Oleh : TS LOO
Bagi mereka yang tidak makan ayam Belanda, ayam sumbat adalah pilihan yang sesuai. Masakan ini berlainan dengan masakan ayam belanda, tulang ayam dikeluarkan terlebih dahulu dan disumbat dengan campuran sayur-sayuran, untuk memudahkan menghiris ketika dihidangkan. Bahan-bahan: 1 ekor ayam 3 sudu besar minyak 1 biji bawang besar ] dicincang halus 2 ulas bawang putih ] dicincang halus 100 gm cendawan - didadu 150 gm sayuran campur 50 gm serbuk roti 25 gm keju Cheddar - diparut
Mentega untuk disapu Garam & serbuk lada hitam secukup rasa Cara membuatnya : 1) Bersihkan ayam dan lap sehingga kering, kemudian potong sepanjang tulang belakang dan keluarkan tulang ayam dengan perlahan-lahan. 2) Lumurkan dengan garam dan serbuk lada hitam. Ketepikan sekejap. 3) Tumiskan bahan cincang sehingga keperangan. 4) Masukkan cendawan, sayuran campur, garam dan serbuk lada hitam. Masak sehingga sayuran empuk. Kemudian angkatnya. 5) Campurkan sayuran dengan serbuk roti dan keju. Sudukan di sepanjang bahagian tengah ayam. 6) Sematkan dengan lidi koktel supaya intinya tidak terkeluar. 7) Terbalikkan ke atas redai yang diletak dalam tin beralas foil. Lumurkan dengan mentega. 8) Bakar pada suhu 200 darjah celsius selama 1 jam. Setealah setiap 15 minit, jiruskan ayam dengan jus yang terbit. Nota: Untuk mengetahui samada ayam sudah masak, cucuk bahagian dada dengan pisau tajam. Jika jus yang terbit jernih, ini bermakna ia sudah cukup masak.- CARI Infonet sumber : http://shiedaaniszue.blogspot.my/2010/04/
|
5
Bagus |
12
Marah |
16
Terkejut |
9
Sedih |
24
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT