagi satu. Panaskan api semula, kacau mesra, biarkan selama lebih kurang 5-10 minit - tutup atas periuk dan padamkan api. -CARI Infonet. |
15
Bagus |
18
Marah |
29
Terkejut |
12
Sedih |
15
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT